Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vattin uusi tutkimusjohtaja Essi Eerola välittää poliitikoille tutkittua tietoa mutta ei suostu sirkuspelleksi

Uusi johtaja tietää, että päättäjät eivät usein kuuntele taloustieteilijöitä. Hän ymmärtää myös, miksi näin on.

Talous
 
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Essi Eerola siirtyy Suomen Pankista tutkimusjohtajaksi Valtion taloudelliseen tutkimuskeskukseen (Vatt).
Essi Eerola siirtyy Suomen Pankista tutkimusjohtajaksi Valtion taloudelliseen tutkimuskeskukseen (Vatt). Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HS
Kuka?

Essi Eerola

 Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (Vatt) uusi tutkimusjohtaja syksystä 2016 alkaen.

 Toiminut aiemmin muun muassa Vattin johtavana tutkijana ja Suomen Pankin vierailevana tutkijana.

 Taloustieteen dosentti, erikoistunut verotukseen ja asuntomarkkinoihin.

Essi Eerolalla on syksystä alkaen edessään haastava tehtävä.

Eerola aloittaa Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (Vatt) ensimmäisenä tutkimusjohtajana. Uudessa pestissään hän ensinnäkin johtaa Vattin tutkimustyötä yhdessä ylijohtaja Anni Huhtalan kanssa.

Lisäksi taloustieteen dosentti Eerola on vastuussa tutkimustiedon välittämisestä päättäjille ja julkiseen keskusteluun.

Se onnistuu paketoimalla tieto mahdollisimman ymmärrettäviksi ja järkeviksi kokonaisuuksiksi, Eerola sanoo.

”Sen jälkeen asia ei ole enää meidän käsissämme.”

Tutkimusjohtajan viran perustaminen on osa Vattin pyrkimystä profiloitua näkyvämmäksi julkisessa keskustelussa ja lisätä sen tuottaman tutkimustiedon vaikuttavuutta.

Suomen johtaviin veroasiantuntijoihin kuuluvaa Eerolaa arvostetaan laajasti.

Esimerkiksi Vattin entinen ylijohtaja, kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok) kutsuu Eerolaa loistavaksi valinnaksi.

Tehtävä voi silti olla epäkiitollinen. Moni ekonomisti on viime aikoina arvostellut sitä, miten heikosti pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen päätöksenteko pohjautuu tutkimustietoon.

Leikkaukset yliopistoilta ja päivähoidosta nousevat tavan takaa esiin esimerkkeinä siitä, miten taloustieteilijöiden näkemyksillä pyyhitään lattiaa.

Eerola ei pidä kokonaiskuvaa aivan yhtä synkkänä. Hän ymmärtää, etteivät monet ekonomistien suosituksista ole poliittisesti helppoja.

Esimerkkinä Eerola mainitse alennetut arvonlisäverokannat.

Lähes kaikki taloustieteilijät ovat sitä mieltä, että niistä pitäisi päästä eroon. Alennetut verokannat hyödyttävät hyvätuloisia muita enemmän.

Ruoan tai joukkoliikenteen kireämpi verotus olisi tehokkaampaa kompensoida pienituloisille kohdistetuilla tulonsiirroilla.

”Voi kuitenkin hyvin kuvitella, että poliittisessa päätöksenteossa vain osa tästä argumentista säilyy ja päädytään poistamaan vain ne alennetut alv-kannat. Tällöin pienituloiset kärsisivät”, Eerola sanoo.

”Sen takia voi olla, ettei tutkimukseen perustuvia argumentteja oteta aina sinällään. Jos uskotaan, ettei kokonaisuus pysy kasassa, ei asiaa haluta avata lainkaan.”

Poliitikot tarkastelevat asioita usein lyhyellä aikajänteellä, ekonomistit pitkällä. Se on Eerolan mielestä toinen syy sille, miksi taloustieteilijöiden suositukset eivät välity päättäjille.

Esimerkiksi pääministeri Sipilän hallitus on tehnyt toimia mielessään vain neljän vuoden pituiseen hallitusohjelmaan lukitut leikkausluvut.

”Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen on yksi esimerkki tästä ajattelusta. On helppo katsoa lyhyellä aikavälillä syntyviä säästöjä, mutta hankalampaa pohtia tulevaisuudessa lapsille aiheutuvia kustannuksia sekä saamatta jääviä hyötyjä.”

Kuvio toimii molempiin suuntiin. Eerolan ajatuksista voi tehdä myös johtopäätöksen, että Sipilän hallitus saa ajoittain osakseen kohtuuttoman suurta kritiikkiä.

Liian usein tuijotetaan vain välittömiä negatiivisia vaikutuksia, vaikka hallitustoimien pitkän aikavälin vaikutukset voivat olla myönteisiä.

Eerolan mukaan tästä syystä esimerkiksi verouudistus voi olla vaikea pala nieltäväksi poliitikoille: se edistäisi ehkä talouskasvua ja työllisyyttä tulevaisuudessa, mutta kurittaisi kotitalouksia nyt. Jokainen etujärjestö hyökkää nimittäin oitis laskemaan, kuinka paljon esimerkkiperheet menettävät.

”On vaikeampi kysymys, miten perheellä menee kymmenen vuoden päästä. Siihen vaikuttaa todennäköisesti merkittävästi työttömyyden kehitys, mutta sen numeron antaminen ei olekaan niin helppoa.”

Ehkä pitkä aikaväli on vain liian pitkä vaalikautta varten, Eerola pohtii.

”Ja vaikka poliitikot haluaisivat tehdä nyt päätöksiä, joilla yritetään varmistaa parempi tilanne viidentoista vuoden päästä, he eivät kuitenkaan voi sitoa seuraajiensa käsiä.”

Kun Eerolaa kuuntelee toista tuntia Kiasman kahvilassa, alkaa toivoa, että hänestä tulee Vattin johtopaikalle noustuaan entistä näkyvämpi kommentaattori.

Suomalaiselle talouskeskustelulle on toisinaan leimallista, että jotkut ekonomistit saattavat laukoa vahvoja käsityksiään lähes asiasta kuin asiasta hatarillakin perusteilla.

Oli kyse sitten julkisen sektorin koosta, kustannuskilpailukyvystä tai leikkauksista, muutamat ammattikunnan edustajat tuntuvat olevan valmiita sanomaan melkein mitä vain omaa agendaansa edistääkseen.

He ovat kuitenkin vähemmistössä. Suuremman syyn heikosta talouskeskustelusta kantaa media. Se tekee kaikkensa puristaakseen taloustieteilijöistä irti yksinkertaisia ja huomiota herättäviä vastauksia monimutkaisiin kysymyksiin. Mitä tyrmäävämpi väite, sitä parempi.

”Harvassa läntisessä maassa ekonomisteilla on sellainen sirkuspellen rooli julkisuudessa kuin Suomessa”, kiteytti valtiovarainministeriön entinen ylijohtaja Jukka Pekkarinen asetelman äskettäin Suomen Pankin tilaisuudessa.

Eerola ei kuitenkaan suostu sirkuspelleksi. Vastaukset ovat aina hyvin harkittuja. Ehdotonta paalutusta suuntaan tai toiseen on turha odottaa.

Se käy selväksi, kun kysyy Eerolalta, joka on Suomen johtavia veroasiantuntijoita, onko veronkorotusten tie kuljettu loppuun.

”En tiedä, mitä tuo tarkoittaa. Kuulostaa pikemminkin poliittiselta kannanotolta kuin miltään muulta.”

Entä onko Suomen veroaste liian korkea?

”Sano vielä, mikä on liian suuri ja mikä liian pieni”, Eerola aloittaa.

”On epäselvää, mitä kysymys tarkoittaa. Veroastetta voi nostaa aina. Tulkitsen kysymystä niin, että jos kiristämme verotusta, saamme vähemmän verotuloja. Olemme siis Lafferin käyrän väärällä puolella.”

Lafferin käyrä on ekonomisti Arthur Lafferin mukaan nimetty hahmotelma veroasteen ja verotulojen suhteesta. Tietyn pisteen jälkeen verotus alkaa olla niin kireää, että se ei kannusta enää työntekoon, ja verotulot supistuvat.

”En usko, että olemme vielä käyrän laskevalla osalla. Emme kuitenkaan voi olla siitä ihan varmoja, enkä usko, että tutkijoilla on hirveästi annettavaa keskusteluun siitä, mikä on oikea verotuksen taso.”

”Verotuksen taso on sidoksissa siihen, mitä kaikkea haluamme rahoittaa. Ja se on poliittinen kysymys.”

Suomen veroaste, 44,5 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen, ei Eerolan mielestä ole ylipäänsä kovin kiinnostava asia.

Tutkimuksissa veroasteella ja talouskasvulla ei ole havaittu olevan juurikaan yhteyttä.

”Hyvinvoinnin kannalta kokonaisveroasteen suuruutta olennaisempaa on verotuksen rakenne sekä se, mihin verot käytetään. Samalla veroasteella voidaan hukata rahat keisaripalatseihin tai järkeviin investointeihin.”

Suomen verorakenne on Eerolan mielestä liikkunut yleisesti ottaen oikeaan suuntaan viime vuosikymmeninä. Verokannat ovat pienempiä ja veropohjat laajempia. Erilaisista poikkeuksista on pyritty pääsemään eroon.

”Mutta verojärjestelmä ei ole koskaan pysyvä tila. Vaikka se olisi kuinka fiksu ja linjakas, siihen alkaa syntyä poikkeamia.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat