Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hävikkiruoka on haaskattua rahaa – suomalaisyritys aikoo pelastaa ravintoloiden jämäannokset

Kolmannes maailman elintarvikkeista menee hukkaan.

Talous
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Narinkkatorilla tarjottiin 6000 ilmaista hävikkilounasta syyskuussa 2015.
Narinkkatorilla tarjottiin 6000 ilmaista hävikkilounasta syyskuussa 2015. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suomalaisyritys ResQ Club aikoo pistää lopun ravintoloiden ruokahävikille, parantaa maailmaa ja ansaita sillä rahaa. Yhtiö sai juuri päätökseen rahoituskierroksen, jonka avulla se laajentaa toimintaansa Ruotsiin.

Nelisen kuukautta sitten julkaistu ResQ Club -palvelu toimii mobiililaitteissa ja pöytäkoneilla. Sovelluksen kautta voi nähdä, mitkä lähialueen ravintolat tarjoavat hävikkiruokaa myyntiin. Asiakas voi hakea ravintola-annoksen paikan päältä yleensä noin 40 prosentin alennuksella.

Yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Tuure Parkkinen kertoo, että ResQ:n ideana on hyödyntää olemassa olevat resurssit mahdollisimman hyvin.

”Palvelun voi asettaa lähettämään ilmoituksia esimerkiksi vain vegaaneille sopivista ruoka-annoksista. Olemme myös harkinneet kuljetuspalvelua kumppaneiden kanssa, mutta ensisijainen tavoite on saada ruoka lähiseudulla työskentelevien tai asuvien käyttöön.”

Vaikka ravintolat ovat viime vuosina yrittäneet vähentää hävikkiä, ruoasta yhä 10–25 prosenttia menee hukkaan.YK:n mukaan kaikkiaan noin kolmannes maailman elintarvikkeista jää syömättä.

”Ravintoloilla on tiukat katteet, joten palvelumme hyödyttää heitäkin. Lisäksi ResQ on edullinen tapa tutustua uusiin ravintoloihin”, Parkkinen selittää.

Hän kertoo, että Tekesin tuet mukaan lukien yritys on kerännyt noin 400 000 euron edestä rahoitusta. Vaikka palvelu käynnistyi vasta tammikuussa, yritys työllistää jo 13 ihmistä, joista kahdeksan työskentelee täysipäiväisesti.

Äsken päättyneellä rahoituskierroksella ResQ sai uusia omistajia.

Yritykseen sijoittivat sijoitusyhtiö Cleantech Invest, ruotsalaisen Itrim-hyvinvointiyrityksen perustaja Martin Anderlind ja Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan varainhoitoyhtiö HYY. Lisäksi Cleantech Investin hallituksen jäsen Peter Carlsson osti yhtiöstä palan. Carlsson toimi aiemmin sähköautoyhtiö Teslan johtoryhmässä.

Startupeille tyypillisesti ResQ keskittyy tällä hetkellä kasvuun ja investointeihin, eikä edes tavoittele kannattavuutta lähivuosina.

Cleantech Investin hallituksen puheenjohtaja Lassi Noponen kertoo kuulleensa ResQ:sta omalta tyttäreltään, joka oli törmännyt palveluun opiskelijapiireissä.

”ResQ toimii elegantisti: ravintolat saavat lisäkatetta, hintatietoinen asiakas saa edullista sekä laadukasta ruokaa ja lisäksi yhteiskunta hyötyy ruokahävikin vähenemisestä. Olemme harvoin olleet näin innoissamme jostain ideasta”, hän selittää.

Cleantech Invest sijoittaa yrityksiin, jotka kehittävät luonnonvaroja säästäviä tuotteita.

ResQ:n vahvuus on siinä, että sen kuluerät ovat hyvin pienet. Yritys ei omista ravintoloita, ruoan raaka-aineita tai logistiikkaketjun osia, vaan hyödyntää olemassa olevia resursseja.

Ruokahävikkibisneksessä on lukuisia pieniä toimijoita, mutta toimialalle ei ole kehittynyt Uberia – selkeää markkinajohtajaa, jolla olisi satoja kaupunkeja kattava palveluverkosto.

Ravintoloihin keskittyneitä ResQ:n kilpailijoita ovat muun muassa suomalainen Lunchie ja yhdysvaltalainen Pare Up, jonka toiminta tosin näyttää viime aikoina hiipuneen. Lisäksi Helsingissä toimii From Waste To Taste -hävikkiruokaravintola.

Kasvumahdollisuudet ovat suuret, jos joku alan yrityksistä onnistuu saamaan riittävän suuren määrän yrityksiä yhteistyökumppaneikseen.

ResQ:lla on tällä hetkellä 150 kumppania, joihin kuuluu ravintoloita, kahviloita, leipomoita ja hotelleja. Mukana on myös Restel, Suomen suurin ravintola-alan yritys.

Ruotsi testaa ResQ:n kykyä kansainvälistyä. Yritys levittäytyy kerta heitolla Tukholmaan, Malmöhön ja Göteborgiin. Suomessa ResQ pelastaa ruokaa jo melkein kaikissa Suomen suurimmissa kaupungeissa.

Cleantech Investin Noponen uskoo, että ResQ:lla on valtavasti vientipotentiaalia.

”Näen ihan koko länsimaailman potentiaalisina markkinoina. Aasiassa idea tuskin toimisi, koska ylijäämäruoka on siellä kulttuurisesti vaikeasti myytävä konsepti.”

Noponen on tyytyväinen, että ResQ:n uusiin sijoittajiin kuuluu myös Helsingin yliopiston HYY yhtymä. Sana uudesta mobiilipalvelusta leviää nopeasti yliopistoverkostossa.

Facebook sai aikoinaan alkunsa juuri Harvardin yliopiston opiskelijoiden yhteisöpalveluna. Noponen löytää ResQ:sta muitakin yhteyksiä sosiaalisen median jättiläiseen.

”ResQ voisi hyvinkin integroitua johonkin isompaan alustaan, kuten Facebookiin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat