Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtio valmistautuu Talvivaaran alasajoon – kaivos vie silti vielä miljoonia

Elinkeinoministeri Olli Rehn ei tarkentanut, kuinka paljon yksityistä rahaa pitäisi löytyä, jotta Terrafame suostuisi jatkamaan nikkelikaivoksen toimintaa.

Talous
 
Näin Olli Rehn kertoi Talvivaaran alasajosta
Näin Olli Rehn kertoi Talvivaaran alasajosta
Elinkeinoministeri Olli Rehn kertoi tiedotustilaisuudessa, että valtio Sotkamon Terrafamen kaivos aletaan hallitusti sulkea. Valtio aikoo myös antaa 144 miljoonan euron lisäpääomituksen, jolla mahdollistetaan kaivoksen toiminta sulkemiseen saakka.
Tausta

Avi: Kaivoksen voi sulkea vaaratta

Talvivaaran nikkelikaivoksen toiminnan lopettaminen olisi Pohjois-Suomen aluehallintoviraston (avi) mukaan toteutettavissa ilman merkittävää ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa.

Avi tarkasteli sulkemisvaihtoehtoa kaivoksen jätevesien purkuputkiluvan yhteydessä vuosi sitten.

Talvivaaran riesana ovat olleet alusta saakka vesienhallintaan liittyvät ongelmat.

Kaivosalueelle kertyneet vedet voitaisiin avin mukaan varastoida valtavaan avolouhokseen, josta ne eivät pääse ympäristöön. Sen täyttyessä ylivuotovesiä voitaisiin johtaa joko läheisiin purkuvesistöihin tai purkuputkea pitkin Sotkamon Nuasjärveen.

Kaivosalueella olevat jätealueet voidaan avin mukaan sulkea pintarakenteilla ja maisemoida. Liuoskierron vedet puolestaan voitaisiin käsitellä nykyisillä puhdistinjärjestelmillä ja johtaa tarvittaessa avolouhokseen.

Heli Saavalainen

Hallitus valmistautuu ajamaan alas entisen Talvivaaran kaivoksen Sotkamossa. Nykyisin kaivosta pyörittää valtion kaivosyhtiö Terrafame.

Maan hallitus näyttää menettäneen uskonsa siihen, että toiminta pystyttäisiin saamaan riittävän kannattavaksi.

Kaivostoiminta jatkuu koko sen ajan, kun kaivoksen sulkemista valmistellaan. Se tarkoittaa, että valtio joutuu tämän vuoden toisessa lisäbudjetissa laittamaan jälleen lisärahaa kaivoksen emoyhtiöön Terrafame Groupiin, tällä kertaa 144 miljoonaa euroa.

Ilman lisärahoitusta kaivosyhtiön kassa olisi tyhjä kesäkuun lopussa.

Terrafame työllistää noin 500 työntekijää. Lisäksi kaivos antaa työtä alihankkijoille ja pitää hengissä paikallisia palveluita.

Jos kaivos päätetään sulkea, se on iso isku Kainuulle. Poliittisesti päätös on vaikea erityisesti keskustalle, koska se osuu sille tärkeän Oulun vaalipiirin alueelle. Keskusta oli vallassa myös silloin, kun Talvivaaran kaivos aloitti toimintansa.

Terrafame tuottaa nikkeliä bioliuotusmenetelmällä. Bioliuotusta ei voi keskeyttää nopeasti eikä kaivosta voi ylipäätäänkään sulkea yhdessä yössä, koska sitä ennen on tehtävä sulkemisen ympäristövaikutusten arviointi eli yva ja sen jälkeen haettava ympäristölupaa sulkemista varten.

Elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk) mukaan sulkemisen valmistelu alkaa heti. Valmistelu kestää tämän vuoden loppuun. Silloin valtio tekee kaivoksen kohtalosta lopullisen ratkaisun.

Sulkeminen maksaa valtiolle ja veronmaksajille useita satoja miljoonia euroja, koska bioliuotusprosessi ajetaan hallitusti ja hitaasti alas. Kaivoksella on esimerkiksi oltava työvoimaa koko sulkemisvaiheen ajan, ja sen on ostettava kemikaaleja prosessin ylläpitämiseksi.

Rehn arvioi sulkemisen nettokustannuksiksi 300 miljoonaa euroa. Kokonaiskustannukset ovat isommat, mutta Terrafame kuittaa niistä itse osan, koska kaivosyhtiö tuottaa koko ajan nikkeliä ja sinkkiä ja saa niistä myyntituloja.

On lisäksi mahdollista, että vesiongelmien hallitsemiseksi viranomaiset vaativat Terrafamea rakentamaan vielä saattohoitovaiheessakin kokonaan uuden vedenpuhdistuslaitoksen. Sen hinnaksi tulisi ehkä 200 miljoonaa euroa muiden kustannusten päälle, Rehn arvioi.

Valtava kaivosalue Sotkamossa pitää myös puhdistaa ja ennallistaa. Terrafamen taseessa on tätä varten varattuna rahaa 162 miljoonaa euroa.

Valtion kannalta kaivos on ollut elinaikanaan katastrofaalinen Moolokin kita. Sinne on jo tätä ennen uponnut vähintään puoli miljardia euroa veronmaksajien rahaa.

Terrafame hankki kaivoksen elokuussa 2015 Talvivaara Sotkamon konkurssipesältä. Malmin louhinta käynnistettiin uudelleen. Rehnin mukaan hallitus asetti tuolloin kolme tavoitetta. Ykkösenä oli ympäristöturvallisuus kaivoksella, ja siinä Rehnin mukaan tilanne on saatu vakautetuksi. Uusia ympäristövahinkoja ei niiden takia pahamaineisella kaivoksella ole ollut.

”Toinen tavoite oli, että kaivos osoittaa elinkelpoisuutensa taloudellisesti. Mittarina on pidetty sitä, että tulot kattaisivat menot viimeistään vuodenvaihteessa 2017–2018”, Rehn sanoi.

Kolmas tavoite oli, että kaivokseen saataisiin yksityistä pääomaa maaliskuuhun 2016 mennessä.

Näkymät yksityisestä rahasta synkistyivät oleellisesti muutama viikko sitten, kun Vaasan hallinto-oikeus muutti Terrafamen kaivoksen ympäristölupaa.

Lupa ei ole enää toistaiseksi voimassa, vaan määräaikainen vuoden 2018 loppuun – eli yhtiö joutuu pikimmiten hakemaan uutta ympäristölupaa myös siltä varalta, että sen toiminta jatkuu.

Rehnin mukaan Vaasan päätös tappoi neuvottelut yksityisten sijoittajien kanssa ja muutti tilanteen merkittävästi hankalammaksi kuin kesällä 2015.

Hallinto-oikeus asetti lisäksi läheiseen Nuasjärveen menevälle jätevesien purkuputkelle uusia rajoituksia. Jäteveden mukana saa juoksuttaa vähemmän sulfaattia kuin yhtiö halusi.

”Tämä ei salli vesienhallinnan hoitamista pitkällä tähtäimellä vastuullisesti. Ympäristöriskit kasvoivat Vaasan päätöksen myötä”, Rehn sanoi.

Toinen syy maan hallituksen päätökseen valmistella sulkemista on nikkelin maailmanmarkkinahinta, joka toiveista ja ennusteista huolimatta on yhä liian matala. Nykyisin se on noin 8 000 dollaria tonnilta, eikä Terrafamen tuotantoa sillä tasolla saada kannattavaksi.

Nikkelin hinnasta riippuu myös, paljonko Terrafamen mahdollinen alasajo lopulta maksaa. Itse kaivoksen toiminta on edistynyt suunnitelmien mukaan ja sai kiitosta muuten synkkäilmeiseltä Rehniltä.

Rehnin mukaan malmimäärät ja nikkelipitoisuus ovat hyvällä tasolla, ja metallitehtaan käyttöaste on korkea. Myös kustannukset ovat pysyneet budjetissa. Se ei kuitenkaan valtiolle riitä. Jos nikkelin hinta pysyy nykytasolla, Terrafamen tulot eivät riitä menoihin, ja se tarvitsee vuosittain 100–150 miljoonan euron rahoituksen.

”Johtopäätös on se, että onnistunutkin operatiivinen kaivostoiminta on vedonlyöntiä nikkelin hinnasta veronmaksajien rahoilla. Se ei ole vastuullisen hallituksen toimintaperiaate”, Rehn sanoi.

Rehnin mukaan Talvivaara voi jatkaa toimintaansa vain, jos kaivos löytää yksityistä rahoitusta ”merkittävästi”. Takaraja on tämän vuoden lopussa.

Hallitus päättää sulkemisen vuoksi mahdollisesti tarvittavasta lisärahoituksesta vuoden 2017 budjetin valmistelun yhteydessä.

Markku Ulander / Lehtikuva
Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk).
Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk).
Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva
Talvivaaran kaivoksen sulkeminen olisi iso isku Kainuulle.
Talvivaaran kaivoksen sulkeminen olisi iso isku Kainuulle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat