Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bayer tarjoaa 55 miljardia euroa Monsantosta – jättiyhtiö olisi maailman suurin maatalouden toimittaja

Yrityskaupasta on spekuloitu muutaman viikon ajan, kun tieto Bayerin ostohaluista levisi julkisuuteen.

Talous
 
Brendan McDermid / Reuters
Monsanto on maailman suurin siementen, lannoitteiden ja tuholaismyrkkyjen tuottaja.
Monsanto on maailman suurin siementen, lannoitteiden ja tuholaismyrkkyjen tuottaja. Kuva: Brendan McDermid / Reuters

Saksalainen kemikaaliyhtiö Bayer vahvistaa tehneensä 62 miljardin dollarin eli 55 miljardin euron tarjouksen amerikkalaisesta kilpailijastaan Monsantosta.

Yrityskaupasta on spekuloitu muutaman viikon ajan, kun tieto Bayerin ostohaluista levisi julkisuuteen. Aiemmin on puhuttu noin 40–50 miljardin euron tarjouksesta.

Bayerin osakkeesta tarjoama käteishinta on 37 prosenttia korkeampi kuin Monsanton osakkeen hinta ennen ostohuhujen tuloa julki.

Jos fuusio toteutuu, se synnyttää maailman suurimman maatalousteollisuuden toimittajan. Monsanto on jo nyt maailman suurin siementen, tuholaismyrkkyjen ja lannoitteiden valmistaja.

Samalla kyse olisi saksalaisen yhtiön suurimmasta yritysostosta koskaan, kertoo talouslehti Financial Times (FT). Autonvalmistaja Daimler-Benz maksoi noin 39 miljardia dollaria Chryslerista vuonna 1998.

Bayerin suunnittelema yrityskauppa on kookas, mutta se ei olisi mahtunut viime vuonna maailman viiden suurimman yrityskaupan listalle.

FT:n arvion mukaan Bayerin toimitusjohtaja Werner Baumann jahtaa Monsantoa, koska hän pelkää jäävänsä kilpailijoistaan jälkeen.

Viime aikoina kemikaaliteollisuudessa on nähty valtavia fuusioita, kun Dow Chemical ja DuPont sekä Syngena ja ChemChina ovat yhdistyneet.

Yhdistymisaallon taustalla on raaka-aineiden ja maataloustuotteiden hinnanlasku. Halpeneminen heikentää kemikaaliteollisuuden kannattavuutta.

Bayerin tarjousta pidettiin ensi arvioissa kalliina.

”Julkistettu hinta on haarukan yläpäässä, ja se on juuri ja juuri kannattava”, kertoi Bayerin 14. suurimman omistajan Union Investmentin varainhoitaja Markus Manns uutistoimisto Reutersille.

Bayer tunnetaan lääkkeiden valmistajana, mutta yhtiö valmistaa myös maatalouden tarvitsemia tuotteita. Suomessa yhtiö valmistaa Mirena-nimistä ehkäisykierukkaa.

Monsanto on ollut pitkään julkisen arvostelun kohde erityisesti muuntogeenisten tuotteiden takia.

Markkinatutkimusyhtiö Nielsen teki vuonna 2014 kyselyn, jonka perusteella Monsanto on yksi maailman huonomaineisimpia yrityksiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat