Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokia-puhelimille uusi yrittäjä: tulossa uusia Android-puhelimia ja -taulutietokoneita

Talous
 
Rami Hanafi
Microsoft on käyttänyt Nokian tavaramerkkiä peruspuhelimissa, joita se on myynyt pääasiassa Aasiaan, Afrikkaan ja Latinalaiseen Amerikkaan. Tammi–maaliskuussa Microsoft myi Nokia-puhelimia 15,7 miljoonaa.
Microsoft on käyttänyt Nokian tavaramerkkiä peruspuhelimissa, joita se on myynyt pääasiassa Aasiaan, Afrikkaan ja Latinalaiseen Amerikkaan. Tammi–maaliskuussa Microsoft myi Nokia-puhelimia 15,7 miljoonaa. Kuva: Rami Hanafi
Fakta

Suomen suurin yritysjärjestely

 Nokia myi keväällä 2014 tappiollisen puhelinliiketoimintansa 5,44 miljardilla eurolla ohjelmistoyhtiö Microsoftille.

 Kaupassa Microsoft sai kymmeneksi vuodeksi oikeuden käyttää peruspuhelimissa Nokian tavaramerkkiä.

 Kaupan toteutumisen jälkeen se ei saanut enää käyttää uusissa Lumia-puhelimissaan Nokian tavaramerkkiä.

 Keskiviikkona Microsoft myi peruspuhelimien liiketoiminnan 310 miljoonalla eurolla Foxconnille ja HMD:lle.

Uusi yhtiö alkaa valmistaa Nokian tavaramerkillä puhelimia ja tietokoneita.

Nokia ilmoitti keskiviikkona lisensoivansa tavaramerkkinsä ja patenttejaan suomalaiselle HMD Global -yhtiölle. Se käyttää Nokian tavaramerkillä valmistamissaan laitteissa ohjelmistoyhtiö Googlen Android-käyttöjärjestelmää.

Helsingin Sanomien hankkimien tietojen mukaan yhtiön todellinen omistaja on epäsuorasti taiwanilainen elektroniikan sopimusvalmistaja Foxconn ja sen perustaja ja pääomistaja Terry Gou.

Matti Korjula
Nokian ensimmäisiä matkapuhelimia oli vuonna 1987 esitelty Mobira Cityman.
Nokian ensimmäisiä matkapuhelimia oli vuonna 1987 esitelty Mobira Cityman.

Foxconnin juuret puhelinteollisuudessa ovat myös Suomessa. Yhtiö osti vuonna 2003 puhelimien muovisia kuoria valmistaneen Eimon.

Nykyisin Foxconn on maailman toiseksi suurimman puhelimien valmistajan Applen tärkein alihankkija, joka valmistaa yhdysvaltaiselle yhtiölle iPhone-puhelimia ja iPad-taulutietokoneita.

Tavaramerkkinsä ja patenttiensa lisensoinnista huolimatta Nokia ei siis palaa puhelimien ja taulutietokoneiden markkinoille.

Nokian teknologiayksikön johtajan Ramzi Haidamuksen mukaan Nokia saa jokaisesta HMD:n myymästä laitteesta tuloja.

”Mitä enemmän laitteita myydään, sitä enemmän saamme tuloja”, Haidamus sanoo. Sen tarkemmin hän ei halua liiketoimintamallista kertoa.

Matkapuhelinteollisuudessa vakiintuneen tavan mukaan patenttien lisensointia vastaan saadaan tietty osuus laitteiden myyntihinnasta.

Marja Airio
Vuonna 2000 myyntiin tullut Nokia 3310 oli menestystuote eri puolilla maailmaa.
Vuonna 2000 myyntiin tullut Nokia 3310 oli menestystuote eri puolilla maailmaa.

Nokia on jo pitkään valmistelut suunnitelmaa, jolla se voisi entistä paremmin hyötyä suuresta patenttisalkustaan ja tavaramerkkinsä hyödyntämisestä kuluttajaliiketoiminnassa.

HMD aikoo kolmen vuoden kuluessa käyttää 500 miljoonaa dollaria eli noin 450 miljoonaa euroa Nokia-puhelimien ja -taulutietokoneiden markkinointiin.

Ville Hildén
Nokia N95 oli yhtiön menestyneimpiä älypuhelimia. Se tuli myyntiin vuonna 2007.
Nokia N95 oli yhtiön menestyneimpiä älypuhelimia. Se tuli myyntiin vuonna 2007.

Nokia ei osallistu markkinointikustannuksiin. Sen sijaan Nokia saa paikan HMD:n hallituksessa, jotta se voi varmistaa laadun vastaavan sen tavaramerkkiä.

Foxconnille on puolestaan tärkeää se, että HMD on ainakin muodollisesti suomalainen yhtiö. Se korostaisi Nokian tavaramerkin suomalaisuutta.

HMD:n toimitusjohtajaksi on nimitetty Arto Nummela, joka on ollut aiemmin johtajana Nokiassa ja sittemmin Microsoftissa.

Merkittävässä asemassa on myös ranskalainen Jean-Francois Baril, joka oli aikoinaan Nokian menestyksen vuosien keskeisiä johtajia. Baril on viime vuosina toiminut Foxconnin Terry Goun neuvonantajana.

Ohjelmistoyhtiö Microsoft ilmoitti maanantaina, että Foxconn ja HMD ostavat sen peruspuhelimien liiketoiminnan 350 miljoonalla dollarilla eli 310 miljoonalla eurolla. Foxconnille siirtyy Microsoftilta Nokian entinen tehdas, joka sijaitsee Vietnamin pääkaupungissa Hanoissa. Microsoftilta siirtyy Foxconnin ja HMD:n palvelukseen 4 500 työntekijää.

Microsoft keskittyy vastaisuudessa Windows Phone -ohjelmiston kehittämiseen.

Microsoft myi tammi–maaliskuussa 15,7 miljoonaa peruspuhelinta Nokian tavaramerkillä. Niiden suurin kysyntä on kehittyvillä markkinoilla Aasiassa, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

Analyytikko Richard Windsorin mukaan peruspuhelimia myydään noin 350 miljoonaa vuodessa. Hän arvioi niiden keskimääräiseksi hinnaksi noin 20 dollaria, jolloin markkinoiden koko olisi seitsemän miljardia dollaria eli 6,2 miljardia euroa.

Windsor arvioi kuitenkin peruspuhelimien myynnin vähenevän noin 20 prosentilla vuodessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat