Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU haluaa saksalaisten verkkokauppojen tarjoukset suomalaistenkin saataville – myös postituskuluja halutaan hillitä

Tavaroiden ja palveluiden ostaminen ulkomailta on tehty komission mielestä kuluttajille liian vaikeaksi.

Talous
 
Kimmo Räisänen
Pakettien lastausta DHL:n tiloissa.
Pakettien lastausta DHL:n tiloissa. Kuva: Kimmo Räisänen

Euroopan komissio haluaa kieltää käytännön, jossa esimerkiksi saksalainen verkkokauppa kieltäytyy myymästä tarjoushintaista tuotetta suomalaiselle asiakkaalle. Samoin se yrittää hillitä kohtuuttomiksi katsomiaan toimitushintoja, joita posti- ja lähettipalvelut perivät rajat ylittävistä toimituksista.

Toimenpiteet ovat osa komission keskiviikkona antamaa lakiesitystä, jonka tavoitteena on tehdä kuluttajille helpommaksi hankkia tavaroita ja palveluita toisista EU-maista. Tällä hetkellä 15 prosenttia kuluttajista ostaa tavaroita tai palveluita verkossa toisesta EU-maasta, ja rajat ylittävää myyntiä tekee alle kymmenesosa yrityksistä.

Komission mukaan liian usein kuluttajia estetään verkossa käyttämästä toisten maiden tarjouksia esimerkiksi ohjaamalla kuluttaja maakohtaiselle verkkosivulle tai pyytämällä maksun suorittamista tietyssä maassa annetulla pankki- tai luottokortilla. Käytäntö ei komission mukaan sovi sisämarkkinoille ja se haluaa kieltää sen.

Samalla komissio puuttuu rajat ylittävien pakettilähetysten hintoihin. Pienen paketin toimittaminen toiseen EU-maahan voi maksaa usein jopa viisi kertaa enemmän kuin toimitus maan sisällä, eikä hinnoilla komission mukaan ole selkeää yhteyttä todellisiin kustannuksiin.

Komissio esittää, että postipalveluita tarjoavat yritykset raportoivat hinnoistaan kansallisille viranomaisille, jotka voivat arvioida, perustuvatko hinnat todellisiin kustannuksiin. Hintasääntelyyn komissio ei vielä turvaudu, mutta varoittaa, että se tarkastelee asiaa uudestaan vuonna 2019, ja mikäli läpinäkyvyys ja itsesääntely eivät ole hintoja laskeneet, niitä voidaan laskea lakiteitse.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat