Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Microsoft kertoi karsivansa yli 1300 työpaikkaa Suomesta – HS:n kooste tiivistää uutisen ydinkohdat ja reaktiot

Talous
 
Rehn Microsoftin potkuista: Nyt nopeasti eväitä työpaikkojen löytymiseksi
Rehn Microsoftin potkuista: Nyt nopeasti eväitä työpaikkojen löytymiseksi
Elinkeinoministeri Olli Rehn kertoi tiedotustilaisuudessa, että valtio ryhtyy toimenpiteisiin Microsoftilta irtisanottavien työllistämiseksi.
Tästä on kyse

Yli tuhat aiotaan irtisanoa

 Ohjelmistoyhtiö Microsoft ilmoitti 25. toukokuuta karsivansa Suomesta enintään 1 350 työpaikkaa ja muualta 500 työpaikkaa.

 Microsoft tarjoaa irtisanottaville työntekijöille esimerkiksi taloudellisia tukipaketteja.

 Microsoftin Windows Phone -käyttöjärjestelmä ei ole pärjännyt kilpailijoille.

Microsoft aikoo lopettaa lähes täysin puhelinten tuotekehityksen Suomessa. Yhtiön mukaan Suomesta karsitaan yli 1 300 työpaikkaa.

HS koosti keskiviikon Microsoft-uutisen keskeiset faktat ja suomalaisten reaktiot yhtiön ratkaisuun.

Miten Microsoft aikoo muuttaa toimintaansa Suomessa?

Ohjelmistoyhtiö Microsoft lopettaa puhelimien suunnittelun ja valmistuksen. Yhtiö ilmoittaa karsivansa Suomesta enintään 1 350 työpaikkaa.

Koko Tampereen yksikkö suljetaan ja tuotekehitystoiminta siellä aiotaan lopettaa. Espooseen yhtiö suunnittelee jättävänsä joitakin tuotekehitystiimejä.

Joillekin Suomen työntekijöille tarjotaan Microsoftin mukaan mahdollisuus siirtyä töihin Redmondiin, Yhdysvaltain Washingtoniin.

Microsoftin langattomista laitteista vastaavan johtajan Chris Weberin mukaan yhtiö jatkaa Lumia-puhelinten tukemista ja päivityksiä, laitevalmistajakumppaneiden tukemista sekä uusien laitteiden kehittämistä.

Lue lisää Microsoftin puhelimien valmistuksen ja suunnittelun lopettamisesta täältä ja yhtiön laitepäivityssuunnitelmista täältä.

Millaisin tuntein tieto uusista isoista irtisanomisista otettiin vastaan työntekijöiden keskuudessa ja heidän asuinseuduillaan?

Microsoftin koko Suomen puhelinliiketoiminnan tuotekehityksen työntekijät kutsuttiin Espooseen keskiviikkoaamuna. Työntekijöitä kuljetettiin Espooseen busseilla Tampereelta.

Työntekijät olivat vaitonaisia. Irtisanomisuutista kommentoitiin vain lyhyesti: ”Järkyttäväähän tämä on” ja ”Fiilikset ovat aika sekavat”. Työntekijöiden mukaan tunnelma salissa oli hyvin hiljainen.

"Amerikkalaista meininkiä!" Microsoftin väki kuuli huonot uutiset
"Amerikkalaista meininkiä!" Microsoftin väki kuuli huonot uutiset
MIcrosoftin väki reagoi tuoreeltaan tietoon suurista irtisanomisista. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen

Espoon kaupunginjohtajalle Jukka Mäkelälle (kok) ja elinkeinojohtajalle Tuula Antolalle (kok) Microsoftin keskiviikkoinen ilmoitus oli jälleen yksi uusi ikävä uutinen aiempien perään.

”Meidän täytyy nyt vain kaikin keinoin toimia niin, että osaaminen pysyisi täällä”, Mäkelä sanoi.

Tampereen pormestarin Anna-Kaisa Ikosen mukaan irtisanomiset ovat kaupungille iso menetys: ”Toisaalta tilanne ei ole toivoton, sillä Tampereen seudulla on kysyntää tämän alan osaajille.”

Ikosen arvion mukaan on todennäköistä, että merkittävä osa Microsoftilta työttömäksi jäävistä ammattilaisista voi työllistyä Tampereen seudulle.

Microsoftin ylempien toimihenkilöiden pääluottamusmiehet uutinen yhtiön suunnittelemista väenvähennyksistä veti hiljaisiksi, vaikka yt-kierrokset ovat työntekijöille tuttuja.

”Tilanne on siinä mielessä erilainen, että ei ole mahdollista löytää uutta työpaikkaa uudesta organisaatiosta, kuten aiemmin”, pääluottamusmies Kalle Kiili sanoi.

Lue Espoon, Tampereen ja Salon tunnelmista täältä. Pääluottamusmiesten ajatuksista lisää täällä.

Miten poliitikot aikovat tukea tai tukisivat irtisanottavia työntekijöitä?

Elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk) mukaan hallitus sai tiedon Microsoftin päätöksistä tiistaina.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) ja oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) lupaavat valtiolta tukitoimia Microsoftin irtisanottavien työllistymiseksi.
Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) ja oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) lupaavat valtiolta tukitoimia Microsoftin irtisanottavien työllistymiseksi.

”Nyt vapautuu huipputason osaamista, ja on tärkeää saada se hyödyntämään kotimaisia yrityksiä. Tämäkin vaikea tilanne on pyrittävä kääntämään mahdollisuudeksi uudistua”, Rehn sanoo.

Työministeri Jari Lindström (ps) vetää ministerityöryhmää, joka valmistelee valtion tukitoimenpiteitä. Esimerkiksi työvoimapalveluita yritetään viedä irtisanottavien luo. Lisäksi hallitus aikoo hakea tukirahoitusta Euroopan globalisaatiorahastolta.

”Valtiovallan tehtävänä on kääntää joka ikinen kivi ja kanto ympäri, että nämä ihmiset voidaan auttaa uuteen työhön”, työministeri sanoi.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) suhtautuu irtisanottavien työllistymiseen optimistisesti: ”Ei ole ketään, joka voisi nousta tästä paremmin kuin suomalainen insinööri.”

Elinkeinoministeri Rehn korosti Microsoft-uutisten yhteydessä kilpailukykysopimusneuvotteluiden merkitystä, samoin STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne peräsi hallitukselta vastuunkantoa ja mainitsee esimerkkinä sote-uudistukseen kytkeytyvän ict-talon. Sen valmistelu tulisi Rinteen mielestä käynnistää mahdollisimman pian, jotta tieto- ja viestintäteknologiaosaajille pystyttäisiin luomaan uusia työpaikkoja.

Rio Gandara / HS
Microsoftin työntekijöitä Espoon Metro-areenalla tiedotustilaisuuden jälkeen.
Microsoftin työntekijöitä Espoon Metro-areenalla tiedotustilaisuuden jälkeen.

Lue lisää hallituksen ministerien kannanotoista täältä ja muiden päättäjien mielipiteistä täältä.

Millaisia ovat olleet Microsoftin vaiheet Suomessa?

Microsoftin puhelimien valmistuksen ja suunnittelun lopettaminen ei tullut suurena yllätyksenä.

Puhelinliiketoiminta, jonka yhtiö osti Nokialta 5,44 miljardilla eurolla vuonna 2014, on ollut pitkään suurissa vaikeuksissa.

Microsoft on karsinut tuhansia työntekijöitä viime vuosina ja ollut yksi 2000-luvun suurimmista irtisanojista Suomessa. Viime kesänä yhtiö ilmoitti vähentävänsä yhteensä 2 300 työpaikkaa Salosta, Tampereelta ja Espoosta. Salon tuotekehityskeskus lakkautettiin kokonaan.

Vuonna 2014 Microsoft irtisanoi entisiä Nokian työntekijöitä Salon ja Oulun yksiköistään 1 050. Microsoft päätti myös lakkauttaa Oulun tuotekehitysyksikkönsä.

Vielä vuonna 2013 niin Microsoftilla kuin Nokiallakin oli vankka usko siihen, että niin puhelimien valmistus kuin suunnittelukin jatkuisivat Suomessa.

”Suomesta tulee koko Microsoftin puhelinvalmistuksen keskus ja muutenkin tärkeä Microsoftin laitteistovalmistuksen keskus”, Microsoftin silloinen toimitusjohtaja Steve Ballmer sanoi HS:lle vielä vuoden 2013 syyskuussa.

Lue taustaa Microsoftin vaiheista Suomessa täältä ja vuoden 2013 odotuksista täältä. Katso aikajana Nokian matkapuhelinten tarinasta Salorasta Microsoftiin täältä.

Microsoftin henkilöstöä busseilla uutisia kuulemaan - HSTV:n reportteri kertoo tuoreimmat tiedot paikan päältä
Microsoftin henkilöstöä busseilla uutisia kuulemaan - HSTV:n reportteri kertoo tuoreimmat tiedot paikan päältä
Microsoft kuljetutti henkilöstöään kuulemaan tiedotustilaisuutta. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat