Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni Euroopan posti on jo pörssissä

HS selvitti, kuinka postiyhtiöiden listautumiset ovat sujuneet Euroopassa. Käynnissä on varsinainen listautumisaalto

Talous
 
Stefano Rellandini / Reuters
Postinkantaja Milanon pääpostin edustalla Italiassa viime lokakuussa.
Postinkantaja Milanon pääpostin edustalla Italiassa viime lokakuussa. Kuva: Stefano Rellandini / Reuters
Tästä on kyse

Hallitus suunnittelee Postin listaamista

 Hallitus ilmoitti viime viikolla hakevansa eduskunnan suostumusta siihen, että valtion omistusosuus Posti Group Oyj:ssä voidaan laskea 50,1 prosenttiin. Myytäväksi menevä osuus yhtiöstä siirrettäisiin perustettavaan valtion kehitysyhtiöön.

 Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan pörssilistaaminen on yksi vaihtoehto sille, kuinka osakkeet laitettaisiin myyntiin. Käytännössä hän valtuutti yhtiön johdon valmistelemaan listautumista.

 Postialan kansainvälisen kattojärjestön IPC:n tilastojen mukaan kirjepostin määrä on pudonnut globaalisti lähes neljänneksen sitten vuoden 2004.

Mikä olikaan vuoden 2015 suurin pörssilistautuminen maailmassa? Kenties kyseessä oli jokin rakettimaisesti kasvava amerikkalainen sosiaalisen median yhtiö? Teknologiayritys Piilaaksosta? Ehkä jotain uusiutuvaan energiaan liittyvää?

Ei. Vuoden suurin listautumisanti tapahtui marraskuussa Japanissa, missä 144-vuotias posti vietiin pörssiin. Kun valtio laittoi myyntiin 11 prosenttia perinteikkäästä yhtiöstä, kysyntä oli valtavaa. Liikkeellä olivat niin institutionaaliset sijoittajat kuin kotitaloudetkin. Valtio keräsi annilla 1 440 miljardia jeniä eli vajaat 11 miljardia euroa.

Kun pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi viime viikolla, että valtio on valmis keventämään merkittävästi omistustaan Postissa ja kaavailee sen listaamista, hän ei esittänyt mitään ennenkuulumatonta tai radikaalia. Hän vain asetti yhtiön polulle, jolla se voi seurata lukuisten edeltäjien jalanjälkiä. Euroopassa on käynnissä suorastaan postiyhtiöiden listautumistrendi.

Postin listautumismahdollisuuksia on epäilty, mutta esimerkit Euroopasta ja Japanista osoittavat, että suuntaansa etsivä Suomen posti ei ole ongelminensa yksin.

HS kokosi maailmalta esimerkkejä postiratkaisuista.

Italia

Euroopan postimarkkinoita ryhdyttiin avaamaan kilpailulle vuonna 1997. Ensin postit yhtiöitettiin, ja 2000-luvulla niitä on alettu viedä pörssiin.

Viimeisin pörssitulokas Euroopassa on Poste Italiane, jonka osakkeista 35 prosenttia listattiin lokakuussa 2015. Kyseessä oli suurin listautuminen Italiassa vuosikymmeneen, ja kysyntä oli kovaa.

Sijoittajien kysyntää selittävät lupaukset ruhtinaallisista osingoista sekä se, että vain runsas kymmenesosa Poste Italianen liikevaihdosta tulee perinteisestä jakelutoiminnasta.

Paljon merkittävämpää liiketoimintaa ovat konserniin kuuluvat pankki- ja vakuutuspalvelut. Näistä toiminnoista saatavat voitot myös paikkaavat jakelutoiminnan tappiot. Myös Japanissa postin listautumisen yhteydessä listattiin konserniin kuuluvat pankki ja vakuutusyhtiö.

Suomen Postilta puuttuu tällainen vetovoimatekijä. Pankki- ja telepalvelut erotettiin konsernista jo 1990-luvulla. Konserniin kuuluu yrityksille talouspalveluita tarjoava OpusCapita, mutta sen osuus liiketoiminnasta ei ole järin suuri.

Monia muitakin listautumisesimerkkejä Euroopasta löytyy. Tyypillistä niille on, että valtio on säilyttänyt yhtiössä enemmistöomistuksen tai vähintäänkin merkittävän osuuden.

Sipilä on väläyttänyt mahdollisuutta, että Postin listautumisen yhteydessä osakkeita tarjottaisiin myös työntekijöille. Näin tapahtui muun muassa Britanniassa vuonna 2013.

Saksa

Listautumisten edelläkävijä Euroopassa löytyy Saksasta. Samalla Deutsche Post DHL on kiinnostava esimerkki siitä, kuinka kansallinen postiyhtiö pystyi oikean kumppanin avulla nousemaan maailmansarjaan.

Valtiollinen ja tappiollinen Deutsche Post yhtiöitettiin 1995. Tavoitteeksi asetettiin, että siitä tehdään voitollinen ja maailman suurin logistiikkayhtiö.

Käynnistyi yrityskauppojen sarja. Vähemmistöosuuden yhdysvaltalaisesta logistiikkayhtiöstä DHL:stä DP osti jo vuonna 1998.

Kun yhtiö vietiin pörssiin vuonna 2000, kyseessä oli vuoden kolmanneksi suurin listautuminen maailmassa.

Kaksi vuotta myöhemmin DHL siirtyi täysin DP:n omistukseen.

Syntyi Deutsche Post DHL, joka on nykyään todellinen globaali jätti. Logistiikkayhtiön liikevaihto oli viime vuonna lähes 60 miljardia euroa, ja sen palveluksessa on lähes puoli miljoonaa työntekijää.

Ruotsi ja Tanska

Erilaisia yritysjärjestelyjä postialalla tapahtuu nyt paljon, kun kaikki yhtiöt tehostavat toimintaansa ja yrittävät löytää uutta, kannattavaa liiketoimintaa.

Kiinnostava yritysjärjestely löytyy Pohjoismaista, missä Ruotsin ja Tanskan kansalliset postiyhtiöt yhdistettiin kesällä 2009. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun kansalliset postiyhtiöt fuusioidaan. PostNord-nimi otettiin käyttöön 2011.

Yhtiöstä 60 prosenttia omistaa Ruotsin valtio ja loput Tanska. Äänivalta on jaettu tasan. Yhtiö toimii myös Norjassa ja Suomessa.

Alkuperäinen ajatus oli viedä yhtiö pörssiin muutaman vuoden kuluessa fuusiosta, mutta suunnitelma on toistaiseksi hyllyllä.

Vain niukasti voitollinen yhtiö on kovalla kulukuurilla. Kuten niin monet muut postiyhtiöt, PostNord on haistanut kasvun mahdollisuuden pakettilähetysten toimittamisessa. Se tähtää Pohjoismaiden suurimmaksi verkkokaupan toimijaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat