Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koneen Henrik Ehrnrooth: Suomen kaupungistuminen on välttämätöntä, jos kasvua halutaan

Kaupunkeihin muuttaa maailmalla joka päivä 200 000 ihmistä, mutta Suomi on tässä kehityksessä jälkijunassa, Koneen toimitusjohtaja sanoo.

Talous
 
Sami Kero / HS
Jos haluamme kasvua, Suomea on välttämättä muutettava kaupunkikeskeisemmäksi, Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth sanoo Kone Buildingissa, Keilaniemessä HS:n Suomi sadan vuoden päästä -haastattelusarjassa.
Jos haluamme kasvua, Suomea on välttämättä muutettava kaupunkikeskeisemmäksi, Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth sanoo Kone Buildingissa, Keilaniemessä HS:n Suomi sadan vuoden päästä -haastattelusarjassa. Kuva: Sami Kero / HS
Kuka?

Teollisuussuvun vesa

 Henrik Ehrnrooth on toiminut hissiyhtiö Koneen toimitusjohtajana huhtikuusta 2014.

 Sitä ennen hän toimi noin viisi vuotta Koneen talousjohtajana.  Ennen Koneelle tuloa Ehrnrooth teki 15-vuotisen uran Lontoossa investointipankkiirina, UBS:n ja Goldman Sachsin palveluksessa.

 Vaimo Johanna Ehrnrooth ja kaksi lasta asuvat yhä Lontoossa.

 Henrik Ehrnrooth on teollisuussuvun vesa. Äiti, Anna Ehrnrooth, on Lohja Oy:n omistajasukua (os. van der Pals) ja isä, vuorineuvos Georg Ehrnrooth, oli Lohjan ja Metra-yhtiön (nykyisin Wärtsilä) toimitusjohtaja.

Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnroothista näkee, että aihe – Suomen ja maailman kehitys mahdollisimman pitkällä aikavälillä katsottuna – on mieluinen.

Hän istuu sohvalla Koneen pääkonttorin edustustilassa Espoon Keilaniemessä valmiina kertomaan miten kaupungistuminen muuttaa maailmaa ja Suomea.

Ehrnrooth johtaa hissiyhtiötä, joka tuottaa omistajilleen sata miljoonaa euroa liikevoittoa kuukaudessa, on maailman suurin uusien hissien toimittaja ja liikevaihdolla mitattuna maailman neljän suurimman hissiyhtiön joukossa.

Koneen menestys on pitkään perustunut maailman megatrendien hyödyntämiseen. Yhtiön vuonna 2007 tehdyn strategian mukaan Koneelle keskeisiä megatrendejä on neljä: kaupungistuminen, väestön ikääntyminen, kestävä kehitys ja turvallisuus. Näistä kaupungistuminen on vahvin.

”Yhtä valtavaa muuttoliikettä ei ole koskaan nähty ihmiskunnan historiassa”, Ehrnrooth aloittaa selvityksensä.

”Jos katsoo vähänkin taaksepäin, niin kaupungistuminen on suurimpia yhteiskunnallisia muutoksia ja tärkeimpiä tekijöitä, joka on luonut hyvinvointia ja vaurautta.”

Esimerkiksi Kiinassa yli 300 miljoonaa ihmistä on muuttanut 15 vuodessa maalta kaupunkiin, Ehrnrooth kertoo. Ilmiö näkyy hänestä koko maailmassa.

Ehrnroothin mukaan niin Kiinan kuin Intiankin vahvan talouskasvun taustalla on ollut kaupungistuminen ja älykkäiden kaupunkien kehittäminen. Sama trendi leviää nyt Afrikassa.

”Se on se tapa, jolla nämä maat luovat vaurautta.”

Myös länsimaissa on menossa suuri kaupungistumisliike, jonka vaikutukset näkyvät useimmissa suurkaupungeissa,.

Kone on vastikään uudistanut missionsa. Yhtiön perimmäisenä tehtävänä on parantaa kaupunkilaiselämän virtaa ja tehdä kaupungeista parempia paikkoja elää.

Ehrnrooth kertoo, että Yhdistyneiden Kansakuntien (YK) arvion mukaan nyt reilut puolet maailman väestöstä eli noin 3,8 miljardia ihmistä jo asuu kaupungeissa. Ennusteen mukaan 30 vuoden päästä kaupungeissa asuvien määrä on kasvanut jo 70 prosenttiin.

”70 miljoonaa ihmistä vuodessa. Yli 200 000 ihmistä muuttaa joka päivä kaupunkeihin. Siihen tarvitaan aika paljon rakennuksia, ihmisiä ja hissejä.”

Ehrnroothin mukaan on selvää, että tulevaisuudessa työpaikat syntyvät enenevässä määrin kaupunkeihin. Koulutus, palvelut, terveydenhuolto ja elämykset ovat lähellä.

”Kaupunki on yhteisöllisempi nuorille. Siellä tapahtuu.”

Myös vanheneva väestö pystyy olemaan kotona kauemmin, koska palvelut ovat lähellä. Tällöin yhteiskunta pystyy tuottamaan palvelut tehokkaammin mutta myös laadukkaammin, Ehrnrooth sanoo.

”Miten ihmeessä pystytään hoitamaan vanhenevaa väestöä, jos ei asuta kaupungeissa?” Ehrnrooth kysyy.

Ehrnroothin mukaan Suomi on kaupungistumisessa selvästi jäljessä, koska asutus on muita Pohjoismaita ja Eurooppaa paljon hajautetumpi.

”Se luo haastetta siihen onko meillä ihmisiä siellä, missä töitä on tarjolla.”

Pitäisikö Suomea aktiivisemmin muuttaa kaupunkikeskeiseksi?

”Jos haluamme luoda kasvua ja siten kehittää hyvinvointiyhteiskuntaa, tällainen kehitys on välttämätöntä”, Ehrnrooth vastaa.

Hän vertaa Suomea Ruotsiin.

”Tukholma on Euroopan nopeimmin kasvava kaupunki, ja kasvun esteenä on jo se, että asuntoja ei ole riittävästi. Göteborgin ja Malmön seutukin ovat valtavia kasvun ajureita.”

Ehrnroothista on selvää, että kaupunkien pitää tukea kestävää kehitystä. Sekin on tärkeää, että ihmiset viihtyvät.

”Vaurauden kasvun myötä on aina vaan olennaisempaa, että hyvinvointi lisääntyy.”

Tulevaisuuden kaupungeissa rakennukset kasvavat ylöspäin. Niissä asutaan ehkä entistä tiiviimmin, mutta yhteisöllisyys lisääntyy, Ehrnrooth ennustaa.

Hän uskoo, että liikenne kaupungeissa sähköistyy ja muuttuu palveluiksi. Omia autoja ei enää tarvita.

Päästöjen vähentämiseksi polttomoottoriautot korvataan sähköautoilla. Teollisen sähkötuotannon energiatehokkuus kun on huomattavasti polttomoottoria parempi, Ehrnrooth selittää.

Ehrnroothin mukaan digitalisoitumisen, tekoälyn ja robotisoitumisen myötä ihmisen rooli tule olemaan hyvin erilainen ja työtavat muuttuvat oleellisesti.

”Et sinä kymmenen vuoden päästä näpyttele tuohon läppäriin enää mitään”, Ehrnrooth sanoo.

Sanojensa vakuudeksi hän kaivaa taskusta kännykän ja esittelee sen Siri-puheohjausohjelman saloja. Ohjelma kertoo kysyttäessä naisäänellä sujuvasti Helsingin lähiaikojen sään.

”Lapseni käyttävät tätä jo vähän kaikkeen”, Ehrnrooth sanoo ja levittää virnistäen käsiään. ”Ollaan jo hyvin lähellä sitä, että kaikki mikä on mallinnettavissa, tehdään koneilla.”

Tällöin ihmisen tehtäväksi jää sen päättäminen mitä koneet saavat tehdä, ja uuden keksiminen.

Ehrnroothin mielestä robotisoitumista ei kannata pelätä. Se tuo tuottavuutta, luo vaurautta ja parantaa elintasoa.

”Ihmisen rooli tulee olemaan jatkuvasti hyvin, hyvin tärkeä. Teknologia on vain apuväline elämisen laadun parantamiseksi.”

Myös hyvälle johtamiselle on aina tarvetta, Ehrnrooth uskoo.

”Menestyneet johtajat ovat kautta aikojen osoittaneet esimerkkiä, viestineet suuntaa, luoneet merkityksellisyyttä, motivoineet joukkojaan ja päättäneet mihin fokusoidaan. Sille on aina kysyntää.”

Sami Kero / HS
”Miten ihmeessä pystytään hoitamaan vanhenevaa väestöä, jos ei asuta kaupungeissa?” Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth kysyy.
”Miten ihmeessä pystytään hoitamaan vanhenevaa väestöä, jos ei asuta kaupungeissa?” Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth kysyy.
Sami Kero / HS
Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth uskoo, että autot muuttuvat sähkökäyttöisiksi, ja että kaupungeissa omia autoja ei enää tarvita kuljetusten muuttuessa palveluiksi.
Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth uskoo, että autot muuttuvat sähkökäyttöisiksi, ja että kaupungeissa omia autoja ei enää tarvita kuljetusten muuttuessa palveluiksi.
Sami Kero / HS
Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth ennustaa työn muuttuvan varsin nopeasti toisenlaiseksi, kun erilaiset voidaan mallintaa ja jättää tietokoneiden tehtäviksi.
Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth ennustaa työn muuttuvan varsin nopeasti toisenlaiseksi, kun erilaiset voidaan mallintaa ja jättää tietokoneiden tehtäviksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat