Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuuttajista toivotaan yrittäjiä

Työministeri Jari Lindström avasi Vantaan Auramon vastaanottokeskuksessa kiertueen, joka pyrkii opastamaan maahanmuuttajia yrittäjiksi. Uusien yritysten perustajissa on jo nyt paljon ulkomaalaistaustaisia.

Talous
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Abdelaziz Abdelnabi (oik.) kertoi Vantaan Auramon vastaanottokeskuksen asukkaille yrittäjäkokemuksistaan Suomessa. Abdelnabi on perustanut Cairo Deli -nimisen egyptiläisen ravintolan Vantaalle.
Abdelaziz Abdelnabi (oik.) kertoi Vantaan Auramon vastaanottokeskuksen asukkaille yrittäjäkokemuksistaan Suomessa. Abdelnabi on perustanut Cairo Deli -nimisen egyptiläisen ravintolan Vantaalle. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Mitä tehdä, jos on työskennellyt isänsä putkifirmassa Irakin Bagdadissa ja haluaisi perustaa Suomeen putkialan yrityksen?

Tämän haluaa tietää Auramon vastaanottokeskuksessa Vantaalla asuva Muhaned Dafai, 27. Vantaan uusyrityskeskuksen neuvojalla Irene Matinpalolla on hänelle hyviä ja huonoja uutisia.

”On tärkeää, että puhuu suomea”, Matinpalo aloittaa. Dafai ei puhu suomea, ei juuri englantiakaan. Hän osaa kirjoittaa vain arabialaisilla kirjaimilla.

”Mutta rakennusala on yksi niistä aloista, jotka nyt kasvavat. Myös vanhojen talojen putkia uusitaan”, Matinpalo jatkaa.

Elokuussa Suomeen turvapaikanhakijana tullut Dafai odottaa vasta päätöstä oleskeluluvastaan. Jos hän saa sen, hän haluaisi opiskella Suomessa putkimieheksi. Sen jälkeen oma yritys houkuttaisi.

”Olen tottunut siihen, että perheellämme on oma yritys”, hän selittää.

Sekä maahanmuuttajien kotoutumisen että Suomen talouden kannalta on iso kysymys, miten turvapaikanhakijoina tänne tulleet työllistyvät. Hallitus etsii avainta siihen etenkin yrittäjyydestä.

Keskiviikkona Auramon vastaanottokeskukseen jalkautuivat oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) ja Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) toimitusjohtaja Jyri Häkämies houkutellakseen turvapaikanhakijoita yrittäjiksi. Vantaalta alkoi kiertue, jossa alkukesän ja syksyn aikana viranomaiset ja maahanmuuttajataustaiset yrittäjät käyvät vastaanottokeskuksissa kertomassa yrittäjyydestä.

”Liiketoiminnan harjoittaminen on keino työllistää ainakin itsensä, kun työpaikan saaminen voi olla vaikeaa nykyisessä taloustilanteessa”, sanoi Lindström Auramon vastaanottokeskuksen ruokalassa monikymmenpäiselle kuulijajoukolle.

”Me näemme maahanmuuton isona mahdollisuutena Suomelle, koska oma väestömme vanhenee”, kertoi puolestaan Häkämies.

Taustalla kiertueessa on sekä vaikea työllisyystilanne että monien maahanmuuttajien yrittäjähenkisyys, jonka ainakin EK toivoo hyödyttävän Suomea.

”Maahanmuuttajat ovat innostuneita perustamaan omia yrityksiä, mutta sitä varten he tarvitsevat lisää tietoa”, Häkämies sanoo.

Lindströmin mukaan valtaosa uusista työpaikoista Suomessa syntyy nyt pieniin, alle kymmenen ihmistä työllistäviin yrityksiin.

Suomen Uusyrityskeskusten toimitusjohtaja Jari Jokilampi kertoo, että viime vuonna perustetuista noin 7 000 yrityksestä kymmenesosa oli maahanmuuttajataustaisten perustamia. Vantaan uusyrityskeskuksen asiakkaista viime vuonna noin 30 prosenttia oli maahanmuuttajataustaisia.

”Yritykset ovat paljon muutakin kuin perinteisiä kebab-pitserioita”, Jokilampi täsmentää.

”Joissakin maissa yrittäjyys on luonnollinen tapa tehdä työtä”, hän kuvaa. Esimerkeiksi hän mainitsee Vietnamin, Kiinan, Irakin ja Turkin.

Vaikka into yrityksen perustamiseen olisi kova, etenkin Suomen kustannusrakenne ja markkinoiden pienuus tulevat monelle omaa yritystä pohtivalle maahanmuuttajalle yllätyksenä, kertoo Vantaan uusyrityskeskuksen Irene Matinpalo. Käsitykset kuluista menevät usein alakanttiin, arvioitu myynti yläkanttiin.

”Tyypillinen yritysidea on se, että täällä on kaikki niin kallista, perustan autokorjaamon tai kynsistudion ja myyn saman työtä puoleen hintaan”, hän kuvaa.

Parhaiten yrityksen perustaminen onnistuu Matinpalon mukaan heiltä, joilla on tiedonjanoa ottaa asioista selvää.

Oikeastaan tämä koskee paljasjalkaisia suomalaisia yhtä lailla kuin tuoreempiakin, sanoo Vantaan uusyrityskeskuksen toimitusjohtaja Marketta Korhonen. ”Hyvä tyyppi ja hyvä idea tekee hyvän yrityksen, taustasta riippumatta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat