Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka hyväksyi valtavan säästölakipaketin ja laittoi lähes 600 saarta myyntiin – lainaneuvottelut jatkuvat tiistaina

Uuteen lakiin kuuluu muun muassa yksityistämisrahasto, johon menee 71 500 suurta ja pientä kiinteistöä.

Talous
 
MICHALIS KARAGIANNIS / Reuters
Kreikan valtiovarainministeri Euclid Tsakalotos (vas.) ja pääministeri Alexis Tsipras sunnuntain äänestyksessä.
Kreikan valtiovarainministeri Euclid Tsakalotos (vas.) ja pääministeri Alexis Tsipras sunnuntain äänestyksessä. Kuva: MICHALIS KARAGIANNIS / Reuters

Ylivelkaantuneen Kreikan parlamentti äänesti myöhään sunnuntaiyönä suuresta lakipaketista, joka vie läpi uusia säästöjä sekä mittavia uudistuksia.

Vasemmistojohtoisen hallituksen rivit pysyivät suorina, eikä pääministeri Alexis Tsipras menettänyt yhtään koalitionsa 153 kansanedustajasta.

Samalla maa on pitkälti varmistanut, että se täyttää ensimmäisen väliarvionsa vaatimukset ja voi näin saada lisärahoitusta. Suurempi ongelma on Kreikka myönnettävien velkahuojennusten koko ja muoto, josta muut eurovaltiot ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ovat keskenään eri linjoilla.

Parlamenttiin sunnuntaina tullut 7 000-sivuinen kokonaisuus sisältää muun muassa uuden yksityistämisrahaston, jonka omistukseen siirtyy 71 500 kiinteistöä ja maa-aluetta, mukaan lukien lähes 600 saarta. Rahastoa hallinnoivat viime kädessä Euroopan komissio ja Euroopan vakausmekanismi (EVM), kertoo kreikkalaislehti Kathimerini.

Lisäksi lakipakettiin kuuluu veronkorotuksia, markkinoiden luonti pankkien huonoille lainoille, sosiaalitukien leikkaus pienituloisilta eläkeläisiltä sekä automaattinen säästöjärjestelmä, joka nostaa veroja ja leikkaa menoja mikäli Kreikan talous ei vuoteen 2018 mennessä ole päässyt riittävän vakaalle pohjalle.

Lakipaketin hyväksymisen jälkeen on entistä todennäköisempää, että Kreikka voisi läpäistä ensimmäisen väliarvionsa jo ensi tiistaina, kun eurovaltioiden valtiovarainministerit kokoontuvat Brysseliin.

Väliarvion läpäisy on edellytys uusimman rahoituserän saamiselle, jota Kreikka tarvitsee selvitäkseen lähikuukausina maksurästeistään ja veloistaan. Saksalaislehti Handelsblatt arvioi, että Kreikka voisi saada 9–11 miljardia euroa rahoitusta.

Kreikan velkahuojennukset ovat sen sijaan edelleen hankala aihe.

IMF on vaatinut Kreikan kaikkien velanhoitomaksujen siirtoa vuoteen 2040 asti välittömästi. Eurovaltiot taas ovat puhuneet asteittaisista huojennuksista, joista lainkaan merkittäviä toimia voitaisiin harkita vasta nykyisen lainaohjelman päättyessä vuonna 2018.

Yksi näistä on se, että EVM ostaisi pois IMF:n ja eurovaltioiden lainoja, ja näin helpottaisi Kreikan velanhoitorasitetta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat