Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

IMF vaatii Kreikan veloille kymmenien vuosien lykkäystä – ehdotus voisi kasvattaa Suomen vastuita

Kansainvälinen valuuttarahasto julkaisi synkän arvion Kreikan kyvystä hoitaa lainansa. Se vaatii järeitä toimia velkataakan keventämiseksi.

Talous
 
Rio Gandara / HS
Kansainvälinen valuuttarahasto IMF vaatii euromaita lykkäämään Kreikan hätälainojen takaisinmaksua kymmenillä vuosilla ja estämään korkojen nousun aina vuoteen 2040 saakka.
Kansainvälinen valuuttarahasto IMF vaatii euromaita lykkäämään Kreikan hätälainojen takaisinmaksua kymmenillä vuosilla ja estämään korkojen nousun aina vuoteen 2040 saakka. Kuva: Rio Gandara / HS

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF vaatii euromaita lykkäämään Kreikan hätälainojen takaisinmaksua kymmenillä vuosilla ja estämään korkojen nousun aina vuoteen 2040 saakka. Rahasto katsoo, että vain mittava velkahelpotus turvaisi edes jollain todennäköisyydellä sen, että Kreikka pystyy tulevaisuudessa rahoittamaan itsensä hakemalla normaalin valtion tavoin lainaa markkinoilta.

Vaikka useimmat euromaat hyväksyvät, että Kreikka tarvitsee jonkinlaisen velkahelpotuksen, IMF:n ehdotukset ovat pitkälle meneviä. Ne voisivat johtaa myös Suomen vastuiden kasvamiseen eurokriisin hoidossa.

Kaikkiaan IMF katsoo, että Kreikan velka on saatava kerralla laskevalle uralle. Se ehdottaa euromaiden antamien erityyppisten hätälainojen maksuajan pidentämistä 10–30 vuodella sekä korottoman lyhennysvapaan pidentämistä 6–24 vuodella. Nämä toimet eivät kuitenkaan IMF:n mukaan yksin riitä turvaamaan sitä, että Kreikka selviää veloistaan.

Velkakestävyyden kannalta olennaisin ja samalla myös velkojille tulenarin ehdotus on, että Kreikan lainoille asetettaisiin 1,5 prosentin korkokatto aina vuoteen 2040 saakka. Tämä voitaisiin hoitaa siten, että kriisirahasto EVM hyödyntäisi matalien korkojen ympäristöä ja hakisi pitkäaikaista lainaa, joilla korvaisi Kreikan nykyiset 200 miljardin euron hätälainat.

Jos summaa ei markkinoilta löytyisi, IMF:n mukaan euromaiden pitäisi taata EVM:lle mahdollisesti koituvat tappiot siinä tapauksessa, että markkinakorot nousevat ja EVM joutuu maksamaan omasta rahoituksesta enemmän kuin Kreikka maksaa korkoa.

Tämä tarkoittaisi, että esimerkiksi Suomen vastuut eurokriisin hoidosta voisivat kasvaa, jos EVM kärsisi merkittäviä tappioita ja se pyytäisi euromaita vahvistamaan pääomiaan.

IMF itsekin tiedostaa, että ehdotus törmännee juridisiin ja poliittisiin esteisiin. EVM:n säännöt kieltävät rahastoa myöntämästä lainaa omia rahoituskuluja halvemmalla.

Nykyrahassa IMF:n ehdottama velkahelpotus toisi säästöt, jotka vastaavat 50 prosenttia Kreikan kokonaistuotannosta.

Rahaston mukaan päätös velkahelpotuksesta on tehtävä vuoteen 2018 mennessä, jotta spekulaatiot euroeurosta lakkaavat ja sijoittajien luottamus palaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat