Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virkamies: Tullin pääjohtaja käski valehdella HS:lle kokouksesta, joka koski tämän vaimoa – uhkaa nyt rangaistuksella

Tullin viestintäjohtajan mukaan hallintolakia rikkonut pääjohtaja Antti Hartikainen käski häntä valehtelemaan, kun HS kysyi miksei Hartikainen poistunut tämän puolison virkasuhdetta epäsuorasti käsitelleestä kokouksesta.

Talous
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Antti Hartikainen.
Antti Hartikainen. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Tullin viestintäjohtajan Mika Parkkosen mukaan Tullin pääjohtaja Antti Hartikainen käski häntä valehtelemaan Helsingin Sanomille koskien kokousta, josta Hartikainen ei esteellisyydestään huolimatta poistunut.

Tieto selviää eduskunnan apulaisoikeusasiamiehelle toimitetusta asiakirjasta.

Parkkonen kirjoittaa asiakirjassa, että Hartikainen uhkaa häntä nyt kurinpidollisella menettelyllä tosiasiassa siksi, että hän ei suostunut valehtelemaan toimittajalle.

Asia liittyy kokoukseen, jossa käsiteltiin epäsuorasti Hartikaisen puolison määräaikaista virkasuhdetta. Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin päätti tänään, että Hartikainen rikkoi asiassa hallintolakia, koska kieltäytyi poistumasta kokouksesta.

HS:n haltuunsa saamien, apulaisoikeusasiamiehen asiakirjojen mukaan Parkkonen väittää Hartikaisen ohjeistaneen häntä yksityiskohtaisesti, miten HS:n toimittajalle tulee vastata kokouksesta kysyttäessä.

Parkkosen mukaan Hartikainen kertoi velvoittavansa hänet kertomaan toimittajalle, ”että pojat päättivät asian niin nopeasti, etten ehtinyt poistumaan paikalta”. Asian käsittely kesti kuitenkin ”noin 5–10 minuuttia”, käy ilmi Tullin ylijohtajan Jarkko Saksan kommenteista, jotka on kirjattu apulaisoikeusasiamiehen ratkaisuun.

Parkkosen mukaan Hartikainen soitti tälle samana iltana ja vaati viestintäjohtajaa kertomaan, mitä HS:n kanssa puhuttiin.

”Toistin keskusteluni toimittajan kanssa pääjohtajalle sanatarkasti, jolloin hänelle saattoi muodostua käsitys, etten ollut suostunut peittelemään hänen käskystään kokouksen todellista kulkua”, Parkkonen kirjoittaa apulaisoikeusasiamiehen hallussa olevassa asiakirjassa.

Parkkosen mukaan Hartikainen kertoi tämän jälkeen harkitsevansa häntä kohtaan kurinpidollista seuraamusta. Virallisesti kurinpidollisia toimia harkitaan, koska Parkkosen julkaisema tiedote Tullin sijoittumisesta valtiovarainministeriön tai sisäministeriön hallinnonalalle ei Hartikaisen mielestä vastannut hänen toimeksiantoaan.

Parkkonen kirjoittaa, että todellinen syy kurinpidollisen menettelyn harkitsemiseen liittyy siihen, että hän ei suostunut valehtelemaan HS:n toimittajalle.

”Käsitykseni mukaan hän [Hartikainen] tämän vuoksi puuttuu nyt työntekooni ilman, että keskustelee asiasta ensin mitenkään minun tai esimieheni kanssa. Julkinen menettely asiassa on erittäin loukkaavaa.”

Apulaisoikeusasiamies ei päätä Hartikaisen virkasuhteen jatkosta, vaan asia on viime kädessä valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) vastuulla.

Stubbin mukaan valtiovarainministeriö ryhtyy oikeusasiamiehen pyynnön mukaisiin toimenpiteisiin määräaikaan eli 30. syyskuuta mennessä.

”Otamme luonnollisesti huomioon eduskunnan oikeusasiamiehen esittämät käsitykset, jotka hän on meille kertonut. Oikeusasiamies kiinnittää Hartikaisen huomion hyvän hallinnon vaatimuksiin ja ohjaa toimimaan lain edellyttämällä tavalla”, ministeri toteaa.

Stubb ei suostu tässä vaiheessa arvioimaan, millaisia seuraamuksia Hartikaiselle voi hallintolain rikkomisesta koitua.

”Etenemme tässä prosessissa nyt askel kerrallaan.”

Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki tyytyi puolestaan kommentoimaan, ettei apulaisoikeusasiamiehen päätöksestä pidä tehdä liian suuria johtopäätöksiä. Hetemäki ei halunnut kertoa, miten ministeriö aikoo asiassa nyt menetellä.

Hallintolain mukaan virkamies ei saa osallistua asian käsittelyyn eikä olla läsnä sitä käsiteltäessä, jos hän on esteellinen.

Johtoryhmän pöytäkirjan mukaan Hartikainen jääväsi itsensä eikä osallistunut virkoja koskevaan keskusteluun ja päätöksentekoon. Hän ei kuitenkaan poistunut paikalta.

Hallinto-oikeuden professorit sanoivat HS:lle jo helmikuussa, että Hartikainen rikkoi hallintolakia. Hetemäki puolestaan kertoi tuolloin HS:lle pitävänsä ilmeisenä, että Hartikainen on toiminut hänelle annetun toimintaohjeen vastaisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat