Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rehn: Hallitus sai tiedon Microsoftin päätöksistä eilen

Työvoimapalveluita yritetään viedä irtisanottavien luo, työministeri Lindström kertoo. Hallitus aikoo jälleen hakea tukirahoitusta Euroopan globalisaatiorahastolta.

Talous
 
Rehn Microsoftin potkuista: Nyt nopeasti eväitä työpaikkojen löytymiseksi
Rehn Microsoftin potkuista: Nyt nopeasti eväitä työpaikkojen löytymiseksi
Elinkeinoministeri Olli Rehn kertoi tiedotustilaisuudessa, että valtio ryhtyy toimenpiteisiin Microsoftilta irtisanottavien työllistämiseksi.
Fakta

EGR-tuki

 Euroopan globalisaatiorahaston tuessa EU:n rahoitusosuus on 60 prosenttia ja kansallinen osuus 40 prosenttia.

 Rahastosta myönnetään rahaa esimerkiksi työvoiman kouluttamiseen ja palkkatukeen.

 Microsoftin lisäksi Suomella on vireillä globaalisaatiorahastohankkeita myös esimerkiksi STX Finlandin, Broadcomin sekä Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston irtisanomisten takia.

Elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk) mukaan hallitus sai tiedon Microsoftin päätöksistä tiistaina.

”Tälle päivälle näyttää kasautuvan useita vaikeita päätöksiä ja huonoja uutisia. Ne kertovat osaltaan nopeasta ja aika ruhjovasta rakennemuutoksesta, joka Suomen taloudessa, teollisuudessa ja työllisyydessä on tällä hetkellä käynnissä”, Rehn sanoi keskiviikkona Talvivaaran kaivosta käsitelleessä tiedotustilaisuudessa.

Rehnin mukaan Microsoftissa on erittäin vaikea tilanne, koska saman alan ihmisiä on juuri joutunut tuhat pois verkkolaitevalmistaja Nokialta.

”Me olemme osaltamme valmiita jatkamaan toimilla, joita aiemmin tehty, ja myöskin etsimään uusia. Olemme varautuneet tukemaan työllistymistä monin tavoin. Työministeri Jari Lindström (ps) vetää ministerityöryhmää, joka valmistelee toimenpiteitä”, Rehn kertoi.

Työ- ja elinkeinoministeriö aikoo käydä Microsoftin kanssa keskusteluja keskiviikkona ilmoitetuista irtisanomisista, jotka kohdistuvat erityisesti yhtiön Tampereen ja Espoon yksiköihin. Tavoitteena on tukea alueiden elinkeinoelämän uudistumista ja irtisanottavien työllistymistä.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin mukaan keskusteluissa on ministeriöstä mukana muutosturva- ja rakennemuutosasioiden asiantuntijoita. ”Yksi kysymys voi olla, mitä vapautuville tiloille tehdään.”

Lindströmin mukaan linjaukset valtiovallan toimien osalta tehdään, kun on kuultu, mitä ideoita Tampereen ja Espoon seutujen elinkeinovaikuttajilla sekä irtisanottavilla itsellään on.

”Tämä on synkkä päivä, ja nyt šokki on suuri. Kun päästään toipumaan, konkretiaa tulee varmaan enemmän”, Lindström sanoi HS:lle keskiviikkona. ”Valtiovallan tehtävänä on kääntää joka ikinen kivi ja kanto ympäri, että nämä ihmiset voidaan auttaa uuteen työhön – ja se on minun vastuullani.”

Valtiovarainministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb pitää Microsoftin irtisanomisia erittäin surullisena uutisena.

”Etenkin Microsoft Mobilen lopettaminen Tampereella on kova isku. Nämä irtisanomiset osuvat nyt aloille, joissa on muutenkin rajuja rakennemuutoksia meneillään.”

Stubb kertoo kuitenkin olevansa optimisti.

”Suomi nousi 1990-luvulla telekommunikaation kasvun avulla. Nyt meneillään on neljäs teollinen vallankumous, joka tarkoittaa esimerkiksi digitalisaatiota, keinoälyä, tavaroiden internetiä ja 3D-printtausta. Ei ole ketään, joka voisi nousta tästä paremmin kuin suomalainen insinööri.”

Sekä Lindströmin että Rehnin mielestä Microsoft on yhtiönä osoittanut aiemmin vastuullisuutta irtisanomisten hoitamisessa. Lindström viittaa Polku-tukiohjelmaan, jonka avulla on työministerin tietojen mukaan esimerkiksi perustettu noin sata uutta start up -yritystä. Microsoftin Polku-ohjelmassa on ollut mukana 95 prosenttia työpaikkansa menettäneistä.

”Nyt vapautuu huipputason osaamista, ja on tärkeää saada se hyödyntämään kotimaisia yrityksiä. Tämäkin vaikea tilanne on pyrittävä kääntämään mahdollisuudeksi uudistua”, Olli Rehn sanoo.

Ministeriö on varautunut irtisanomisiin tukikeinoilla, joista yhdeksi Lindström mainitsee sen, että työ- ja elinkeinotoimistoille varmistetaan tarvittavat resurssit alueellisesti.

”Kun ihmiset tarvitsevat apua, tarjolla ei saa olla ei-oota, vaan pitää olla oikeasti henkilökuntaa hoitamassa asioita. Siitä, että te-palvelut viedään työpaikalle, on hyviä kokemuksia. Se voi olla tässäkin tapauksessa hyvä tapa”, Lindström sanoo.

Hallitus myös selvittää rahoituksen hakemista Euroopan globalisaatiorahastolta (EGR).

EGR-rahoitusta päätettiin hakea myös Microsoftin viime kesänä ilmoittamien irtisanomisten jälkeen.

Ministeriön viime vuoden lopussa julkaiseman arvion mukaan irtisanottujen tukemiseen suunnataan lähivuosina yhteensä yli kymmenen miljoonaa euroa, kun kansalliset osuudet lasketaan mukaan.

Elinkeinoministeri Rehn korosti keskiviikkona myös meneillään olevien kilpailukykysopimusneuvotteluiden merkitystä. Hänen mukaansa ”kilpailukykysopimuksen vieminen menestyksellä satamaan” on välttämätön, vaikkakaan ei riittävä edellytys Suomen talouden nostamiselle.

”Nyt on tärkeää, että kaikki vastuulliset toimijat tekevät kaikkensa, että kilpailukykysopimus saadaan maaliin, ja että paikallinen sopiminen etenee käytännössä työpaikoilla, ja että palkanmuodostuksen Suomen malli saadaan syntymään. Näiden kaatuminen olisi varsinkin tässä vaikeassa tilanteessa kerta kaikkiaan täysin vastuutonta”, Rehn totesi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat