Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokia-puhelimien kohderyhmänä ovat köyhät kuluttajat

Taiwanilaisen Foxconnin osaaminen yhdistettynä Nokian keksintöihin, Microsoftilta siirtyvien entisten nokialaisten kokemukseen ja kuuluisaan tavaramerkkiin voi tuottaa hyviä lopputuloksia, kirjoittaa analyysissään HS:n taloustoimittaja Petri Sajari.

Talous
 
Prashanth Vishwanathan
Peruspuhelimien kysyntä on suurinta Aasiassa, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa, jossa kaikilla kuluttajilla ei ole varaa ostaa älypuhelimia. On todennäköistä, että HMD pyrkii uusilla Nokia-tuotteilla näille kehittyville markkinoille. Kuvassa kaupanpitäjä pitelee Nokian Lumia-puhelinta Delhissä Intissa huhtikuussa 2013.
Peruspuhelimien kysyntä on suurinta Aasiassa, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa, jossa kaikilla kuluttajilla ei ole varaa ostaa älypuhelimia. On todennäköistä, että HMD pyrkii uusilla Nokia-tuotteilla näille kehittyville markkinoille. Kuvassa kaupanpitäjä pitelee Nokian Lumia-puhelinta Delhissä Intissa huhtikuussa 2013. Kuva: Prashanth Vishwanathan
Fakta

Foxconn osti Nokian vanhaa liiketoimintaa

 Keväällä 2014 Microsoft sai kymmeneksi vuodeksi oikeuden käyttää edullisissa puhelimissaan Nokian tavaramerkkiä. Tammi–maaliskuussa Microsoft myi 15,7 miljoonaa puhelinta, joissa lukee Nokia.

 Keskiviikkona Microsoft myi Nokialta ostamansa edullisten puhelimien liiketoiminnan 310 miljoonalla eurolla Foxconnille ja HMD:lle. Nokia lisensioi tavaramerkkinsä ja patenttejaan HMD:lle puhelimiin ja taulutietokoneisiin.

Suomalaisille tärkeät viisi kirjainta pysyvät vastaisuudessakin puhelimissa.

Nokian tavaramerkillä myytyjen puhelimien valmistus ja myynti ei ole loppunut koskaan sen jälkeen, kun ne tulivat markkinoille 1980-luvulla. Suomalaisia puhelimet eivät ole enää olleet vuosikausiin, koska jo Nokia siirsi niiden valmistuksen kauan sitten ulkomaille.

Vuonna 2014 oikeus valmistaa Nokian tavaramerkillä edullisia peruspuhelimia siirtyi kymmeneksi vuodeksi ohjelmistoyhtiö Microsoftille. Tähän mennessä Microsoft on valmistanut kymmeniä miljoonia edullisia puhelimia Nokian tavaramerkillä pääasiassa Aasian, Afrikan ja Latinalaisen Amerikan markkinoille.

Keskiviikkona taiwanilainen elektroniikan sopimusvalmistaja Foxconn ilmoitti ostavansa edullisten puhelimien liiketoiminnan Microsoftilta. Se on tehnyt Nokian kanssa sopimuksen tavaramerkin ja patenttien lisensoinnista.

Foxconn on perustanut järjestelyä varten Suomeen yrityksen, jonka kanssa Nokia lisensointisopimuksen teki. Yhtiön nimi on HMD Global. Se ei tarkoita, että puhelimia valmistettaisiin Suomessa. Todennäköisesti kysymys on markkinoinnista.

Mielikuva Nokian tavaramerkistä liittyy Suomeen ja sitä mielikuvaa edullisten puhelimien valmistaja haluaa hyödyntää tulevaisuudessakin. Jos ulkomailla jokin asia Suomesta tiedetään, se on usein Nokia. Yhtiön pääliiketoimintaa ovat nykyisin verkkolaitteet ja -palvelut.

Nokia myi tappiollisen matkapuhelinliiketoimintansa Microsoftille 5,44 miljardilla eurolla huhtikuussa 2014. Kaupassa Nokian palveluksesta siirtyi Microsoftille 25 000 työntekijää, joista 4 700 työskenteli Suomessa. Suuri osa heistä on sittemmin menettänyt työpaikkansa, koska Microsoftin puhelinliiketoiminta on suurissa vaikeuksissa.

Keskiviikkona Microsoft ilmoitti, että sen palveluksesta siirtyy Foxconnin ja HMD:n palvelukseen 4 500 työntekijää. Suurin osa heistä ei työskentele Suomessa.

Parhaassa tapauksessa HMD voi perustaa Suomeen puhelimien suunnittelu- ja markkinointiyksikön, mutta sen palvelukseen tuskin palkataan suuria määriä ihmisiä. Puhelimet valmistetaan todennäköisesti Nokian entisessä tehtaassa Vietnamin pääkaupungissa Hanoissa.

Tehdas siirtyi keskiviikkona ilmoitetussa kaupassa Microsoftilta Foxconnille. Se on yksi maailman nykyaikaisimmista matkapuhelintehtaista.

Suomalaista uudessa yhtiössä on kotipaikka, osa johtajista ja se, että monet Nokian lisensoimista patenteista on keksitty Suomessa. Microsoftille edullisten puhelimien valmistus oli painolasti, koska niissä hyödynnetään verraten vähän sen ohjelmistoja ja palveluita. Puhelimien perustana on Nokian kehittämä käyttöjärjestelmä. Foxconn alkaa valmistaa Nokia-puhelimia ohjelmistoyhtiö Googlen Android-käyttöjärjestelmällä.

Nokian tavaramerkillä on yhä vahva asema etenkin kehittyvillä markkinoilla, joissa monilla on varaa ostaa vain halvin mahdollinen puhelin. Halvimmat puhelimet maksavat alle 15 euroa, joka voi olla köyhille ihmisille suuri osa heidän tuloistaan.

Jos Nokian tavaramerkillä valmistetut puhelimet ovat kestäviä ja hintaluokassaan laadukkaita, kuluttajat voivat puhelimiaan vaihtaessaan haluta uuden nokialaisen. Juuri tähän kysyntään Foxconn pyrkii vastaamaan.

Tuntemattoman valmistajan puhelimen ostamisessa on riskinsä. Maailman suurimmat valmistajat ovat erikoistuneet puhelimiin, joihin köyhimmillä ihmisillä ei ole varaa. Ratkaisevaa on se, miten Foxconn onnistuu Nokia-puhelimillaan erottautumaan.

Foxconn on valtava yritys. Sen palveluksessa on yli miljoona työntekijää. Yhtiössä tiedetään lähes kaikki puhelimien valmistuksesta. Monet yhtiöt taas välttelevät edullisimpia puhelimia, koska niissä kate on hyvin pieni.

Jos 15 euron puhelimessa ja 150 euron puhelimessa olisi sama kymmenen prosentin kate, valmistajan pitäisi myydä 15 euron puhelimia kymmenen saadakseen saman katteen euroissa kuin yhdestä 150 euron puhelimesta.

Foxconnin osaaminen yhdistettynä Nokian keksintöihin, Microsoftilta siirtyvien entisten nokialaisten kokemukseen ja kuuluisaan tavaramerkkiin voi tuottaa hyviä lopputuloksia. Jos puhelimet menestyvät, siitä on hyötyä myös Nokialle. Mitä enemmän niitä myydään, sitä suuremman korvauksen Nokia saa patenttiensa ja tavaramerkin käytöstä.

Ongelmana vain on se, että kaikista edullisimpien puhelimien markkinat supistuvat. Se mikä kasvaa, on keskihintaisten ja kalliiden älypuhelimien markkinat, joissa kilpailu on erittäin ankaraa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat