Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Digitalous nojaa superyksilöihin – yhä useamman on keksittävä työnsä itse

Teknologian uusi vallankumous tarkoittaa, että ihmisen on otettava yhä enemmän vastuuta omasta urastaan.

Talous
 
Jonne Heinonen / HS
Ebayn Kiinan toimintojen strategiajohtaja Vvivi Hu kuuluu teknologiaoptimisteihin. Hän uskoo, että ihmiskunta pystyy sopeutumaan maailmaan ilman perinteisiä työsuhteita.
Ebayn Kiinan toimintojen strategiajohtaja Vvivi Hu kuuluu teknologiaoptimisteihin. Hän uskoo, että ihmiskunta pystyy sopeutumaan maailmaan ilman perinteisiä työsuhteita. Kuva: Jonne Heinonen / HS

Digitaalinen jakamistalous tuottaa optimistien mielestä kaikista superyksilöitä, jotka voivat keskittyvät ihmisyyden parhaisiin puoliin. Parhaimmassa tapauksessa vapaudumme olemaan luovia, ainutlaatuisia ja onnellisia.

Jakamistalouden yhteydessä puhutaan usein alustoista. Alustat ovat kyydinvälittäjä Uberin, majoituksenvälittäjä Airbnb:n ja kauppapaikka Ebayn kaltaisia digitaalisia palveluja, jotka yhdistävät ihmiset maailmanlaajuisesti.

”Digitaalisten alustojen ansiosta esimerkiksi asuntojen ja autojen hyödyntämätön kapasiteetti voidaan ottaa tehokkaasti käyttöön. Ihminen voi perustaa kaupan nettiin muutamassa minuutissa, vuokrata asuntoaan ja kuljettaa maksusta omalla autollaan ihmisiä tai tavaroita”, selittää itsekin alustabisneksessä toimiva Vvivi Hu.

Hu toimii internetyhtiö Ebayn Kiinan yksikön strategiajohtajana. Hän auttaa kiinalaisia myymään tuotteitaan maailmalle nettikaupan kautta. Kiinasta on viime vuosina tullut yksi digitalisaation pioneerimaista.

Hän vakuuttaa, että taitavasti alustoja hyödyntämällä kuka tahansa voi elää vaurasta elämää ja viettää entistä enemmän vapaa-aikaa.

Hun mukaan tavallinen keskiluokkainen ihminen voi helposti lopettaa päivätyönsä ja tienata 8 000–9 000 dollaria kuussa pelkästään hyödyntämällä olemassa olevia resurssejaan, kuten asuntoaan, autoaan ja muita tavaroitaan. 3D-printterit saattavat mahdollistaa jopa teollisten tuotteiden tekemisen kotioloissa. Ihminen kontrolloi itse sekä kulutuspäätöksiään että työnkuvaansa.

”Kysyntä ja tarjonta kohtaavat paremmin kuin koskaan. Nettialustojen ja yhä edullisempien logistiikkaketjujen ansiosta kuka tahansa voi askarrella kotonaan vaikkapa vain kymmenen tuotetta ja myydä ne voitolla.”

Digitalisaation ansiosta pikkuruisetkin markkinaraot täyttyvät. Esimerkiksi indonesialainen korutaiteilija voi myydä tuotantoaan käsitöihin erikoistuneen Etsyn kauppapalvelun kautta suomalaiselle kuluttajalle. Jos tuote vain on sellainen, että sen voi lähettää maailmalle, ostaja todennäköisesti löytyy – potentiaalisia asiakkaita kun on netissä jo 3,4 miljardia ja määrä on rajussa kasvussa.

Keskiluokka ei enää tee ostoksia vain tarpeen vuoksi, vaan myös ilmaistakseen itseään.

”Yksilöidyt tavarat ja palvelut, joita myydään edullisesti nettialustojen kautta, ovat tulevaisuutta. Uskon, että Suomella on etulyöntiasema, koska teillä on paljon luovaa design-osaamista”, Hu arvioi.

Insinööri-kirjailija Martin Ford varoittaa, etteivät kaikki ihmiset pysty sopeutumaan jakamistalouden ja robottien pyörittämään maailmaan. Se maailma vaatii älyä, omaperäisyyttä ja vastuuntuntoa ihan jokaiselta. Monille rutiinit antavat turvallisuuden tunteen, joka on nyt vaarassa.

Palkitussa tietokirjassaan The Rise of the Robots (2015) Ford huomauttaa, että uusi teknologian aalto musertaa tulevina vuosikymmeninä alleen monia keskiluokkaisiakin ammatteja. Oppimaan ja improvisointiin kykenevät koneet voivat korvata jopa luoviksi miellettyjä aloja.

Fordilla ei ole ihmelääkkeitä digitalisaation ongelmiin. Kaikille maksettava perustulo ja koulutusjärjestelmän uudistukset voivat kannatella ihmisiä ja heidän ostovoimaansa, mutta vaarana on, että kulutukselle rakentunut maailmantalous luhistuu.

Teknologiaoptimistit luottavat siihen, että ihmiskunta kykenee sopeutumaan omien keksintöjensä tuomiin muutoksiin.

”Huoli teknologiasta on aina osoittautunut turhaksi, koska ihmiset kehittyvät ja oppivat jatkuvasti. Näin darwinismi toimii”, Hu toteaa.

Väliin uhkaa silti pudota sukupolvi tai pari, joille digitaalisia alustoja vilisevä ja yksilön vastuuta korostava talousmalli on paratiisin sijaan painajainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat