Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiista työsuhdeautoista: Käräjäoikeuden mielestä työnantaja ei saa yksipuolisesti huonontaa autoetua

Ainakin seitsemäntoista Vehon työnjohtajaa haluaa työnantajaltaan korvauksia siitä, että heidän työsuhdeautonsa vaihtui halvempaan.

Talous
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Käytettyjä autoja myynnissä Vehon Herttoniemen liikkeessä.
Käytettyjä autoja myynnissä Vehon Herttoniemen liikkeessä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Ainakin seitsemäntoista Vehon työnjohtajaa haluaa työnantajaltaan korvauksia siitä, että heidän työsuhdeautonsa vaihtui halvempaan. Veho teki vuonna 2009 päätöksen, jonka seurauksena työnjohtajien korkeintaan 30 000 euron työsuhdeautot muuttuivat korkeintaan 25 000 euron työsuhdeautoiksi.

Veho on tarjonnut vuodesta 2003 alkaen työnjohtajilleen mahdollisuutta työsuhdeauton käyttöetuun. Tarkoituksena oli tiettävästi estää työnjohtajien lähtö muiden autoalan konsernien palvelukseen.

Riidassa työsuhdeautoista tuli ensimmäinen oikeuden päätös toukokuun alussa. Ammattiliitto Pro ajoi kannetta Vehon luottamusmiehen puolesta.

Pron lakimies Tero Peltonen sanoo, että kuudentoista muun työnjohtajan osalta käräjille ei vielä ole menty, sillä asia pyritään sopimaan. Työnjohtajat ovat tosin katkaisseet palkkasaataviensa vanhentumisen ilmoittamalla asiasta Veholle.

Myös käräjille jo mennyt luottamusmies on työnjohtaja, jonka autoetua Veho heikensi lokakuussa 2009. Luottamusmies vaati käyttöedun yksipuolisesta ja perusteettomasta alentamisesta yhteensä yli 7 000 euron korvauksia.

Luottamusmiehen mukaan hän kärsi joka kuukausi 130 euron vahingon, joka on 30 000 euron ja 25 000 euron arvoisten autojen leasingin- eli vuokraushintojen erotus. Lisäksi mies vaati yli 4 000 euron oikeudenkäyntikuluja.

Veho kiisti vaatimukset sillä perusteella, että se oli varannut itselleen oikeuden poistaa etu ilman velvollisuutta sen korvaamiseen. Vehon mukaan tämä oli kirjattu erillisiin ohjeisiin, jotka olivat ”yleisesti” työntekijöiden tiedossa.

Lisäksi Veho katsoi, että käyttöetu ei ollut vakiintunut työnjohtajan työsuhteen ehdoksi. Vehon mukaan mitään vahinkoakaan ei ollut aiheutunut, sillä työnjohtajalla oli edelleen käytössään uusi auto.

Jos vahinkoa oli syntynyt, niin se oli Vehon mukaan laskettava auton käyttöedun verotusarvojen erotuksena eikä leasing-maksujen erotuksena. Tällöin aiheutunut vahinko olisi 130 euron kuukausimaksun sijaan 70 euroa kuukaudessa, Veho katsoi käräjäoikeudessa.

Helsingin käräjäoikeus ratkaisi riidan työntekijän eduksi. Oikeuden mukaan työnantajalla ei ole ilman irtisanomisperustetta oikeutta heikentää työntekijän palkkaa, jollei asiasta ole sovittu työntekijän kanssa tai työehtosopimuksella.

Käräjäoikeuden mukaan tämä koskee myös luontoisetuja, vaikka ne olisi aikoinaan annettu varsinaista palkkaa alentamatta. Autoedun alentaminen vaikutti työnjohtajan verotettavien tulojen määrään, mikä puolestaan vaikutti hänen tulevan eläkkeensä kokoon, oikeus päätteli.

Käräjäoikeuden mukaan Veho ei kyennyt näyttämään, että työnjohtaja olisi tullut tietoiseksi sisäisistä ohjeista. Tämän vuoksi Veholla ei ollut oikeutta yksipuolisesti huonontaa autoetua, käräjäoikeus päätti.

Käräjäoikeus myös laski korvauksen samalla tavalla kuin työnjohtaja eli edun käyvän arvon perusteella. Laskelmien perusteena oli se, millaisella hinnalla työnjohtaja olisi saanut vuokrattua markkinoilta saman tasoiset autot.

Käräjäoikeus määräsi Vehon korvaamaan työnjohtajalle yli 7 000 euroa ja syntyneet 4 000 euron oikeudenkäyntikulut.

Veho on ilmoittanut tyytymättömyyttään käräjäoikeuden päätökseen eli se saattaa valittaa siitä.

Yhtiöstä ei haluttu muuten kommentoida sen ja työnjohtajien välistä riitaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat