Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n vertailu: Siniristilipulla merkityistä makkaroista löytyi ulkomaalaista lihaa

HS selvitti, mistä 13 grillimakkaran liha on peräisin. Valtaosa makkaroista on tehty suomalaisesta lihasta. Ulkomaista lihaa voi usein löytyä kaupan merkeistä.

Talous
 
Fakta

Hyvää Suomesta -merkki

 Hyvää Suomesta -merkin käytölle on tarkat säännöt ja sen käyttöä myös valvotaan.

 Merkkiä saa käyttää, jos tuotteen eläinperäiset raaka-aineet (liha, maito, kala, muna) ovat kokonaan suomalaista alkuperää, tuote on valmistettu Suomessa ja sen kaikkien raaka-aineiden yhteenlaskettu kotimaisuusaste on vähintään

75 prosenttia.

 Tuote voi siis saada Hyvää Suomesta -merkin, jos siinä on käytetty esimerkiksi pieni määrä tuontiriisiä.

 Merkkiä ei sen sijaan voi saada, jos elintarvikkeessa käytetty liha on ulkomaista, vaikka sen osuus tuotteen raaka-aineista olisi hyvin pieni.

Pyöreä Suomen lippu -merkki koristaa Lidlin Eili Urho -grillimakkarapakettia: ”Valmistettu Suomessa”.

Vaan hetkinen, tässähän on toinen Urho-paketti, Rehti Urho, jossa saman lippumerkin vieressä lukee myös: ”100 % kotimaista lihaa”.

Eili Urho -makkarat on kyllä valmistettu Suomessa, mutta ei kokonaan suomalaisesta lihasta. Lihan alkuperämaata paketti ei kerro. Se selviää vasta yhteydenotolla Lidliin: lihasta 30–40 prosenttia on peräisin Saksasta, loput Suomesta.

Jalostetuissa elintarvikkeissa kuten makkaroissa lihan alkuperämaata ei tarvitse kertoa kuluttajille, vaikka esimerkiksi EU-parlamentti on sitä vaatinut avoimuuteen vedoten. Grillimakkaroissa mainitaan lihan alkuperä yleensä vain, jos se on Suomi.

Kun grillikausi pian pääsee kunnolla vauhtiin, kansa käristää jälleen miljoonia kiloja grillimakkaraa. Mutta mistä niiden liha on peräisin?

HS selvitti 13 makkaran lihan alkuperän ja lihapitoisuuden.

Suuressa osassa makkaroita selvittäminen ei kummoista ponnistelua vaadi. Jos tunnistaa Hyvää Suomesta -joutsenmerkin, tietää, että liha on Suomesta. Joutsenmerkki-tuotteissa saa käyttää vain kotimaista lihaa.

Lihatiedotuksen toiminnanjohtaja Riitta Stirkkinen arvioi, että valtaosa grillimakkaroista on tehty kokonaan suomalaisesta lihasta. Suuret lihatalot kuten HKScan ja Atria käyttävät brändituotteissaan vain kotimaista raaka-ainetta.

Lidlin Suomen lippu on kuitenkin esimerkki siitä, että mikä tahansa siniristilippu ei ole takuu suomalaisesta lihasta.

Artikkeliin liittyvät

Toisaalta se, ettei suomalaisuutta mainosteta mitenkään, ei välttämättä tarkoita lihan olevan ulkomaista.

Esimerkiksi Chef Wotkin’sin porsaan- ja naudanlihasta valmistetussa Sörkän grillerissä liha on suomalaista, vakuuttaa lihatukkuri Veijo Votkin. Sen sijaan osa yrityksen muihin tuotteisiin käyttämästä lampaanlihasta on uusiseelantilaista.

”Jos laittaisimme osaan tuotteista Suomen lipun, ihmiset ihmettelisivät, että eikö teillä olekaan muut tuotteet suomalaisia”, Votkin selittää.

Ulkomaista lihaa löytyy usein varsinkin kaupan omista merkeistä ja pienten valmistajien tuotteista. Muun muassa Atria valmistaa makkaroita myös kaupan omille merkeille, mutta niissä käytetyn lihan alkuperästä yhtiö vaikenee.

”Atria ei voi kommentoida kaupan omien merkkien tuotteiden alkuperää, sillä private label -tuotteet ovat asiakkaidemme omaisuutta”, yhtiöstä todetaan.

Pouttu valmistaa tuotteita esimerkiksi Lidille. Myös osittain saksalaisesta lihasta tehdyt Urho-makkarat ovat peräisin Poutun tehtailta Kannuksesta.

Kaikkiaan 30–40 prosenttia Poutun valmistamissa tuotteissa käytetystä lihasta tulee Saksasta ja Tanskasta, kertoo toimitusjohtaja Heikki Laitala. Loput on suomalaista.

Laitala perustelee ulkomaisen lihan käyttöä sekä hinnalla että saatavuudella. Vaikka viime aikoina sianlihaa on saanut halvalla sekä Suomesta että ulkomailta Venäjän tuontikiellon takia, suomalaisen lihan hinta vaihtelee saksalaista voimakkaammin kysynnän mukaan.

Pienet makkaranvalmistajat ovat riippuvaisia isoista suomalaisista lihataloista, joilta ne ostavat suomalaisen raaka-aineensa. Isoilla yrityksillä on kuitenkin omaakin makkarantuotantoa. Juhannuksen alla ulkomaisen lihan osuus on tuotteissa suurimmillaan kovan kysynnän vuoksi, Laitala kertoo.

”Suomen markkinoilla toimijoita on vähän, mutta juhannus on kaikilla samaan aikaan. Silloin suomalainen grillaa.”

Viime vuonna Suomessa myytiin kesän grillikaudella yli 12 miljoonaa kiloa grillimakkaraa, 56 prosenttia koko vuoden myynnistä, kertovat Lihatiedotuksen tilastot.

Pienistä valmistajista esimerkiksi Kivikylän kotipalvaamo käyttää vain suomalaista lihaa. Syynä on tuoreus ja maku, kertoo toimitusjohtaja Jari Laihonen. Hän toivoo, että merkintä lihan alkuperästä tulisi pakolliseksi makkaroihin ja muihin jalostettuihin elintarvikkeisiin.

”Ottaisin sen todella ilolla vastaan sekä lihanjalostajana että kuluttajana”, hän sanoo.

Myös Hyvää Suomesta -merkkiä hallinnoivan Ruokatieto-yhdistyksen toiminnanjohtaja Tiina Lampisjärvi uskoo, että kuluttajat toivoisivat lihan alkuperän merkitsemistä jalosteisiin.

”Ilman muuta se selkiyttäisi tilannetta. Se myös vähentäisi sitä riskiä, että ostetaan maailmalla seilaavia halpoja raaka-aine-eriä, joiden alkuperän selvittäminen on vaikeaa.”

Ranska toivoo, että se saisi merkitä lihan alkuperän myös jalostettuihin tuotteisiin, jotka on valmistettu Ranskassa. EU:n komission odotetaan lähiaikoina ottavan kantaa ehdotukseen.

Jos komissio antaa Ranskalle luvan tähän, paineet alkuperämerkintöjen tiukentamiseen saattavat lisääntyä muissakin maissa, myös Suomessa. Näin arvioi lainsäädäntöneuvos Anne Haikonen Maa- ja metsätalousministeriön ruokaosastolta.

”On ehkä jonkinlaiset mahdollisuudet, että komissio hyväksyy Ranskan ehdotuksen”, Haikonen uskoo.

Komissio on ollut haluton tiukentamaan lihaan liittyviä alkuperämerkintäsäädöksiä siitä koituvien kustannusten takia.

Lisäksi suuret sianlihan tuottaja- ja viejämaat kuten Saksa, Tanska ja Hollanti vastustavat merkintävaatimusten tiukentamista.

EU-maista muun muassa Suomi ja Ranska ovat kannattaneet kiristämistä, samoin kuin EU:n parlamentti.

Parlamentti äänesti viimeksi toukokuun 12. päivänä selvin luvuin sen puolesta, että lihan alkuperä pitäisi merkitä jalosteisiinkin.

Päätösvalta on kuitenkin komissiolla. Haikosen mukaan se on tähän asti torjunut kaikki jäsenvaltioiden omat yritykset tiukentaa merkintävaatimuksia, koska sen mielestä ne olisivat rajoittaneet tavaroiden vapaata liikkuvuutta.

Ranskan ehdotus ei koske tuontituotteita.

Siksi sillä voi Haikosen mukaan olla suuremmat mahdollisuudet saada komission siunaus kuin aiemmilla ehdotuksilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat