Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-komissio varoitti Suomea, mutta tiukempi talouslieka vältettiin – Stubb: Tämä on Suomen talouden ratkaiseva kevät

Talous
 
Eric Vidal / Reuters
Euroopan komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis (vas.) ja talouskomissaari Pierre Moscovici tiedotustilaisuudessa Brysselissä keskiviikkona.
Euroopan komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis (vas.) ja talouskomissaari Pierre Moscovici tiedotustilaisuudessa Brysselissä keskiviikkona. Kuva: Eric Vidal / Reuters

Bryssel

Euroopan unionin komission mukaan Suomi noudattaa vakaus- ja kasvusopimuksen velkakriteeriä. Näin ollen Suomi välttää niin sanotun liiallisen alijäämän menettelyn, joka panisi Suomen talouden tiukempaan ohjaukseen.

Keskiviikkona julkaistu komission maasuositus vaatii Suomelta kuitenkin monia toimenpiteitä, että kauan vaikeuksissa ollut ja hitaasti kasvava talous saadaan terveemmälle pohjalle.

Talouskomissaari Pierre Moscovici totesi Brysselissä, että Suomi ei ole purkanut velkataakkaansa riittävän nopeasti. Mutta hänellä on luottamusta, että asiat ovat hiljalleen menossa parempaan suuntaan.

”Annamme varoituksen Suomelle, Belgialle ja Italialle, että julkinen talous on saatava kuntoon”, Moscovici totesi.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb kertoi olevansa huojentunut komission arviosta, jonka mukaan liiallisen alijäämän menettelyä ei tarvitse käynnistää. Hänen mukaansa se olisi merkinnyt iskua Suomen julkisen taloudenpidon uskottavuudelle kansainvälisten sijoittajien ja luottoluokittajien silmissä.

”Se olisi vähentänyt meidän toimintavapauttamme ja sitä liekaa, mitä meillä on omassa talouspoliittisessa itsemääräämisoikeudessamme. Nyt meillä vapaus säilyy. Mutta olemme hyvin tietoisia siitä, mitä pitää tehdä”, Stubb kertoi puhelinhaastattelussa.

Komission arviossa Suomen, Italian ja Belgian tilannetta kuvattiin hieman koukeroisesti näin:

”Vaikka nämä maat näyttävät poikkeavan velan viitearvosta sekä siihen johtavasta velan vähentämisen vertailutahdista, kertomuksissa ehdotetaan merkityksellisten tekijöiden analysoinnin jälkeen, että vakaus- ja kasvusopimuksen olisi katsottava tällä hetkellä tulevan noudatetuksi.”

Tämä tarkoittaa EU-lähteiden mukaan sitä, että Suomen taloudenhoidossa rima väpättää.

EU:n perustamissopimuksen mukaan julkisen talouden alijäämä on liiallinen, jos se ylittää 3 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Julkinen velka on liiallinen, jos se ylittää 60 prosenttia suhteessa bkt:hen eikä lähene tätä rajaa riittävästi.

Suomen velkasuhde ylitti 60 prosentin rajan viime vuonna ja kasvu jatkuu.

Komissio antoi Suomelle joukon suosituksia, jotka olivat Stubbin mukaan tuttuja ja hallituksen talouspolitiikan mukaisia. Suomen pitää tsempata julkisen talouden hoidossa, joustavoittaa työmarkkinoita ja parantaa kilpailukykyään.

Valtiovarainministeriön finanssineuvoksen Marketta Henrikssonin mukaan vaatimus esimerkiksi rakenteellisesta budjettisopeutuksesta tänä vuonna on jo vuosi sitten sovittu asia. Komission mukaan Suomen on myös lisättävä sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannustehokkuutta – ja onhan siitäkin Suomessa ollut kovasti puhetta.

Komission mukaan Suomen pitäisi joustavoittaa työmarkkinoita muun muassa lisäämällä paikallista sopimista ja lisätä vientiteollisuuden merkitystä palkkaratkaisuissa. Myös maahanmuuttajien työllistämiseen pitäisi panostaa.

”Olen tyytyväinen, että komission suositukset ovat meille tuttuja ja linjassa hallituksen talouspolitiikan kanssa”, Stubb totesi.

Stubbin mukaan oli vaikea arvioida vielä, oliko komission keskiviikkoisessa suosituksessa astetta positiivisempi sävy kuin mitä EU:sta on viime kuukausina viestitty.

Talouskomissaari Moscovici ja komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis lähettivät maaliskuussa Stubbille ja neljälle muulle EU-maan valtiovarainministerille paimenkirjeet, joissa maita patistettiin toimiin velkaantumiskehityksen taltuttamiseksi.

Stubbin mukaan Suomi on nyt onnistunut viestimään komissiolle, että Suomi tekee sen minkä lupaa ja monet tehdyt tai tekeillä olevat päätökset parantavat näkymiä.

Hänen mielestään ratkaiseva viesti oli huhtikuussa tehty kehyspäätös, jossa hallitus päätti neljän miljardin säästöistä vuosina 2017–2020, minkä pitäisi katkaista julkisen velan bkt-suhteen kasvun.

Komissio luonnehti keskiviikon raportissaan ”uskottavaksi” arviota, jonka mukaan velan bkt-suhde taittuisi vuonna 2019 ollen silloin 67,4 prosentissa. Seuraavana vuonna suhdeluku voisi olla 67,2 prosenttia.

Martti Kainulainen / Lehtikuva
Valtiovarainministeri Alexander Stubb kertoi olevansa huojentunut komission arviosta, jonka mukaan liiallisen alijäämän menettelyä ei tarvitse käynnistää.
Valtiovarainministeri Alexander Stubb kertoi olevansa huojentunut komission arviosta, jonka mukaan liiallisen alijäämän menettelyä ei tarvitse käynnistää.

Stubbin mielestä sote-uudistus ja entinen yhteiskuntasopimus eli nykyinen kilpailukykysopimus ovat myös pitkän linjan vakautta lisääviä palikoita kansantalouden työkalupakissa.

”Mutta kaikki riippuu työllisyystilanteesta. Tämä on Suomen talouden tulevaisuuden näkökulmasta ratkaiseva kevät. Nyt on tekojen, ei sanojen aika”, Stubb totesi.

Komissio julkaisi toukokuun alussa ennusteen, jonka mukaan Suomi on ensi vuonna ainoa EU-maa, jossa talous kasvaa alle prosentin. Kasvuennuste vuosille 2016 ja 2017 on Suomen kohdalla 0,7 prosenttia.

Euroalueelle ennustetaan tälle vuodelle keskimäärin 1,6 prosentin bkt-kasvua. Kaikkien EU-maiden taloudet kasvavat keskimäärin 1,8 prosenttia.

Keskiviikon maakohtaisissa suosituksissa komissio ilmaisi varovaista tyytyväisyyttä koko EU-alueen suhteen. ”Jäsenmaat edistyvät, mutta enemmän on tehtävä, että Euroopan toipuminen vakautuu.”

Kolme maata – Kypros, Slovenia ja Irlanti – pääsevät eroon liiallisen alijäämän menettelystä, jos jäsenmaat vahvistavat komission esityksen. Niiden julkisen talouden alijäämä on painunut alle kolmen prosentin bkt-suhteeseen ”ja korjausliikkeen uskotaan olevan kestävä”, komissio arvioi.

Sen jälkeen kuusi maata on yhä komission erityisohjauksessa alijäämiensä suhteen: Kreikka, Britannia, Espanja, Kroatia, Ranska ja Portugali.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat