Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmarinen: Yritysten kasvunäkymät parhaat vuosiin

Eläkeyhtiön ennusteen mukaan Suomen talous kasvaa tänä vuonna yhden prosentin

Talous
 

Eläkeyhtiö Ilmarinen ennustaa, että Suomen bruttokansantuote kasvaa tänä ja ensi vuonna yhden prosentin vuosivauhtia.

Viime vuonna talous kasvoi 0,5 prosenttia. Ilmarinen siis povaa talouskasvun kiihtymistä kohtalaiselle tasolle. Kasvun moottorina toimii kotimaisten investointien kasvu, mutta pitkään takkuillut vientikin elpyy hieman.

”Asunto- ja kauppakeskusrakentaminen ovat vahvassa kasvussa. Lisäksi teollisuuden kone- ja laiteinvestoinnit kasvavat hieman”, toteaa Ilmarisen taloudesta ja hallinnosta vastaava johtaja Jaakko Kiander tiedotteessa.

Jos Ilmarista on uskominen, Suomea jäytäneet taantumavuodet ovat nyt jäämässä taakse, vaikka hurjaa kasvuspurttia onkin turha odottaa. Eläkeyhtiö arvioi, että suomalaisyritysten kasvunäkymät ovat parhaimmat moneen vuoteen.

”Useiden vuosien heikko jakso on takanapäin ja viime vuosien sitkeä taantuma loppumassa. Yritysten työvoimakustannukset alenevat ensi vuonna ja työnantajien sosiaalivakuutusmaksut alenevat asteittain vuoteen 2020 asti”, Kiander kertoo.

Työllisyysasteen Ilmarinen uskoo hivuttautuvan 68,1 prosentista 68,5 prosenttiin vuoteen 2017 mennessä. Jähmeä ennuste ei lupaa hyvää Juha Sipilän (kesk) hallituksen tavoitteelle nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin.

Ilmarinen huomauttaa, että Suomen kilpailukyky on Maailman talousfoorumin WEF:n ja kauppakorkeakoulu IMD:n kansainvälisissä vertailuissa yhä hyvä mutta laskeva.

Suomalaisten palkkakehitystä mittaava indeksi on noussu 60 prosenttia vuodesta 2000 ja työn kustannukset ovat Suomessa kasvaneet tällä vuosituhannella tärkeimpiä kilpailijamaita nopeammin.

Työmarkkinajärjestöjen parhaillaan neuvottelema kilpailukykysopimus saattaa parantaa Suomen asemia ja työllisyyttä. Kiander kuitenkin huomauttaa, että sopimuksen hyödyt tuntuvat täysimääräisesti vasta vuoden 2017 jälkeen.

”Työllisyyden kehitykseen vaikuttaa se, millä tavoin työmarkkinajärjestöjen neuvottelemaan kilpailukykysopimukseen sisältyvä 24 tunnin vuosityöajan pidennys toteutetaan ja miten se vaikuttaa yritysten työvoiman käyttöön.”

Suomen julkinen velka kohoaa ennusteen toteutuessa viime vuoden 63,1 prosentin tasolta 67 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen vuonna 2017.

Maailmalla muhii riskejä, jotka voivat lauetessaan vaikuttaa Suomenkin hiljalleen elpyvään talouteen.

Kiander mainitsee esimerkiksi Britannian mahdollisen lähdön EU:sta, Yhdysvaltojen arvaamattomat presidentinvaalit, kotitalouksien korkean velkaantumisasteen monissa Euroopan maissa ja Italian pankkien kiikkerän kunnon.

Ilmarinen ei ole aiemmin julkaissut talousennusteita. Eläkeyhtiö liittyy nyt lukuisten viranomaistahojen, tutkimuslaitosten ja pankkien joukkoon, jotka säännöllisesti kertovat arvionsa Suomen talouden suunnasta.

Ilmarinen julkistaa ennusteensa syksyisin ja keväisin. Katsaukset keskittyvät etenkin talouskasvuun, työllisyyteen ja pienten sekä keskisuurten yritysten näkymiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat