Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omasta talosta voi tulla vanhukselle loukku, kun ikääntyminen jättää yhä useamman yksin

Jos asunto on ainut ikääntymisen turvaksi säästetty varallisuus ja jos se sijaitsee muuttotappiopaikkakunnalla, muuttaminen voi olla vaikeaa tai mahdotonta.

Talous
 
Mirva Helenius / Lehtikuva
Lähes 60000 yli 75-vuotiasta asuu Suomessa yksin omakotitalossaan. Valtaosa heistä on naisia. Yksin asuvien ikääntyneiden määrä kasvaa nopeasti.
Lähes 60000 yli 75-vuotiasta asuu Suomessa yksin omakotitalossaan. Valtaosa heistä on naisia. Yksin asuvien ikääntyneiden määrä kasvaa nopeasti. Kuva: Mirva Helenius / Lehtikuva

Yksinasuminen ei ole Suomessa vain citysinkkuja koskeva ilmiö. Viime vuonna jo 403 000 yli 65-vuotiasta suomalaista asui yksin. Yli 75-vuotiaita yksinasujia oli 212 000, kertovat Tilastokeskuksen taulukot.

Ikääntyvien yksinasujien määrä on kasvanut viime vuosina nopeasti, koska suuret ikäluokat ovat tulleet eläkeikään ja elinikä pitenee.

Heistä yli puolet asuu kerrostaloissa, mutta yli 40 prosenttia kuitenkin omakoti- tai rivitaloissa. Yli 75-vuotiaita naisia asuu yksin omakotitalossaan lähes 40 000.

”Selvästi yleisin ryhmä yhden hengen kotitalouksissa ovat yksin asuvat ikääntyneet naiset, leskirouvat”, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo.

Keski-ikäisistä yksinasuvista suurin osa on tilastojen valossa miehiä. Mutta vanhemmissa polvissa jo kolme neljästä yksinasujasta on nainen. Sairaudet ja elintavat vievät näissä ikäluokissa miehet hautaan selvästi naisia nuorempina.

Yksinään ja erityisesti kaukana palveluista asuvien ikääntyneiden määrän kasvu on haaste monille yhteiskunnan palveluille. Suurin haaste se on kuitenkin asujille itselleen. Pienillä paikkakunnilla omakotitalosta pois muuttaminen voi olla taloudellisesti vaikeaa.

Talosta tulee pahimmillaan ikääntyvän ihmisen loukku. Jos asunto on ainut ikääntymisen turvaksi säästetty varallisuus ja jos se sijaitsee muuttotappiopaikkakunnalla, muuttaminen voi olla vaikeaa tai mahdotonta.

”Sillä, missä asunto sijaitsee on äärimmäisen paljon merkitystä. On surullisia tarinoita, kun on kuviteltu, että oma talo on se vanhuudenturva. Mutta kun sitä lähdetään realisoimaan, siitä ei saada sellaista hintaa, jolla pystyisi ostamaan pientäkään asuntoa lähempää palveluja”, Brotherus sanoo.

Pankit ovat viime vuosina tuoneet markkinoille tuotteita, joilla ihmiset voivat muuttaa asuntovarallisuuttaan käyttörahaksi muuttamatta itse asunnosta pois. Näin voidaan rahoittaa esimerkiksi kunnostustöitä tai ostaa palveluja.

”Käänteinen asuntolainakin on kuitenkin suunnattu nimenomaan kaupungeissa asuville, eikä se ratkaise muuttotappioalueilla asuvien ongelmia”, Brotherus sanoo.

Kaksi kolmasosaa suomalaisista omistaa asuntonsa, mikä osaltaan sitoo ihmiset paikoilleen. Brotheruksen mielestä on merkille pantavaa, että Helsingissä tilanne on jo kääntynyt vuokra-asumisen hyväksi.

Yksinasuvien määrän kasvu myös vanhemmissa ikäluokissa korostaa Brotheruksen mielestä entisestään tarvetta rakentaa lisää pieniä asuntoja.

Ylipäätään suomalaisista noin 1,1 miljoonaa eli joka viides asuu yksin. Sinkkutalouksien määrä on kasvanut tasaista tahtia, kymmenessä vuodessa noin 15 prosenttia.

”Pieniin asuntoihin kohdistuu jatkuvasti kasvavaa kysyntää. Nyt onneksi näyttää siltä, että kasvukeskuksiin rakennetaankin pieniä asuntoja enemmän kuin milloinkaan aikaisemmin”, Brotherus sanoo.

Se, että niin paljon ikääntyviä ihmisiä asuu yksin omakoti- ja rivitaloissaan varmistaa toisaalta sen, että isompia asuntoja on tarjolla kasvaville perheille tulevina vuosina.

”Perheasuntopulaa ei ole tulossa, vaikka isoja asuntoja ei kauheasti rakenneta.”

Suomessa on sellainen erikoinen piirre, ettei muun elintason nousu ole juuri kasvattanut asumisväljyyttä. Kerrostaloasuntojen keskikoko on säilynyt ennallaan 20 vuotta. Henkeä kohti laskettujen asuinneliöiden määrä on kasvanut vain hieman.

Ilmiötä selittää osaltaan se, että pääkaupunkiseudun kalliisiin neliöihin pakkautuva väki asuu huomattavasti muuta Suomea ahtaammin. Väljimmin asutaan Satakunnassa, missä asuinneliöitä on henkeä kohti 44,5. Uudellamaalla neliöitä asukasta kohti on keskimäärin vain 36,8.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat