Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sähkönsiirtoyhtiö Carunalle suuri rahoitus – korko nostaa kysymyksiä aiemmasta vero­suunnittelusta

Alhainen korko asettaa kyseenalaiseen valoon yhtiön vuonna 2013 ottaman lainan korkean koron, joka pienensi yhtiön Suomeen maksamia veroja.

Talous
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Caruna on Suomen suurin sähkönjakelija.
Caruna on Suomen suurin sähkönjakelija. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Sähkönsiirtoyhtiö Caruna jatkaa toimintansa rahoitusta lainoilla, joista se maksaa huomattavasti pienempää korkoa kuin aiemmista yhtiön sisäisistä lainoista.

Yhtiö kertoo tiedotteessaan, että Caruna on uudelleenrahoittanut pankkilainojaan 500 miljoonan euron joukkovelkakirjalainoilla, joiden korko on 1,5 prosenttia.

Alhainen korko asettaa kyseenalaiseen valoon yhtiön vuonna 2013 ottaman lainan korkean koron, joka pienensi yhtiön Suomeen maksamia veroja.

Caruna sai tuolloin lähes miljardin euron konsernin sisäisen lainan, josta se maksoi 8,5 prosentin korkoa.

Sisäisten lainojen korkean koron avulla Caruna pystyi siirtämään varojaan korkeamman verotuksen maasta Suomesta kevyemmän verotuksen maahan Alankomaihin.

Carunan liikevoitto oli vuonna 2014 50,5 miljoonaa euroa, mutta sisäiset korkokulut söivät voiton lähes olemattomiin, eikä verotettavaa jäänyt juuri jäljelle.

Lopulta Carunan tulos jäi 7,6 miljoonaa euroa tappiolle.

Verosunnittelun avulla yhtiö maksoi Suomeen yhteisöveroa 822 000 euroa eli 1,6 prosenttia liikevoitosta.

Carunan talousjohtaja Jyrki Tammivuori perusteli helmikuussa konsernin sisäisen lainan korkoa HS:lle sillä, että osakaslainoilla on suurin riski jäädä maksamatta.

Lain mukaan konsernin sisäisissä lainoissa on noudatettava niin sanottua siirtohinnoitteluperiaatetta. Tämän periaatteen mukaan konsernin sisäisistä lainoista ei saa periä markkinatasoa merkittävästi korkeampaa korkoa.

Ongelmana kuitenkin on, että viranomaisten on vaikea osoittaa, että markkinaehtoisuuden periaatetta on rikottu. Lainatyyppejä on monenlaisia, ja niiden korot vaihtelevat riskitason ja ehtojen mukaan paljon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat