Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liikaa riitelyä, sääntelyä ja passivoivia tukia – SOK:n tilaama katsaus arvostelee rapsakasti ruokaketjua

Koko Suomen elintarvikeketju on poikkeuksellisen suuren rakennemuutoksen edessä.

Talous
 
Trond H. Trosdahl
Katsauksen mukaan kaupan pitäisi erikoistua rohkeammin. Tulevaisuudessa esimerkiksi K-kaupat räätälöidään asiakkaiden ostoksista kerätyn tiedon avulla entistä enemmän asiakaskuntansa näköisiksi.
Katsauksen mukaan kaupan pitäisi erikoistua rohkeammin. Tulevaisuudessa esimerkiksi K-kaupat räätälöidään asiakkaiden ostoksista kerätyn tiedon avulla entistä enemmän asiakaskuntansa näköisiksi. Kuva: Trond H. Trosdahl

Suomi on epäonnistunut ruokaviennissä. Kauppa ei ole hyödyntänyt riittävästi digitalisaatiota. Maataloustuet passivoivat. Ruokaketjussa käytetään liikaa energiaa riitelyyn.

SOK:n tilaama keskustelupaperi suomalaisen ruuan tulevaisuudesta latelee rapsakkaa arvostelua alan nykytilasta. Aula research -tutkimusyrityksen laatimaan katsaukseen on haastateltu laajalti asiantuntijoita, muun muassa Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitosta (MTK), Kilpailu- ja kuluttajavirastosta, Päivittäistavarakauppa ry:stä ja Kuluttajaliitosta.

Keskustelupaperi julkistetaan tänään perjantaina SOK:n järjestämässä Saman pöydän ääressä –tilaisuudessa Finlandia-talolla.

Katsauksen näkemykset eivät ole suoraan SOK:n kantoja, sanoo pääjohtaja Taavi Heikkilä, mutta hänen mukaansa ne eivät liioin ole ristiriidassa SOK:n näkemysten kanssa.

”Aika pitkälle ne voi allekirjoittaa”, hän toteaa.

Katsauksen kirjoittajat Juha Vekkilä ja Annika Rinne ovat koostaneet haastattelemiensa asiantuntijoiden ajatukset seitsenkohtaiseksi listaksi, jonka on tarkoitus antaa ”eväitä suomalaiselle ruokaketjulle”.

Keskustelupaperin mukaan koko Suomen ruokaketju on poikkeuksellisen suuren rakennemuutoksen edessä. Sekä kansainvälinen että kotimainen kilpailu on kiristynyt. Se pakottaa kaikkia toimijoita uudistumaan.

Maatilojen määrän katsaus arvioi tulevaisuudessa supistuvan ja tilakoon kasvavan. Myös elintarviketeollisuuteen se ennustaa fuusioita.

Ruokaketjua ravisuttaa yhä Venäjän tuontikieltojen aiheuttama viennin romahdus. Katsaus arvioi, että vientiin ei ole kehitetty riittävästi korkean lisäarvon tuotteita.

”Nykyisellään Suomen tekninen osaaminen ja erinomaiset raaka-aineet valuvat hukkaan”, siinä todetaan. Food from Finland -vientiohjelma saa kiitosta, mutta asiantuntijoiden mukaan vientiponnistuksia pitäisi keskittää rohkeammin kaukaisemmille markkinoille.

Food from Finland -ohjelma tähtää Suomen ruokaviennin kaksinkertaistamiseen vuoteen 2020 mennessä. Venäjän aiheuttama lovi on kuitenkin niin suuri, että vienti tuskin kääntyy kasvuun vielä tänäkään vuonna.

Myös maataloustuottajien pitäisi keskittyä Aula researchin katsauksen mukaan selvemmin tuotteisiin, joista on mahdollista tuottaa korkeamman jalostusarvon tuotteita markkinoille.

Nykyisellään kahden miljardin vuosittaiset maataloustuet passivoivat, se moittii.

”Suomessa maataloustukia valitettavasti usein ajatellaan vain tulonsiirtona, jolla varmistetaan viljelijän toimeentulo. Tuet ovat meillä korvaus siitä, että harjoittaa elinkeinoa, jonka toimiala on maatalous.”

Tukiin pitäisi liittää kannustimia uudistamiselle ja innovoinnille sen sijaan, että keskitytään omavaraisuuteen.

”Mihin me tarvitsemme 150 prosentin leipäviljan omavaraisuutta?” katsauksessa ihmetellään.

Suomalainen ruoka ei pärjää massamarkkinoilla muun muassa hintansa takia. Siksi pitäisi keskittyä erikoistuotteisiin.

Myös kaupan pitäisi katsauksen mukaan erikoistua rohkeammin. Kuluttajat muuttuvat yhä yksilöllisemmiksi ja trendit vaihtuvat yhä nopeammin.

”Keskivertoperheet ja -kuluttajat ovat yhä vaikeammin identifioitavissa, jos sellaisia enää onkaan”, siinä todetaan.

Esimerkiksi Kesko on kertonut, että tulevaisuudessa K-kaupat räätälöidään asiakkaiden ostoksista kerätyn tiedon avulla entistä enemmän asiakaskuntansa näköisiksi.

Kaupan pitäisi katsauksen mukaan kuitenkin tarttua digitalisaatioon vielä paljon nykyistä rohkeammin. Suomen teknologiset vahvuudet huomioon ottaen kaupan tulisi olla kansainvälisesti edelläkävijöiden joukossa digitalisaation hyödyntämisessä.

Katsaus kannustaa ruokaketjun toimijoita näkemään kiristyneen kilpailun hyvät puolet ja lisäämään yhteistyötään riitelyn sijaan. Etenkin MTK ja S-ryhmä ovat olleet julkisuudessa napit vastakkain, kun viljelijät ovat syyttäneet S-kauppojen repineen hinnanalennuksensa heidän selkänahastaan.

S-ryhmä aloitti viime vuonna laajaa julkisuutta saaneen ruuan alekampanjan, jonka taustatekijäksi nähtiin etenkin markkinaosuutta kahmineen Lidlin vahvistuminen Suomessa.

Katsaus moittii alan toimijoiden keskittymistä keskinäiseen syyttelyyn.

”Lainsäädännöllisiä asioita pohdittaessa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa ketjun toimijoilla on kuitenkin enemmän yhteisiä kuin vastakkaisia intressejä”, se toteaa.

Yksi yhteisistä intresseistä on sääntelyn keventäminen tai ainakin uusien kiristysten torjuminen.

Katsauksen mukaan Suomessa on maailmanlaajuisesti poikkeuksellisen raskas elintarvikesääntely. Se nostaa suomalaisen ruuan tuotantokustannuksia ja heikentää sen kilpailukykyä sekä viennissä että kotimaassa suhteessa tuontiruokaan.

”Vaikkei elintarviketurvallisuutta koskevasta sääntelystä löytyisi karsittavaa, olisi syytä ainakin pohtia, olisimmeko hetken aikaa tyytyväisiä maailman parhaaseen elintarviketurvallisuuteen ilman uusia sääntelyn kiristyksiä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat