Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talvivaaran Pekka Perä: Bioliuotus toimii ja nikkelin hinnan on pakko nousta

Talvivaaran lisärahoituksessa olisi monta pulmaa: Toimiiko bioliuotus, nouseeko nikkelin hinta, onnistuuko luvitus, ja kuuluuko valtion olla kaivossijoittaja.

Talous
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Pekka Perä
Pekka Perä Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Hallitus ilmoitti keskiviikkona, että se alkaa valmistautua Sotkamossa sijaitsevan tappiollisen Talvivaaran kaivosten hallittuun alasajoon. Lopullista päätöstä lopettamisesta ei ole tehty, vaan asiaa punnitaan syksyyn asti.

Jatko riippuu pitkälti siitä, löytyykö toiminnalle yksityistä rahoitusta.

Talvivaarassa hallitus joutuu pohtimaan, voiko se pelastaa ison määrän työpaikkoja Kainuussa ja jatkaa toimintaansa kaivossijoittajana toistaiseksi tappiollisessa hankkeessa, jossa on paljon ympäristöriskejä.

Pääkysymyksenä on kuitenkin lopulta se, voiko Suomen leveysasteilla tehdä kannattavasti nikkeliä niin sanotulla bioliuotusmenetelmällä, jossa suhteellisen köyhästä malmista erotetaan liottamalla metalleja.

Tekijöiden mukaan valmistusmetodissa malmikasat on saatu riittävän lämpimäksi niin, että jos nikkelin hinta maailmanmarkkinahinta nousisi nykyisistä pohjahinnoista, valmistus voisi olla korkeampien hintojen maailmassa perin kannattavaa.

Sivuvirtoina kaivos tuottaa myös sinkkiä ja uraania.

Talvivaarasta on tullut monessa mielessä yrittäjäuskon ja ympäristönsuojelun törmäämisen symboli.

Siinä poliitikot ovat eri vaiheissa innostuneet hankkeesta, joka toisi töitä ja vaurautta Kainuuseen, vaikka toiminta kuormittaa ympäristöä.

Talvivaaran valmistusmetodi lähti siitä, että malmikasojen lämpö haihduttaisi vettä niin paljon, että kaivosalueella tarvittaisiin runsaasti vettä lisää.

Kun kasoja ei saatu tarpeeksi lämpimiksi, alueella on päinvastoin miljoonia kuutioita vettä, josta on syntynyt ongelmia.

”Sen verran voin kommentoida, että bioliuottaminen toimii. Tiettyjä hankaluuksia on ollut vesien kanssa, teknisessä menettelyssä ei ole mitään ongelmaa, yrityssaneerauksessa olevan Talvivaara Kaivososakeyhtiön toimitusjohtaja Pekka Perä sanoo.

Perän mukaan nikkelin maailmanmarkkinahinnankin on jossain vaiheessa noustava, koska nyt sitä myydään alle valmistushintojen.

HS:n tietojen mukaan Talvivaaran toiminnan jatkaminen ei ole herättänyt suurta innostusta kaivossijoittajien keskuudessa, vaikka päinvastaistakin viestiä kerrotaan.

Yhtenä syynä on se, että hanketta vaikeuttavat sen huono maine ja ennen kaikkea ympäristölupien epävarmuus.

”Yleisesti voin sanoa, että että tällaisia legaaliriskejä, joissa lainsäädännön takia sijoitus voi mennä etelään ei yleensä oteta”, Perä sanoo.

Perän mukaan epäselvyys hankkeen luvituksesta on tällainen riski.

”Sijoittajat voivat ottaa kaupallisen riskin.”

Perän mukaan toimittajat eivät vesiongelmista kirjoittaessaan ota huomioon sitä, että Talvivaaran vesimäärä eri johdu valmistusprosesseista, vaan allasvuodoista.

”Niistä johtuen jouduttiin patoamaan laajoja alueita.”

Ongelmia syntyi, kun kun päästöoikeuksissa lupamenettelyn kankeus esti puhtaan veden päästön alueelta, Perä tulkitsee.

TAUSTA: Yrityssaneerauksia, konkursseja ja valtion pelastustoimia

Talvivaara Kaivosyhtiö Oyj on yrityssaneerauksessa.

Se on vetäytynyt Lontoon pörssistä ja sen noteeraus Helsingin pörssissä on keskeytetty. Yhtiö harjoitti kaivostoimintaa Talvivaarassa 84-prosenttisesti omistamansa Talvivaara Sotkamo -tytäryhtiön kautta, joka meni konkurssiin marraskuussa 2014.

Sen liiketoiminnan osti valtion elokuussa 2015 perustama Terrafame Groupin tytäryhtiö Terrafame Oy. Sen jälkeen valtio on sijoittanut kaivoksen ylösajoon yli 450 miljoonaa euroa.

Talvivaaran kaivososakeyhtiö vuokraa Terrafamelle tuotantolaitteitaan ja henkilökuntaa.

Sen saneerausohjelman ehtona on uuden liiketoiminnan löytäminen ja se pyrkii saamaan itselleen merkittävän osuuden Terrafamesta.

Alustavien arvioiden mukaan Talvivaaran sulkeminen maksaisi valtiolle noin 300 miljoonaa euroa ja alueen puhdistaminen noin 200 miljoonaa.

Hallituksen sisällä mielipiteet Talvivaaran lakkauttamisen puolesta tai vastaan eivät HS:n tietojen näytä noudattavan puoluerajoja.

Mitä ikinä hallitus asiasta keskiviikkona päättääkään, rahaa kuluu.

Yksi todennäköinen ratkaisu on se, että hallitus päättää nyt lisärahoituksesta ja ilmoittaa tekevänsä päätöksen mahdollisesta lakkauttamisesta ensi vuonna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat