Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokian tärkeät keksinnöt heräävät henkiin, mutta uusien Nokia-laitteiden päämarkkinat ovat kaukana Suomesta

Nokian tavaramerkin ja patenttien lisensointi suomalaiselle HMD:lle ei tarkoita, että Suomessa alettaisiin valmistaa puhelimia. Uusia Nokia-puhelimia tuskin edes myydään Suomessa ainakaan kovin pian, kirjoittaa HS:n taloustoimittaja Petri Sajari.

Talous
 

Nokian tavaramerkillä valmistetut puhelimet eivät palaa Suomeen.

Verkkolaitteita valmistava Nokia kertoi keskiviikkona, että se on tehnyt sopimuksen tavaramerkkinsä ja patenttiensa lisensoinnista HMD Global -yhtiölle. Yhtiö aikoo käyttää Nokian tavaramerkkiä matkapuhelinten ja taulutietokoneiden valmistuksessa.

Suomalainen HMD on ensisijaisesti myynti- ja markkinointiyhtiö, joka ostaa Microsoftilta Nokian entisen peruspuhelimien liiketoiminnan taiwanilaisen elektroniikan sopimusvalmistajan Foxconnin kanssa.

Peruspuhelimien kysyntä on suurinta Aasiassa, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa, jossa kaikilla kuluttajilla ei ole varaa ostaa älypuhelimia. Siksi on erittäin todennäköistä, että HMD pyrkii uusilla tuotteillaan nimenomaan näille kehittyville markkinoille.

Jos kuluttaja on tyytyväinen puhelimeensa, jossa on Nokian tavaramerkki, hän saattaa hyvinkin ostaa myös seuraavaksi Nokia-puhelimen tai -taulutietokoneen. Matkapuhelinmarkkinat kehittyvillä markkinoilla ovat hyvin erilaiset kuin vauraassa Euroopassa.

Suomessa uusia HMD:n ja Foxconnin Nokia-puhelimia tuskin myydään ainakaan kovin pian. Valtaosa Suomessa myytävistä puhelimista on nimittäin älypuhelimia. Ajan mittaan HMD ja Foxconn pyrkivät todennäköisesti myös älypuhelimien markkinoille, joissa kilpailu on tosin kiristynyt kiinalaisten valmistajien läpimurron takia.

Tosiasiassa Nokian puhelimet eivät ole koskaan edes poistuneet markkinoilta.

Ohjelmistoyhtiö Microsoft myi tammi–maaliskuussa 15,7 miljoonaa peruspuhelinta, joissa on Nokian tavaramerkki.

Verkkolaitteita valmistavan Nokian näkökulmasta patenttien ja tavaramerkin lisensointi HMD:lle on hyvin odotettu päätös. Yhtiö ei ole palaamassa puhelinmarkkinoille, mutta sen on liiketaloudellisesti järkevää antaa uudelle yrittäjälle mahdollisuus hyödyntää kuuluisaa tavaramerkkiään. Vastineeksi Nokia saa korvauksen patenttiensa ja tavaramerkkinsä käytöstä.

Nokian tavaramerkin ja patenttien lisensointi suomalaiselle HMD:lle ei tarkoita, että Suomessa alettaisiin valmistaa puhelimia. HMD ja Foxconn ostavat Microsoftilta Vietnamissa sijaitsevan tehtaan, jossa puhelimia ja taulutietokoneita aletaan valmistaa.

Lisensoinnin kansantaloudellinen merkitys on siis pieni, mutta Nokian aikoinaan tekemät erittäin tärkeät keksinnöt ja oivallukset alkavat elää uudelleen suomalaisen yhtiön ohjauksessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat