Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen Pankin mukaan asuntojen hinnoissa ei ole yliarvostusta

Pankin mukaan hintakehityksessä on kuitenkin suuria alueellisia eroja.

Talous
 

Suomen Pankin mielestä asuntojen hinnoissa ei ole merkkejä yliarvostuksesta koko Suomen tasolla.

Vuokriin ja palkansaajien ansiotasoon suhteutetut asuntojen hinnat ovat viime vuosien aikana alentuneet lähelle pitkäaikaisia keskiarvojaan, Suomen Pankki katsoo katsauksessaan.

Pankki huomauttaa kuitenkin, että hintakehityksessä on suuria alueellisia eroja. Pankki ei määrittele tarkemmin, ovatko asunnot yliarvostettuja näillä alueilla.

Keskuspankki tarkastelee asuntojen hintoja rahoitusjärjestelmän vakauden kannalta.

Kotitalouksien jo ennestään suuri velkaantuneisuus suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin ja bruttokansantuotteeseen on jatkanut pitkäaikaista kasvua, mutta velkaantumisvauhti on hidastunut, katsaus toteaa.

Tämä on rahoitusjärjestelmän vakauden kannalta myönteistä, sillä kotitalouksien ”velkaantumiseen liittyvien haavoittuvuuksien kasvu on samalla hidastunut tai haavoittuvuus on jopa pienentynyt”.

Muihin Pohjoismaihin verrattuna Suomessa asuntolainojen pituus on kohtuullinen.

”Suomalaisten asuntolainojen lyhentämiskäytäntö on hyvä. Se suojaa kotitalouksia siinä tapauksessa, että asuntojen hinnat laskevat”, Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Pentti Hakkarainen sanoo katsauksessa.

Suomen Pankki jatkaa keskustelua siitä, että viranomaiset haluaisivat nykyistä tehokkaampia keinoja puuttua ylisuuriin asuntolainoihin.

Suomen viranomaisilla ei ole riittäviä ja kansainvälisesti vertailukelpoisia keinoja kotitalouksien velkaantumisen ja asuntomarkkinoiden riskien hillitsemiseksi, katsaus toteaa.

Pankki mainitsee keinoina muun muassa lainojen enimmäiskoon rajoittamisen suhteessa tuloihin. Pankki on huolissaan siitä, että rahoitusmarkkinat ovat keskittyneemmät kuin muualla euroalueella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat