Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kasvun resepti on edelleen hukassa

Voi olla, että kansallinen hyveemme sisu ei ole paras tie uutta luovaan toimintaan, kirjoittaa Sixten Korkman.

Talous
 

Pari vuotta sitten kirjoitimme Bengt Holmströmin ja Matti Pohjolan kanssa Suomen taloutta käsittelevän muistion. Mielestämme ongelmana oli, että kasvun resepti on hukassa. Siitä ei tilanne ole muuttunut.

Suomi on kokenut nykyistä suurempia ja akuutimpia talousongelmia, vaikkapa 1990-luvun laman aikana. Mutta koskaan ei ole vallinnut niin laajaa epävarmuutta ja näköalattomuutta sen suhteen, minkä varaan tulevaisuutemme tulisi rakentaa.

Hallituksen linjana on julkisten menojen leikkaaminen. Niiden vaikutuksia muokataan kärkihankkeilla ja ehkä verokevennyksillä. Todennäköisesti kilpailukykysopimus pian solmitaan, se on toivottavaa. Silti Suomi on lähinnä ulkomaista vetoapua odottava ajopuu.

Aikaisemmin Suomessa on yleensä ollut jokin laajasti omaksuttu kasvupoliittinen strategia.

Sotien jälkeen nojattiin ensin Urho Kekkosen vuonna 1952 julkaisemassa kirjassa Onko maallamme malttia vaurastua hahmotettuun talousoppiin. Sen mukaan avaintekijä on korkea yksityinen ja julkinen säästäminen. Sen avulla piti rahoittaa etenkin teollisuuden investointeja.

Suomen investointiaste olikin pitkään kansainvälisesti katsoen poikkeuksellisen korkea. Talouskasvu oli ripeää, mutta liiallinen investointien painottaminen johti myös ”laiskan pääoman” ongelmaan (Matti Pohjola: Tehoton pääoma, 1996).

Etenkin 1960-luvulta alkaen alettiin painottaa investointeja inhimilliseen pääomaan. Tehtiin peruskoulu-uudistus ja rakennettiin korkeakouluja ympäri maata. Tuloksena oli osaava työvoima. Strategia toimi vaikka tälläkin kertaa mentiin osin liiallisuuksiin.

Viimeistään 1990-luvun laman aikana alettiin korostaa innovaatioita. Ahon hallitus lisäsi Tekesin määrärahoja reippaasti vaikka kaikesta muusta leikattiin. Otaksuttavasti T&K-panostukset avittivat talouskasvua, vaikka tarkkoja arvioita ei ole käytettävissä.

Kaikki nämä strategiat ovat olleet johonkin mittaan asti järkeviä ja ainakin laajasti omaksuttuja. Ne omaavat edelleen mielenkiintoa, mutta ne eivät enää vakuuta.

Mikä voisi olla tälle ajalle sopiva visio? Katseen kohdistaminen Ruotsiin voi tässäkin olla hyödyksi. Avaintekijä voidaan ilmaista Ruotsin kielen sanalla ”entreprenörskap”, joka on siellä jo pitkään ollut muotisana. Lienee oireellista, että tuolle sanalle ei ole Suomen kielessä kunnon vastinetta.

On merkillepantavaa, että naapurimaiden takuuvarmoja tuloksentekijöitä ovat sellaiset yritykset kuin H&M ja Ikea (ja Tanskassa Lego). Kyse ei ole raskaista investoinneista tai sofistikoituneesta teknologiasta, kaukana siitä.

On vain taitavan johtamisen ansiosta osattu yhdistää luovalla tavalla erilaisia tekijöitä toimivaksi liikekonseptiksi: logistiikka, rahoitus, design, markkinointi, myös teknologia. On osattu kansainvälistyä ja kasvaa.

Naapurimaissa näyttäisi olevan jotenkin hedelmällisempi yrityskulttuuri. Voi olla, että Suomi on liian insinöörivetoinen maa – hyvin koulutettuja ja kilpailukykyisiä insinöörejämme vähättelemättä. Voi olla, että kansallinen hyveemme sisu ei ole paras tie uutta luovaan toimintaan.

Kaipaamme enemmän rohkeita yrityksiä, jotka eivät keskity vain kulujen leikkaamiseen. Insinööriosaamisen ja teknisten innovaatioiden lisäksi on syytä arvostaa muutakin, vaikkapa humanistien osaamista.

Rönsyilevät yritystukemme sekä verotus ja markkinoiden säätely kaipaavat uudistamista. Niiden kautta voidaan muutosta kuitenkin edistää vain rajoitetusti.

Ennen kaikkea kaivataan kulttuurimuutosta. Onneksi se on jo alkanut nuorten ikäluokkien keskuudessa, jossa innostus uutta luovaan yritystoimintaan on merkittävää. Tällä menolla kestää vain kovin kauan ennen kuin nuorten into yritystoimintaan näkyy kunnolla bruttokansantuotteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat