Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Y-Säätiö laskee 1 500 asunnon vuokria – ”Tarjolla on on liian vähän kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja”

Mukana on myös markkinaehtoiselta vuokranantajalta VVO:lta viime vuonna ostettuja kiinteistöjä.

Talous
 
Mika Ranta / HS
Y-Säätiön toimitusjohtaja Juha Kaakinen viime syksynä Helsingin Jätkäsaaressa, jossa oli valmisteilla Y-Säätiön ja Elmun yhteistyössä asuintalo.
Y-Säätiön toimitusjohtaja Juha Kaakinen viime syksynä Helsingin Jätkäsaaressa, jossa oli valmisteilla Y-Säätiön ja Elmun yhteistyössä asuintalo. Kuva: Mika Ranta / HS

Y-Säätiö laskee 1 500 asunnon vuokraa heinäkuussa. Vuokranalennukset asuntoa kohti ovat keskimäärin 1,25 euroa neliömetriltä, eli joissain asunnoissa alennus voi nousta jopa sataan euroon kokonaisvuokrasta.

”Vuokrien alentaminen on yksi keino vastata tilanteeseen, jossa asuntoja on tyhjillään liian korkeiden vuokrien takia”, sanoo Y-Säätiön toimitusjohtaja Juha Kaakinen HS:lle. ”Tarjolla on on liian vähän kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja.”

Y-säätiö lupaa, että alennusten kohteena oleviin M2-asuntoihin ei tule vuokrankorotuksia ensi vuonna.

”Tämä on toimenpide, jolla pyritään ylläpitämään kohtuullista vuokraa koko vuokrakannassa.”

M2 (entinen Y-Asunnot) on Y-Säätiön kokonaan omistama yhtiö, joka keskittyy kohtuuhintaiseen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (Ara) valvomaan vuokraamiseen. M2:lla on noin 10 000 Ara-asuntoa ympäri Suomen. Asunnot on tarkoitettu ennen kaikkea pieni- ja keskituloisille.

Y-Säätiö on Suomen suurin yleishyödyllisten vuokra-asuntojen omistaja. Säätiöllä on yhteensä 16 300 asuntoa Suomessa. Organisaation vuokratoiminnalla ei ole tuottotavoitteita.

”Osaltaan talouden tila asettaa paineita: rahaa ei voi hassata. Katsomme kuitenkin, että nämä toimet ovat täysin mahdollisia, kun ei tavoitella voittoa.”

Yleisesti ottaen M2-kotien keskivuokra on Kaakisen mukaan kohtuullinen eli 13,4 euroa neliöltä.

”Vuokrakannan sisällä on myös joitain kohteita, joissa hinta on noussut liian korkeaksi. Näissä on sekä VVO:lta että Satolta ostettuja.”

Suomen suurin vuokranantaja VVO myi viime marraskuussa Y-Säätiölle 8 600 omistamaansa Ara-asuntoa. Vuokranalennukset koskevat myös näitä kohteita, kertoo Kaakinen.

”Mukana on myös muita kohteita, mutta VVO:n kanta oli niin iso, että pääosa on niitä.”

Suurten vuokrataloyhtiöiden VVO:n ja Saton vuokrankorotukset ovat viime vuosina olleet korkeita yleisen hintatason nousuun nähden. Kiinteistä, yleisen inflaatiotason ylittävistä prosenttikorotuksista on tullut tavallisia.

Keskimäärin vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna 3,6 prosenttia.

Y-Säätiön Kaakinen uskoo, että tiettyjä vuokrien korotuspaineita on olemassa, esimerkiksi kiinteistöjen hoitokustannusten kehittymisen takia.

”Kyse ei kuitenkaan ole mistään korotusautomaatista. Pitää arvioida kustannuskehitystä ja sitä, miten paineita vähennettäisiin.”

Jokaisen toimijan tulee tehdä oma osuutensa, Kaakinen korostaa.

”Toivomme että muutkin toimijat harkitsevat mahdollisuuksia vuokrien alennuksiin.”

KORJAUS 24.5. kello 13.12: M2-kotien keskivuokra korjattu 1,34 eurosta 13,4 euroon neliöltä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat