Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudet kalusteet voivat heikentää ilmanlaatua

Kalusteista irtoaa haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, jotka ovat suurina määrinä terveydelle haitallisia.

Talous
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Kalusteista irtoaa haihtuvia orgaanisia yhdisteitä eli voc-yhdisteitä.
Kalusteista irtoaa haihtuvia orgaanisia yhdisteitä eli voc-yhdisteitä. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Fakta

Ilmassa olevia kaasuja

 Voc-yhdisteet eli haihtuvat orgaaniset yhdisteet ovat erilaisia kaasuja.

 Voc-yhdisteitä vapautuu sisäilmaan orgaanisista aineista, esimerkiksi rakennusmateriaaleista ja kalusteista.

 Jos yhdisteitä on ilmassa liikaa, ne voivat aiheuttaa esimerkiksi silmien ärsytystä.

 Asunnoissa noin puolet voc-yhdisteistä syntyy rakennusmateriaaleista ja toinen puolikas kalusteista, puhdistusaineista ynnä muista lähteistä.

Kalusteet voivat aiheuttaa toimistoissa sisäilmaongelmia.

Erityisesti uusista kalusteista voi syntyä ilmanlaatua heikentäviä päästöjä, jos ilmanvaihdosta ei huolehdita, kertoo tuotepäällikkö Helena Järnström VTT Expert Servicesistä.

Kalusteista irtoaa niin sanottuja voc-yhdisteitä eli haihtuvia orgaanisia yhdisteitä. Yhdisteet ovat suurina määrinä ihmiselle haitallisia, ja ne voivat esimerkiksi ärsyttää silmiä.

Joistain kalusteista haihtuu ilmaan myös formaldehydia, joka on karsinogeeni eli syövälle altistava aine.

Sisäilmamittauksia tekevä suomalaisyritys 720 Degrees epäilee, että uusien kalusteiden takia yhtiön joidenkin asiakkaiden toimistoissa ilmanlaadun raja-arvot ovat ylittyneet selvästi.

Vuonna 2012 perustettu 720 Degrees seuraa antureiden avulla sisäilman laatua. Yhtiön operatiivisen johtajan Rick Allerin mukaan useissa toimistoissa yhdisteiden määrä ilmassa lisääntyi merkittävästi, kun ilmastointi otettiin yöksi pois päältä.

Allerin mukaan testien perusteella selvisi, että päästöt olivat peräisin Martelan toimistokalusteista. Aller uskoo, että vastaavia päästöjä syntyy myös muiden valmistajien kalusteista.

Martelan vastuullisuusasiantuntija Anne-Maria Peitsalo kertoo, että päästöt liittyvät kaikkiin orgaanisiin materiaaleihin omenasta lähtien.

”Savustettu kala on suurempi formaldehydin päästäjä kuin kaapit”, Peitsalo sanoo.

Peitsalon mukaan yhtiön kaappeja on tutkittu VTT:llä, ja kaapeista syntyneet päästöt jäivät selvästi alle M1-luokituksen ylärajojen. M1 on päästöluokitus, joka asettaa eri rakennusmateriaalien ja kiinteiden kalusteiden päästöille ylärajat.

Työterveyslaitoksen vanhempi asiantuntija Tapani Tuomi kertoo, että voc-yhdisteiden määrä työpaikkojen sisäilmassa on mittausten mukaan vuosikymmenten mittaan vähentynyt.

Tuomi pitää hyvänä, että päästöihin kiinnitetään huomiota, mutta hän pitää kalusteiden päästöjä vähäisinä.

”Sisäilmalle tyypillisissä pitoisuuksissa yleensä ottaen ei tarvitse olla kovin huolissaan, poikkeuksena herkistyneet yksilöt”, Tuomi sanoo.

Tuomi suosittelee ottamaan päästöt huomioon, kun kalusteita hankitaan. Uusista kalusteista haihtuu eniten yhdisteitä, ja päästöjen määrä vähenee ajan mittaan.

VTT:n Järnströmin mukaan ilmanvaihdon tärkeys on tahtonut viime aikoina unohtua. Ilmanvaihto vie energiaa, ja rakentamisessa johtotähtenä on tätä nykyä vähäinen energiankulutus.

Järnströmin mukaan työpaikkojen ilmanvaihdosta pitää huolehtia erityisesti silloin, kun rakennus on uusi tai sinne tuodaan uusia kalusteita. Hän epäilee, että ilmanvaihdon tärkeys unohtuu, kun toimistoon tuodaan uusia kalusteita.

”Sellaista väärinkäsitystä on ollut, että M1-luokitelluista kalusteista ja rakennustuotteista ei haihtuisi mitään.” Järnström sanoo.

OIKAISU (HS 24.5.2016): Lauantaina 21. toukokuuta jutussa toimistojen ilmanlaadusta mainittiin otsikossa ilmastointi. Kyse oli kuitenkin toimistojen ilmanvaihdosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat