Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusiutuva sähkö pyöritti koko Portugalia neljän vuorokauden ajan – epävirallinen maailmanennätys

Näin pitkään yhtenäiseen jaksoon ei ole päästy toistaiseksi missään muussa maassa.

Talous
 
Jose Manuel Ribeiro / Reuters
Portugali on satsannut viime vuosina voimaakkaasti uusiutuvaan energiaan. Aurinkovoimala kuvattuna Portugalin Amarelejassa.
Portugali on satsannut viime vuosina voimaakkaasti uusiutuvaan energiaan. Aurinkovoimala kuvattuna Portugalin Amarelejassa. Kuva: Jose Manuel Ribeiro / Reuters

Portugali on saavuttanut epävirallisen maailmanennätyksen uusiutuvan energian tuotannossa.

Sähköntuotannon tilastot kertovat, että toukokuun alussa koko Portugalin sähköntuotanto lepäsi yksinomaan uusiutuvien lähteiden varassa neljän vuorokauden ajan. Tiettävästi missään muussa maassa ei ole päästy toistaiseksi näin pitkään yhtenäiseen jaksoon.

Uusiutuvan energian päivät alkoivat lauantaina 7. toukokuuta ja päättyivät seuraavana keskiviikkona. Tällöin sähköä työnsivät verkkoon vain vesi-, tuuli- ja aurinkovoimalat.

Sadan prosentin keskeytymätöntä uusiutuvan energian aikaa kesti 107 tuntia. Asiasta kertoivat brittilehdet Guardian ja Independent.

Samanlaisia uutisia on kuultu muualtakin Euroopasta muun muassa Saksasta ja Tanskasta, mutta ei näin pitkistä jaksoista.

Toukokuun alussa hyvät sääolosuhteet ja sunnuntaipäivä saivat Saksassa aikaan sähkön ylituotantotilanteen, joka pudotti sähkön markkinahinnan negatiiviseksi eli alle nollan. Sähköä tuottavat ja myyvät yhtiöt joutuivat käytännössä maksamaan siitä, että asiakkaat kuluttivat sähköä.

Alle nollan painuvat hinnat ovat seurausta siitä, että sähkömarkkina ei nykyisellään pysty toimimaan tarpeeksi joustavasti, silloin kun hyvät sääolot sallivat tuuli- ja aurinkovoimaloiden täyden tuotannon.

Näiden voimaloiden tuotanto siirtyy verkkoon kokonaan, mutta samalla ydinvoimaloiden ja fossiilipohjaisten voimaloiden on jatkettava tuotantoaan, koska niiden alasajo tulisi liian kalliiksi.

Vaikka kuluttajat voivat saada tilapäisesti sähköä halvalla tai ilmaiseksi, he joutuvat toisaalta maksamaan veroissaan tukia uusiutuvan sähkön tuottajille.

Tämän vuoksi esimerkiksi Tanskassa poliitikot aikovat leikata suuria suunnitelmia uusien merituulipuistojen rakentamisesta. Tuulivoimasta on tullut liian kallista, koska sähkön markkinahinnan alenemisen takia tukia sen tuottajille on jouduttu lisäämään. Paradoksaalisesti hinnan aleneminen johtuu siitä, että tuulivoimaa ja muuta uusiutuvaa on rakennettu paljon.

Portugali on satsannut viime vuosina voimakkaasti uusiutuvaan energiaan, mutta sielläkin tukia on nyt alettu vähentää.

Portugalin saavutus herätti innostusta uusiutuvan energian toimijoissa. ”Tämä oli merkittävä saavutus eurooppalaiselle maalle, mutta tulevaisuudessa näemme saman ilmiön yleistyvän muuallakin”, sanoi SolarPower Europen toimitusjohtaja James Watson Guardianille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat