Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen Pankki: Asuntojen hinnoissa ei ole merkkejä yliarvostuksesta

Pankin mukaan hintakehityksessä on kuitenkin suuria alueellisia eroja.

Talous
 
Sari Gustafsson
Muihin Pohjoismaihin verrattuna Suomessa asuntolainojen pituus on kohtuullinen.
Muihin Pohjoismaihin verrattuna Suomessa asuntolainojen pituus on kohtuullinen. Kuva: Sari Gustafsson

Suomen Pankin mielestä asuntojen hinnoissa ei ole merkkejä yliarvostuksesta koko Suomen tasolla.

Vuokriin ja palkansaajien ansiotasoon suhteutetut asuntojen hinnat ovat viime vuosien aikana alentuneet lähelle pitkäaikaisia keskiarvojaan, Suomen Pankki katsoo tuoreessa ajankohtaiskatsauksessaan.

Suomen Pankki huomauttaa kuitenkin, että asuntojen hintakehityksessä on suuria alueellisia eroja. Pankki ei määrittele katsauksessaan tämän tarkemmin, ovatko asunnot yliarvostettuja näillä alueilla.

Suomen Pankki tarkastelee asuntojen hintoja rahoitusjärjestelmän vakauden kannalta.

Kotitalouksien jo ennestään suuri velkaantuneisuus suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin ja bruttokansantuotteeseen on jatkanut pitkäaikaista kasvuaan, mutta velkaantumisvauhti on hidastunut, Suomen Pankin katsaus toteaa.

Suomen Pankin mukaan tämä on rahoitusjärjestelmän vakauden kannalta myönteistä, sillä kotitalouksien ”velkaantumiseen liittyvien haavoittuvuuksien kasvu on samalla hidastunut tai haavoittuvuus on jopa pienentynyt”.

Muihin Pohjoismaihin, kuten Ruotsiin, verrattuna Suomessa asuntolainojen pituus on kohtuullinen.

”Suomalaisten asuntolainojen lyhentämiskäytäntö on hyvä. Lainojen lyhentäminen on erityisen tärkeää, kun kotitalouksien velkaantuminen on jatkanut kasvuaan. Se suojaa kotitalouksia siinä tapauksessa, että asuntojen hinnat laskevat”, Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Pentti Hakkarainen sanoo katsauksessa.

Suomen Pankki jatkaa keskustelua siitä, että viranomaiset haluaisivat nykyistä tehokkaampia keinoja puuttua ylisuuriin asuntolainoihin.

Suomen viranomaisilla ei ole riittäviä ja kansainvälisesti vertailukelpoisia keinoja kotitalouksien velkaantumisen ja asuntomarkkinoiden riskien hillitsemiseksi, katsaus toteaa.

Pankki mainitsee keinoina muun muassa lainojen enimmäiskoon rajoittamisen suhteessa tuloihin.

”Suomen viranomaisilla tulisi olla myös keinot tarvittaessa rajoittaa laina-aikojen enimmäispituutta ja asettaa vaatimuksia lainojen lyhentämiselle”, Suomen Pankki esittää.

Pankki on huolissaan siitä, että rahoitusmarkkinat ovatkin Suomessa keskittyneemmät kuin muualla euroalueella: Suomessa muutamilla isoilla toimijoilla on merkittävä markkinaosuus pankki-, vahinkovakuutus- ja työeläkesektoreilla.

Pentti Hakkaraisen mukaan pankit ovat tiiviisti kytköksissä muihin Pohjoismaihin, joiden rahoitus- ja asuntomarkkinoiden ongelmat välittyisivät nopeasti myös Suomeen. Pankki pitää kuitenkin epätodennäköisenä, että pohjoismainen asuntoluottopankkijärjestelmä alkaisi horjua.

Ongelmien tullessa ne leviäisivät Suomeen useita kanavia pitkin.

”Mahdollisia välittymiskanavia olisivat suuret Suomessa toimivat pohjoismaiset pankit, osittain yhteiset tukkuvarainhankintaan liittyvät haavoittuvuudet sekä reaalitalouden osalta kansainvälinen kauppa ja yleisen luottamuksen heikentyminen talouteen”, Suomen Pankki varoittaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat