Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päätös Kreikan lisälainasta lähenee – mistä oikeastaan neuvotellaan?

Uusi maksuerä häämöttää, mutta tilanne on edelleen vaikea.

Talous
 
Alkis Konstantinidis / Reuter
Euromyönteinen mielenosoittaja parlamenttitalon edessä Ateenassa heinäkuussa 2015.
Euromyönteinen mielenosoittaja parlamenttitalon edessä Ateenassa heinäkuussa 2015. Kuva: Alkis Konstantinidis / Reuter
Tästä on kyse

Kreikan lainaneuvottelut

 Euroryhmä kokoontuu taas tiistaina Brysseliin.

 Pöydällä ovat Kreikan lainaohjelman ensimmäinen väliarvio ja siihen liittyvä maksuerä sekä maan velkahuojennukset.

Kreikan lainaneuvottelut jatkuvat jälleen tiistaina Brysselissä.

Kuukausia kestäneen väännön jälkeen euroryhmä ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ovat vihdoinkin varsin lähellä sopua uudesta rahoituserästä kriisimaalle. Tiistaina lisärahoituksesta voidaan saada kuitenkin korkeintaan jonkinlainen periaatepäätös, neuvotteluista perillä oleva taho kertoo.

Lisäksi Kreikan velkahuojennukset ja samalla IMF:n osallistuminen maan rahoitukseen näyttävät olevan hyvin auki. Se saattaa tarkoittaa myös maksuerää koskevan periaatepäätöksen lykkäystä, koska mistään ei ehkä ole sovittu ennen kuin kaikesta on sovittu.

Mistä tiistaina puhutaan?

Kahdesta, toisiinsa liittyvästä asiasta: Kreikan lainaohjelman ensimmäisestä väliarviosta ja sen mukanaan tuomasta lisärahoituksesta, sekä maan velkahuojennuksista.

Väliarvio on Kreikalle akuutimpi asia, koska vain sen läpäistyään se voi saada uuden, kipeästi kaivatun maksuerän.

Arviossa katsotaan, onko Kreikka vienyt läpi toimet, joita sen viime elokuussa sinetöimä 86 miljardin euron lainaohjelma vaatii.

Viime päivinä Kreikan parlamentti on lopulta äänestänyt suurista lakipaketeista, jotka muun muassa uudistavat eläkejärjestelmän, leikkaavat menoja, kiristävät veroja ja perustavat valtavan yksityistämisrahaston.

Lisäksi maa on sopinut ehdollisista lisätoimista eli automaattisista leikkauksista ja veronkiristyksistä, jos sen perusjäämä ei yllä lainaohjelman vaatimaan 3,5 prosentin tavoitteeseen vuoteen 2018 mennessä.

Perusjäämä tarkoittaa julkista ylijäämää ennen korkomaksuja.

Mitä Kreikan lisärahoituksesta päätetään?

Kreikka hyväksyi tuoreimman lakipakettinsa sunnuntaiyönä, joten sen lainaohjelmaa valvovilla instituutioilla menee vielä useita päiviä tekstin läpikäymiseen.

Neuvotteluja tuntevan lähteen mukaan tiistaina on korkeintaan mahdollista, että euroryhmä kehuu Kreikkaa sen tekemistä uudistuksista ja kertoo olevansa valmis lainaerän maksamiseen, kunhan uusimmat toimet on käyty läpi.

Tällainen ratkaisu on jopa hyvin mahdollinen, koska euroryhmä on ollut tyytyväinen Kreikan tekemiin uudistuksiin.

Lopullinen tuomio on kuitenkin instituutioiden eli komission, IMF:n, Euroopan keskuspankin (EKP) ja Euroopan vakausmekanismin (EVM) käsissä.

Jos tiistaina annetaan periaatepäätös maksuerästä, samalla vahvistettaneen lainaerän suuruus, joka on useiden arvioiden mukaan noin 10 miljardia euroa.

Sillä Kreikan arvioidaan selviävän marraskuuhun.

Mitä Kreikan velkahuojennusten suhteen päätetään?

Tiistailta ei pidä odottaa päätöksiä Kreikan velkataakasta, vaan korkeintaan jonkinlaista alustavaa tiekarttaa.

IMF ja eurovaltiot ovat yhä hyvin eri linjoilla. IMF haluaa heti päätöksen, jolla Kreikan velanhoitomaksut siirretään alkamaan vuodesta 2040. Se julkaisi maanantaina velkakestävyysarvion, jossa se vaatii Kreikalle ehdottomia velkahuojennuksia lainaohjelman päätyttyä vuonna 2018. IMF haluaa myös lukita Kreikan korkomaksut 1,5 prosenttiin vuosikymmeniksi, mikä voi tarkoittaa eurovaltioille rahoitusriskejä.

Eurovaltiot taas haluavat myöntää velkahuojennuksia vuodesta 2018 alkaen vain, jos Kreikan julkistalous ei ole kestävällä tolalla. Lisäksi moni eurovaltio haluaa velkahuojennusten olevan sidottuja Kreikan uudistuksiin myös lainaohjelman päätyttyä. Eurovaltiot eivät voi myöskään hyväksyä tappioita itselleen Kreikan lainahuojennusten seurauksena.

Mitä tiistailta voi siis odottaa?

Ei ainakaan varsinaista päätöstä ensimmäisestä väliarviosta ja maksuerästä tai velkahuojennuksista. Sen jälkeen kaikki on epävarmaa.

Eurovaltioiden marssijärjestyksen mukaan Kreikka läpäisee ensin väliarvion ja saa sitten maksueränsä. Sen jälkeen aletaan tarkastella velkahuojennuksia tarkemmin. Jos marssijärjestys pätee, tiistaina Kreikka voi hyvinkin saada ainakin periaatepäätöksen uudesta maksuerästä.

Tilanne ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen. Vaikka IMF hyväksyisi Kreikan ensimmäisen väliarvion, se ei suostu rahoittajaksi, ellei velkahuojennuksista ole sovittu sitä tyydyttävästi.

Saksa haluaa IMF:n rahoittamaan Kreikkaa. Se ei kuitenkaan halua keskustella huojennuksista, ennen kuin ensimmäisestä väliarviosta on sovittu. Myös Suomelle väliarvion hyväksyminen olisi hankalaa ilman IMF:n sitoutumista.

Tilanne on siis erittäin vaikea, ja tuttuun tapaan Kreikan lisärahoituksella alkaa olla pikku hiljaa kiire.

Maalla on miljardien eurojen arvosta maksurästejä kansalaisilleen. Sen lisäksi siltä erääntyy kesä–heinäkuussa noin kolme miljardia euroa velkamaksuja.

Mikäli ylimääräisiä kokouksia ei järjestetä, seuraava euroryhmä pidetään 16. kesäkuuta. Se on vain viikko ennen Britannian EU-kansanäänestystä.

Michalis Karagiannis / Reuter
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras osallistui parlamentin istuntoon Ateenassa 22. toukokuuta.
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras osallistui parlamentin istuntoon Ateenassa 22. toukokuuta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat