Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan lisärahoitus näytti euroryhmässä hyvin todennäköiseltä – Stubb otti kovan linjan IMF:n suhteen

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) mukaan IMF ei voi olla mukana, jos se olisi liian kallista. Euroryhmä venyi myöhään yöhön.

Talous
 
ERIC VIDAL
Suomen valtiovarainministeri Alexander Stubb (vas.) otti kommenteillaan pesäeroa jopa Saksan valtiovarainministeriin Wolfgang Schäubleen.
Suomen valtiovarainministeri Alexander Stubb (vas.) otti kommenteillaan pesäeroa jopa Saksan valtiovarainministeriin Wolfgang Schäubleen. Kuva: ERIC VIDAL

Periaatepäätös Kreikan uudesta lainaerästä ja lainaohjelman ensimmäisen väliarvion läpäisemisestä näytti olevan myöhään tiistai-iltana euroryhmässä varsin lähellä.

Kreikkalaismedian mukaan Kreikka olisi saamassa noin 10 miljardin euron lainaeränsä kahdessa osassa, 7,5 miljardia euroa heinäkuussa ja 2,8 miljardia euroa myöhemmin syksyllä.

Eurovaltioiden valtiovarainministerit ja komissio tuntuivat varsinkin kokouksen alla olevan yksimielisiä, että Kreikka on toteuttanut lähestulkoon kaikki tarvittavat lainaerän saamiseksi.

Tilanne oli kuitenkin myöhään tiistai-iltana hieman epäselvä, koska Brysselistä kuului huhuja, että velkojat olisivat raivostuneet Kreikan pääministerille Alexis Tsiprasille.

Kreikkalaisten lähteiden mukaan Tsipras on ilmeisesti pehmentänyt sovittuja eläkeleikkauksia lakipaketissa, jonka maan parlamentti hyväksyi myöhään sunnuntaiyönä.

Lisäksi lakipakettiin oli ilmeisesti lisätty uusi ”solidaarisuusrahasto”, josta ei ole sovittu maan velkojien kanssa.

Sunnuntain suuri lakipaketti, jolla Kreikka periaatteessa sinetöi kaikki siltä nyt vaadittavat toimet, on kreikaksi, joten maan lainaohjelmaa valvovat instituutiot eivät kyenneet ennen euroryhmää pääsemään täysin perillä sen sisällöstä.

Vielä ennen kokousta useat valtiovarainministerit ilmaisivat tukensa sille, että periaatepäätös Kreikan lainaerästä voidaan tehdä jo tiistaina.

”Olen toiveikas ja optimistinen, että ensimmäinen väliarvio saadaan tänään maaliin. Siinä en näe suurempia ongelmia”, kommentoi valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok).

Slovakian Peter Kažimír kertoi tiedotusvälineille, että velkahuojennuskeskustelut voidaan lykätä myöhemmäksi.

”Tärkeintä on saada väliarvio maaliin ja sopia lainaerästä, mikä antaisi Kreikalle tilaa hengittää. Emme kaipaa uutta rahoituskriisiä.”

Jos uuden lainaerän kanssa oli myöhään tiistai-iltana vielä epävarmuutta, Kreikan velkahuojennusten ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n osallistumisen suhteen tilanne oli huomattavasti sumuisempi.

Stubbin mukaan Suomi voisi jopa harkita Kreikan lainaohjelmaa ilman IMF:ää.

”Olen edelleen toiveikas, että IMF jatkaa, mutta ei hinnalla millä hyvänsä”, Stubb kommentoi lehdistölle kokouksen alla Brysselissä.

”Meidän pitää myös arvioida, miten paljon IMF:n mukanaolo meille kaiken kaikkiaan maksaa.”

Stubbin mukaan uuteen Kreikka-kriisin ajautuminen olisi suurempi katastrofi kuin se, ettei IMF osallistu Kreikan lainaohjelmaan rahoittajana.

Stubbin esittämä kanta on siinä mielessä poikkeuksellinen, etteivät Suomen perinteiset liittolaiset jakaneet sitä.

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäublen mukaan mitään Kreikka-ohjelmaa ei voi olla ilman IMF:ää. Euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem oli samaa mieltä.

Saksa ja Suomi ovat koko kriisin ajan halunneet IMF:n mukaan, koska komissiota pidetään liian pehmeänä ja poliittisille vaikuttimille alttiina.

Stubbin kommentit kuvaavat, miten tulenarkoja IMF:n esittämät vaatimukset Kreikan velkahuojennuksista ovat.

”Velkahelpotusten suhteen IMF ja euromaat ovat tällä hetkellä kaukana toisistaan”, Stubb myönsi ennen kokousta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat