Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Panaman papereiden tärkein paljastus

Talous
 
Tuomo Pietiläinen
Tuomo Pietiläinen

Panamasta vuotaneet paperit nostivat Suomesta esiin lähinnä pikkurikollisia, pk-yrittäjiä ja piensijoittajia, joilla oli jokin syy salata omistuksensa viranomaisilta ja julkisuudelta. Hieman kauempaa historiasta paljastui kiinnostavia nimiä, joilla oli rooli myyttisten Kouri-kauppojen tekijöinä ja kasinovuosien pelureina.

Yhtään isoa suomalaista vallankäyttäjään Panaman paperit eivät – ainakaan vielä – ole paljastaneet. Toisin kuin kollegansa Islannissa ja Argentiinassa suomalaiset päättäjät ovat pysytelleen ilmeisen kaukana Panamasta.

Tutkivien toimittajien kansainvälinen yhteistyö nosti Suomesta esiin yhden merkittävän ilmiön. Se on Nordean rooli veroparatiisien kuoriyhtiöiden välittäjänä, jolloin pankki samalla sulki silmänsä asiakkaiden mahdolliselta veronkierrolta.

Pankkitoiminta on liiketoimintaa luottamuksella, joten puhtaana pankkina tunnetun Nordean maine tahraantui pahasti. Nordealla on Suomessa kunniakkaat juuret Kansallispankin ja Yhdyspankin mullassa.

Mistä sitten voi päätellä, että Nordean asiakkaat olivat perustaneet hallintayhtiöitä harhauttaakseen verottajaa ja muita viranomaisia?

Nordea vastasi itse kysymykseen huhtikuussa, kun se kertoi noin 4 000 asiakkaansa jättäneen Luxemburgin pankin asiakkuuden pian vuoden 2009 jälkeen. Tuona vuonna Nordea alkoi vaatia asiakkailtaan allekirjoitusta kahteen paperiin: 1) Nordea saa kertoa asiakkaan tiedot kunkin maan verottajalle ja 2) asiakas vakuuttaa maksavansa kaikki vaadittavat verot.

Joka kolmas Nordean Luxemburgin pankin asiakas lopetti pankkisuhteensa, kun se joutui normaalin läpivalaisun kohteeksi. Se on iso osa silloisesta 12 000 asiakkaan pankista.

Nordean rooli ja asiakkaiden lähtö Luxemburgin konttorista vuonna 2009 on Panaman papereiden tärkein suomalaispaljastus. Se todistaa, että veroparatiisit myyvät salaisuutta ja viranomaisjulkisuus tuhoaa niiden liiketoiminnan.

Suomalaislähtöisen Nordean toimissa riittää vielä selvitettävää. Kuinka paljon hallintayhtiöitä Nordean asiakkaat ovat kaikkiaan perustaneet? Ja mikä oli pankin pohjoismaisten asiakkaiden ja varsinkin suomalaisten osuus veroparatiiseissa?

Nordea tutkii nyt sisäisesti Luxemburgin pankkinsa ja lisäksi eri pohjoismaiden yksityispankkien veroparatiisiyhteydet. Selvityksen tuloksia kuullaan viimeistään kahden kuukauden kuluttua heinäkuussa, kun Nordea julkistaa osavuosikatsauksensa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat