Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talouskomissaari Moscovici uskoo sovintoon Kreikan lainaehdoista

Ylivelkaantuneelle jäsenmaalle luvassa lainahelpotuksia.

Talous
 
HS–Reuters
Eric Vidal / Reuters
Euroopan unionin talouskomissaari Pierre Moscovici uskoo, että sovinto Kreikan lainaehdoista on lähellä. Moscovici kuvattiin Brysselissä 18. toukokuuta.
Euroopan unionin talouskomissaari Pierre Moscovici uskoo, että sovinto Kreikan lainaehdoista on lähellä. Moscovici kuvattiin Brysselissä 18. toukokuuta. Kuva: Eric Vidal / Reuters

Euroopan unionin talouskomissaari Pierre Moscovici ilmoitti perjantaina, että sovinto ylivelkaantuneen Kreikan lainaehtojen huojentamiseksi on hyvin lähellä.

Kreikka on vaatinut huojennuksia selvitäkseen lainojensa lyhennyksistä, erääntyvistä maksuistaan ja saadakseen taloutensa kasvamaan. Huojennuksia on vastustanut etenkin Saksa, joka vaatii ankaraan julkisen talouden tulojen ja menojen tasapainottamista.

”Olemme lähestymässä neuvotteluissa ratkaisevaa hetkeä. Olen luottavainen ja toiveikas, että saamme aikaan myönteisen lopputuloksen. Se olisi yksinkertaisesti kaikkien kannalta parasta”, Moscovici sanoi G7-valtioiden valtiovarainministereiden kokouksessa Japanissa.

Euroalueen valtiovarainministereiden puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem ilmoitti haluavansa saada aikaan sopimuksen tiistaina.

Euroalueen valtiovarainministerit neuvottelevat Kreikan hätärahoituksen ehdoista tiistaina Brysselissä.

Huojennuksia lainaehtoihin on vaatinut myös Kansainvälinen valuuttarahasto IMF, joka on toistaiseksi kieltäytynyt osallistumasta Kreikalle viime kesänä luvattuun kolmanteen hätärahoitukseen. IMF:n mielestä Kreikalla ei ole mitään mahdollisuuksia selvitä veloistaan ilman huojennuksia, koska valtiolta vaaditut julkisen talouden tasapainottamisvaatimukset ovat liian ankaria.

Sanomalehti Financial Timesin mukaan IMF on ehdottanut lainojen lyhennysten lykkäämistä 24 vuodella. Se tarkoittaisi lehden mukaan, että Euroopan rahoitusvakausvälineen pitäisi pidentää lyhennysvapaata ajanjaksoa 17 vuodella, Euroopan vakausmekanismin kuudella vuodella ja eurovaltioiden 20 vuodella.

Lehden mukaan IMF ehdottaa myös, että laina-aikoja pidennettäisiin merkittävästi ja niiden korko asetettaisiin 1,5 prosenttiin.

Kreikan ensimmäisen hätärahoituksen antoivat eurovaltiot kahdenvälisinä lainoina. Toisen hätärahoituksen antoi Euroopan rahoitusvakausväline ja kolmannen Euroopan vakausmekanismi. Kahteen ensimmäiseen hätärahoitukseen on osallistunut myös IMF.

Kreikka tarvitsee uutta lainaa maksaakseen erääntyviä lainojaan, maksujaan, virkamiesten palkkoja ja eläkkeitä.

Huojennukset lainaehtoihin tarkoittavat, että lainojen nykyarvo laskee ja eurovaltioiden riskit kasvavat.

Euroopan rahoitusvakausväline on eurovaltioiden omistama luxemburgilainen rahoitusyhtiö. Se ottaa markkinoilta lainaa eurovaltioiden takausten turvin ja kanavoi sen hätälainana sitä tarvitseville eurovaltioille.

Euroopan vakausmekanismi on julkisoikeudellinen rahoituslaitos, johon eurovaltiot ovat sitoutuneet maksamaan pääomaa yhteensä 700 miljardia euroa. EVM lupasi Kreikalle viime kesänä 86 miljardin euron hätälainan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat