Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Microsoft lopettaa puhelinten suunnittelun ja valmistuksen – Suomesta vähennetään 1 350 työpaikkaa

Microsoft aikoo lopettaa lähes täysin puhelinten tuotekehityksen Suomessa. Tampereen yksikkö suljetaan, Espooseen jää joitakin tuotekehittäjiä.

Talous
 
Microsoftin henkilöstöä busseilla uutisia kuulemaan - HSTV:n reportteri kertoo tuoreimmat tiedot paikan päältä
Microsoftin henkilöstöä busseilla uutisia kuulemaan - HSTV:n reportteri kertoo tuoreimmat tiedot paikan päältä
Microsoft kuljetutti henkilöstöään kuulemaan tiedotustilaisuutta. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen
Fakta

Tappiollinen puhelinliiketoiminta

 Ohjelmistoyhtiö Microsoft osti huhtikuussa 2014 Nokian tappiollisen puhelinliiketoiminnan. Sitä ennen kesällä 2013 Nokia päätti puhelinten asemesta keskittyä verkkolaitteisiin ja -palveluihin.

 Alkuvuonna Nokia kohosi nykyisin toimialansa suurimmaksi yhtiöksi ruotsalaisen Ericssonin rinnalle. Nokia liiketoimintaa on kasvattanut etenkin ranskalaisen kilpailijansa Alcatel-Lucentin osto 15,6 miljardilla eurolla.

 Microsoftin puhelinliiketoiminta on ollut yli kaksi vuotta vakavissa vaikeuksissa, koska kuluttajia kiinnostavat enemmän kilpailijoiden puhelimet eivätkä muut valmistajat ole kiinnostuneita Microsoftin käyttöjärjestelmästä.

Poikkeuksellinen menestyksekäs luku Suomen taloushistoriassa päättyy pian.

Ohjelmistoyhtiö Microsoft ilmoitti keskiviikkona ”virtaviivaistavansa” Nokialta runsaat kaksi vuotta sitten ostamansa älypuhelinliiketoiminnan ja karsivansa Suomesta noin 1 350 työpaikkaa.

Päätöksen takia Suomessa aikoinaan kukoistanut matkapuhelimien suunnittelu ja kehitys päättyy, kun Microsoft lakkauttaa suomalaisen tytäryhtiönsä Microsoft Mobilen. Matkapuhelimien valmistus Suomessa lopetettiin jo vuonna 2012, jolloin Nokia lopetti Salon tehtaansa.

”Tämä on meille raskas päätös, koska olemme saaneet paljon hyvää aikaan”, sanoo Microsoftin langattomien laitteiden myynnistä vastaava johtaja Chris Weber. Hän toimi kaksi vuotta sitten lyhyen aikaa Nokian myynti- ja markkinointijohtajana.

Vähennykset kohdistuvat voimakkaimmin Tampereelle, jossa Microsoft lopettaa kokonaisen tuotekehitysyksikön. Sen lisäksi työpaikkoja karsitaan Espoosta, jonne jää vain pieniä tuotekehitysryhmiä. Ulkomailla Microsoft vähentää puhelimien suunnittelusta 500 työpaikkaa.

Muutosten takia Microsoft kirjaa puhelinliiketoimintaansa 950 miljoonan dollarin eli 852 miljoonan euron arvonalennuksen. Vuosi sitten Microsoft teki Nokialta ostamaansa puhelinliiketoimintaan 7,6 miljardin dollarin eli 6,9 miljardin euron arvonalennuksen. Arvonalennukset kertovat kolkolla tavalla siitä, miten liiketoiminnan arvo on kuihtunut.

Vastaisuudessa Microsoft keskittyy Windows Phone -käyttöjärjestelmän kehittämiseen vailla tuotekehityksen ja valmistuksen raskaita kustannuksia.

Microsoft pyrkii päivityksillä huolehtimaan, että nykyisin kuluttajien käytössä olevat puhelimet toimisivat vastaisuudessakin. Asiakasryhmistä Microsoftia kiinnostavat etenkin yritykset, joissa käytetään paljon yhtiön ohjelmistoja.

Weberin mukaan luvassa on uusia laitteita, mutta sen enempää hän ei niiden valmistajasta tai suunnittelijasta kerro. Suomessa on kehitetty ainakin yhtä tulossa olevaa ”kärkituotetta”.

Maailmassa on lukuisia elektroniikan sopimusvalmistajia, jotka osaavat valmistaa puhelimia. Microsoftin kilpailijoista esimerkiksi Apple valmistuttaa kaikki laitteensa sopimusvalmistajilla.

Microsoft tarjoaa työpaikkansa menettäville taloudellista tukea uuden työpaikan etsimiseen, uudelleenkouluttautumiseen ja yrittäjäksi ryhtymiseen.

Yhtiön puhelinliiketoiminta on ollut suurissa vaikeuksissa jo pitkään. Vaikeudet alkoivat jo Nokian aikoina, mutta ovat pahentuneet kaiken aikaa huhtikuun 2014 jälkeen.

Keskiviikkona ilmoitetut vähennykset liittyvät yhtiön mukaan siihen, että viime viikolla Microsoft ilmoitti myyvänsä edullisten ja yksinkertaisten puhelimien liiketoiminnan elektroniikan sopimusvalmistajalle Foxconnille. Kaupassa Microsoftilta siirtyy Foxconnin palvelukseen 4 500 työntekijää.

Nykyisillä myyntimäärillä Microsoftille ei ole kannattavaa suunnitella, kehittää ja valmistaa puhelimia. Sen sijaan yhtiö keskittyy markkinoimaan käyttöjärjestelmäänsä yritysasiakkaille ja lisensoi sen tarvittaessa muille valmistajille.

Markkinatutkimusyhtiö Strategy Analyticsin analyytikon Neil Mawstonin mukaan Microsoftin liiketoiminnan näkymät puhelimissa ovat edelleen synkät.

Hänen mielestään Microsoftin liiketoimintasuunnitelma puhelimissa ei vaikuta uskottavalta.

Rio Gandara / HS
Microsoftin työntekijöitä Espoon Metro-areenalla tiedotustilaisuuden jälkeen.
Microsoftin työntekijöitä Espoon Metro-areenalla tiedotustilaisuuden jälkeen.
Rehn Microsoftin potkuista: Nyt nopeasti eväitä työpaikkojen löytymiseksi
Rehn Microsoftin potkuista: Nyt nopeasti eväitä työpaikkojen löytymiseksi
Elinkeinoministeri Olli Rehn kertoi tiedotustilaisuudessa, että valtio ryhtyy toimenpiteisiin Microsoftilta irtisanottavien työllistämiseksi.
"Amerikkalaista meininkiä!" Microsoftin väki kuuli huonot uutiset
"Amerikkalaista meininkiä!" Microsoftin väki kuuli huonot uutiset
MIcrosoftin väki reagoi tuoreeltaan tietoon suurista irtisanomisista. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat