Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pankit saavat jatkossakin periä asuntolainasta vähintään marginaalin

Oikeusministeriö poisti lakiesityksestä kohdan, joka olisi kieltänyt asuntolainasopimuksista niin sanotun nollakorkoehdon.

Talous
 
Jarmo Stenmark / Lehtikuva
Asuntolainan voi jatkossa perua kahden viikon kuluessa.
Asuntolainan voi jatkossa perua kahden viikon kuluessa. Kuva: Jarmo Stenmark / Lehtikuva

Pankit saavat jatkossakin kirjata asuntolainasopimuksiin, että lainan korko on vähintään marginaalin verran. Oikeusministeriö julkisti torstaina esityksen kuluttajansuojalain muutoksista. Lakiin kirjataan, että ”luotonantajalla on oikeus periä asuntoluoton marginaali kokonaisuudessaan myös viitekoron ollessa negatiivinen, jos luottosopimuksessa näin on sovittu”.

Viime vuoden lopulla mietintönsä jättänyt työryhmä olisi kieltänyt tällaisen kirjauksen tekemisen lainasopimuksiin. Työryhmän mielestä koron pitäisi joustaa niin ylös kuin alaspäinkin viitekoron muuttuessa, vaikka viitekorko painuisi negatiiviseksi.

Asia on ajankohtainen, koska monien vanhojen asuntolainojen korko on jo selvästi marginaalia pienempi viitekorkojen painuttua negatiivisiksi. Lainan kokonaiskorko muodostuu marginaalin ja viitekoron summasta. Kun viitekorko on miinuksella, kokonaiskorko jää marginaalia pienemmäksi.

Pankit ovat vähintään vuoden ajan kirjanneet uusiin asuntolainasopimuksiin, että korko on vähintään marginaalin verran.

Sekä finanssiala että Finanssivalvonta pitävät käytäntöä hyvänä, koska pankeilla ei käytännössä ole mahdollisuutta laskea kuluttajien talletusten korkoja negatiivisiksi. Niiden liiketoiminnan kestävyyden kannalta on tärkeätä, että sama koskee myös luottoja.

Finanssialan mukaan muutos olisi johtanut muun muassa lainamarginaalien nousuun. Tilanne olisi saatettu myös ratkaista tarjoamalla asiakkaille laajemmin niin sanottuja korkoputkituotteita, joista myös asiakas olisi hyötynyt.

Lakiesityksen mukaan asuntolainatarjoukset pitää jatkossa antaa vakiomuotoisella lomakkeella, jotta tarjousten vertaaminen olisi helpompaa. Kuluttajalla olisi myös oikeus peruuttaa lainasopimus kahden viikon kuluessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat