Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

IMF ja euromaat eri linjoilla Kreikan velkahelpotuksesta

Päätöstä Kreikan velkataakan keventämisestä ei odoteta vielä alkavalla viikolla.

Talous
 
Facundo Arrizabalaga / REUTERS
IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde on toistuvasti patistanut euromaita keventämään Kreikan velkataakkaa.
IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde on toistuvasti patistanut euromaita keventämään Kreikan velkataakkaa. Kuva: Facundo Arrizabalaga / REUTERS

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n osallistuminen Kreikan kolmannen tukiohjelman rahoittamiseen on vielä epävarmaa.

Jos euromaat aikovat saada IMF:n rahoittamaan Kreikkaa, kuten esimerkiksi Saksa ja Suomi ovat jatkuvasti vaatineet, niiden on löydettävä kompromissi Kreikalle tarjottavan velkahelpotuksen suuruudesta. IMF voi sääntöjensä mukaan rahoittaa ainoastaan maata, jonka velkataakan se arvioi kestäväksi.

Toistaiseksi euromaiden ja IMF:n näkemykset ovat kaukana toisistaan.

Euromaiden valtiovarainministerit keskustelevat velkahelpotuksesta tiistaina Brysselissä. Kokousta varten Euroopan vakausmekanismi EVM on valmistellut nipun ehdotuksia, joilla Kreikan vuotuiset velanhoitokulut pysyisivät siedettävällä tasolla.

Vaihtoehtoihin sisältyvät muun muassa viiden vuoden maksuajan pidennys ja korkokaton asettaminen. Euromaat voisivat myös palauttaa Kreikalle Euroopan keskuspankin tukiosto-ohjelmasta syntyneitä voittoja.

Lisäksi EVM esittää, että kolmannen hätäohjelman käyttämättä jääneet pankkitukirahat, lähes 20 miljardia euroa, voitaisiin käyttää IMF-lainojen korvaamiseen halvemmilla EVM-lainoilla. IMF-lainojen korko on noin neljä prosenttia, kun EVM:ltä Kreikka saa rahoitusta noin prosentin korolla.

Samoin voitaisiin tehdä euromaiden myöntämiselle kahdenvälisille lainoille. Kreikka hyötyisi tästä siten, että EVM-lainojen lyhennykset alkavat paljon myöhemmin.

IMF:lle kaavaillut toimet tuskin riittävät. Sen arvio Kreikan kyvystä hoitaa lainansa on paljon synkempi kuin eurooppalaisten käyttämä. Rahasto katsoo, etteivät Kreikan toteuttamat uudistukset ja leikkaukset tasapainota taloutta kuten euromaat arvioivat eikä budjettikuria voi pitää tiukkana loputtomiin.

”3,5 prosentin perusylijäämän saavuttaminen vuoteen 2018 mennessä on hyvin kunnianhimoinen tavoite. Kuten olemme aiemmin ilmaisseet, meistä ei ole realistista ylläpitää sellaista tasoa monen vuosikymmenen ajan. Hyvin harvat maat historiassa ovat siihen pystyneet. Meistä se johtaisi liian tiukkaan talouskuriin”, IMF lausui torstaina.

Rahasto onkin esittänyt paljon rajumpia velkahelpotustoimia. Julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan se ehdottaa lyhennysvapaan ulottamista aina vuoteen 2040 saakka ja viimeisten lainaerien takaisinmaksua vasta vuonna 2080.

”IMF:n esitykset ovat sellaisia, ettei niitä välttämättä voi hyväksyä yksikään euromaa”, eräs neuvotteluita tunteva lähde arvioi.

Jos sopua velkahelpotuksesta ei synny, on periaatteessa mahdollista, ettei IMF enää anna Kreikalle uutta rahoitusta, mutta pysyy tukiohjelmassa asiantuntijan roolissa.

Neuvotteluita tuntevien lähteiden mukaan tiistain kokouksesta ei odoteta päätöstä velkahelpotuksen suuruudesta tai muodosta. Suunnitelmien kuitenkin odotetaan tarkentuvan. Brysselissä puhutaan myös mahdollisuudesta siirtää lopullinen päätös vuoteen 2018, yli ensi vuonna pidettävien Saksan parlamenttivaalien.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat