Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raha siirtyy nopeasti vain rahalla – pankkien pikamaksut yhä hankalia

Ruotsissa ja Britanniassa raha siirtyy jo toisen pankin tilille hetkessä. Jyväskyläläinen Alexander Hanhikoski rakensi Suomeen yksinkertaisen pikasiirtojärjestelmän, koska pankit eivät sitä ole tehneet.

Talous
 
Helsingin Sanomat
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Rahan siirtäminen pankkitililtä toiselle kestää vähintään yön yli.
Rahan siirtäminen pankkitililtä toiselle kestää vähintään yön yli. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Siihen nähden, miten paljon pankit puhuvat digitalisaatiosta ja uusista maksupalveluista, yksi asia on muuttunut harvinaisen vähän. Raha ei siirry pankkitililtä toisen pankin tilille yhtään sen nopeammin kuin takavuosinakaan.

Arkisin siirto viipyy matkalla yön. Jos väliin sattuu viikonloppu tai pidempi juhlapyhä, rahan matka voi kestää useita päiviä.

Finanssialan keskusliiton asiantuntijan Inkeri Tolvasen mukaan viive johtuu siitä, miten euroalueen maksujärjestelmät on rakennettu. Pankkien väliset maksut kulkevat yleiseurooppalaisen maksujenselvityskeskuksen kautta. Pankkien tilit keskuspankissa tasataan yön aikana edellisen päivän aikana selvityskeskukseen lähetettyjen tilisiirtojen mukaan.

Tämä ei kuitenkaan olisi estänyt pankkeja luomasta yksinkertaista kansallista pikamaksujärjestelmää. Ruotsissa on pankkien yhteinen Swish. Swish-maksut siirtyvät kännykän avulla reaaliaikaisesti käyttäjältä toiselle pelkän kännykkänumeron tai sähköpostiosoitteen perusteella.

Myös esimerkiksi Tanskassa ja Briteissä on toimivat kansalliset pikamaksut, jotka ovat pankkien yhdessä perustamia.

Suomessakin pankeilla on jo vuonna 1996 perustettu pops-järjestelmä, jolla maksut saadaan välitettyä lähes reaaliaikaisesti, jos on arki ja konttoriaika. Järjestelmä vaatiin kuitenkin käsityötä ja on siis raskas ja kallis.

Pops-pikamaksuja käyttävät lähinnä yritykset, kun niillä on ehdoton kiire saada raha liikkeelle. Yhden maksun hinta on kympistä ylöspäin, summasta riippuen.

Pankkien hitaus kuluttajalle sopivan pikamaksun kehittämisessä on luonut tilan yksityiselle yrittäjälle. Alexander Hanhikoski perusti kolme vuotta sitten pikasiirto.fi-palvelun, joka siirtää maksuja suomalaisten pankkien välillä käytännössä reaaliaikaisesti.

Sen toiminta perustuu yksinkertaiseen oivallukseen, että kunkin pankin omien tilien välillä maksut siirtyvät ilman viivettä. Pikasiirrolla on siis tilit kaikissa keskeisissä kuluttajapankeissa.

Kun asiakas haluaa siirtää rahaa pankin A tililtä pankin B tilille, hän siirtää rahan Pikasiirto.fin tilille pankissa A. Heti perään Pikasiirto siirtää rahan omalta tililtään pankissa B olevan vastaanottajan tilille.

”Nykyään tämä käy täysin automaattisesti ja siirrot välittyvät alle minuutissa. Alussa, kun olimme kokeiluvaiheessa, siirrot tehtiin itse asiassa käsin”, Hanhikoski sanoo.

Palvelulla on Hanhikosken mukaan noin 30 000 rekisteröitynyttä käyttäjää. Rahaa liikkuu ”joitain miljoonia euroja” kuukaudessa, mikä on häviävän pieni osuus kaikesta maksuliikenteestä.

Pikasiirto perii palkkiona 2,9 prosenttia veloitettavasta summasta ja kaksi euroa tapahtumalta. Se on rahan siirrosta kallis hinta. Esimerkiksi sadan euron maksusta perille päätyisi vain 95,1 euroa.

Jonkinlaista pikasiirtopalvelua tarjoaa myös Danske Bankin Mobile Pay. Tosin silläkään ei voi tehdä varsinaisia tilisiirtoja, vaan lähetettävä raha veloitetaan lähettäjän maksukortilta. Eivätkä maksut siirry vastaanottajan tilille käytännössä kovin nopeasti ainakaan kello 16 jälkeen.

Miksi ihmeessä pankit eivät ole yhdessä kehittäneet jotain yhtä yksinkertaista kuin pikasiirto.fi on tehnyt? Nettipankin aikana maksujen nopean selvityksen ei luulisi vaativan kovin raskasta järjestelmää.

Fivan Tolvasen mukaan pankit ovat parin vuoden ajan pohtineet eri järjestelmiä pikamaksujen toteuttamiseksi. Päätöksentekoa on hidastanut se, että Euroopassa on kehitteillä sepa-alueen yhteinen pikamaksujärjestelmä. Sen avulla maksujen pitäisi siirtyä tililtä toiselle koko euroalueella kymmenessä sekuntissa kaikkina päivinä ja ympäri vuorokauden.

Järjestelmän säännöt ovat paraikaa lausunnolla ja palvelu tulee käyttöön aikaisintaan ensi vuoden lopulla.

”Suurin osa pankeista on päättänyt osallistua järjestelmän rakentamiseen ja moni suunnittelee pikamaksujen välityksen aloittamista pilottipankkina ensi vuonna”, Tolvanen sanoo.

Pikamaksut eivät korvaa normaaleja tilisiirtoja, mutta niistä tulee lisäpalvelu, josta saatetaan periä myös lisämaksu.

Hanhikoski uskoo, että pikasiirto.fille riittää markkinaa sepa-pikamaksun jälkeenkin. Palvelun käyttö on suosittua muun muassa nettikaupassa tai ystävien välisissä rahansiirroissa. Jotkut yritykset käyttävät sitä jopa palkanmaksuun, jos palkkarahat saadaan syystä tai toisesta maksuun vasta viime tingassa.

”Pikamaksu säilyy pankeissakin varmasti lisämaksullisena palveluna. Me voimme ihan hyvin olla kilpailukykyisiä vielä silloinkin”, Hanhikoski sanoo.

Oikaisu 23.5. klo 11.09: Pikasiirto.fin nimi oli laskurissa väärin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat