Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääluottamusmiehet Microsoftin vähennysaikeista: Tällä kertaa työt todella loppuvat

Pääluottamusmies Kalle Kiili sanoo, että Microsoft aikoo jättää tuotekehitysprojekteja kesken. ”Nyt tuuli kääntyi ennen kuin pystyy näyttämään markkinoille, mitä on tulossa.”

Talous
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Microsoftin ylempien toimihenkilöiden pääluottamusmies Kalle Kiili vastaili kysymyksiin yhtiön tiedotustilaisuuden jälkeen.
Microsoftin ylempien toimihenkilöiden pääluottamusmies Kalle Kiili vastaili kysymyksiin yhtiön tiedotustilaisuuden jälkeen. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Uutinen Microsoftin suunnittelemista väenvähennyksistä veti yhtiön ylempien toimihenkilöiden pääluottamusmiehet hiljaisiksi. Microsoftin tuore ilmoitus väen vähentämisestä poikkeaa Nokian ja Microsoftin aiemmista yt-kierroksista siinä, että nyt työpaikat konkreettisemmin katoavat.

”Toki tästä porukasta kaikki on ollut vastaavassa tilanteessa useita kertoja, että oma työpaikka on ollut vaarassa kadota. Nyt tilanne on siinä mielessä erilainen, että ei ole mahdollista löytää uutta työpaikkaa uudesta organisaatiosta, kuten aiemmin”, sanoo pääluottamusmies Kalle Kiili ja kertoo, että tunnelma oli hiljainen Espoossa, jonne Microsoftin työntekijöitä vietiin kuulemaan uutiset keskiviikkona.

”Luottamusmiehenäkin on halunnut ikävissäkin asioissa nähdä, että kasvua vielä syntyy, mutta nyt sitä toivoa ei vain ole. Nyt tämä on lopullista, tosiaankin.”

Microsoft kertoi keskiviikkona, että yhtiö lopettaa puhelimien suunnittelun ja valmistuksen ”virtaviivaistamalla” tuotantoaan. Yhtiö ilmoittaa karsivansa Suomesta enintään 1 350 työpaikkaa ja muualta maailmassa 500 työpaikkaa.

Microsoft kertoo tiedotteessaan, että koko Tampereen tuotekehitystoiminta aiotaan lopettaa. Espooseen yhtiö suunnittelee jättävänsä ”joitakin tuotekehitystiimejä”, ja Suomen noin 280 myynti- ja markkinointihenkilöön uudistus ei vaikuta lainkaan.

Pääluottamusmies Mika Paukkeri sanoo, ettei osannut odottaa vähennyksiä ilmoitetussa laajuudessa. Hän kertoo, että tunnelma Microsoftin ilmoituksen jälkeen oli työntekijöiden parissa suhteellisen rauhallinen.

”Kun hommat loppuu, niin asioita varmasti ajatellaan väkisinkin pidemmälle. Itsekin pureskelen asiaa. On mietteliäs olo ja todella pettynyt – kun tätä työtä on tehnyt pitkään ja haluaa sekä osaa sitä tehdä, ja sitten loppuu”, sanoo Nokiassa vuonna 1995 aloittanut Paukkeri.

”Luottamushenkilöinä tullaan keräämään ajatuksia, joita, nostetaan neuvottelupöydässä esille.”

Seuraavaksi alkavat neuvottelut irtisanomisista. Paukkeri toteaa kuivasti, rutiinit ovat jo tutut. Kiili puolestaan kertoo, että odotukset neuvotteluiden annista eivät ole kovat.

”Ensi viikolla on ensimmäinen neuvottelukerta ja alamme tehdä, mitä on tehtävissä. Ei tässä liian kovat odotukset ole, että suuri linja muuttuisi. Uskon kuitenkin, että me voimme vaikuttaa siihen, miten asiat tapahtuu.”

”Saimme jo lupauksen, että vastaavat tukitoimet, joita oli viime vuonna, ovat tänäkin vuonna. Eli taloudellinen tukipaketti [irtisanotuille] ja esimerkiksi apua yrityksen perustamiseen apua, koulutuspalveluita ja niin edelleen”, Kiili sanoo.

Kiilin mukaan nyt tuotekehityksessä tehty työ jää kesken. Tämä erityisesti harmittaa häntä.

”Viime vuonna käytiin isot yt:t ja muutettiin organisaatio palvelemaan uutta strategiaa – nyt ennen kuin saamme yhtään tuotetta tällä uudella strategialla valmiiksi, vihelletään peli poikki. Se harmittaa porukan puolesta. Kovat investoinnitkin on tehty, mutta nyt tuuli kääntyy ennen kuin pystyy näyttämään markkinoille, mitä on tulossa”, Kiili sanoo.

”Perustelu, joka meille on ilmoitettu, on taloudellinen. Myyntiluvut eivät ole olleet toivottuja – ja onhan se kiistatta totta. Mutta sen takia muutettiin strategiaa viime syksynä.”

Tutkimusyhtiö Gartner kertoi muutama päivä sitten, että Microsoftin älypuhelimien markkinaosuus supistui alkuvuonna globaalisti alle prosenttiin, vaikka markkinat kasvoivat neljä prosenttia. Peruspuhelimensa Microsoft kertoi viime viikolla myyvänsä 350 eli noin 310 miljoonalla eurolla.

Joillekin Suomen työntekijöille tarjotaan yhtiön mukaan mahdollisuus siirtyä töihin Redmondiin Yhdysvaltain Washingtoniin. Paukkeri sanoo, että osalle työntekijöistä vaihtoehto voi avata uusia mahdollisuuksia.

”Sanotaanko näin, että kyllä se osalle henkilöitä avaa ja antaa mahdollisuuksia – monilla varmasti on valmiuksia ja ehkä haluakin”, Paukkeri miettii.

"Amerikkalaista meininkiä!" Microsoftin väki kuuli huonot uutiset
"Amerikkalaista meininkiä!" Microsoftin väki kuuli huonot uutiset
MIcrosoftin väki reagoi tuoreeltaan tietoon suurista irtisanomisista. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat