Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka-sopimus lakaisi vaikeat päätökset jälleen kerran maton alle

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF taipui Saksan vaatimusten edessä.

Talous
 
ERIC VIDAL
Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble (vas.) sai, mitä halusi. Kreikan velkahuojennuksista sovitaan aikaisintaan vuonna 2018.
Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble (vas.) sai, mitä halusi. Kreikan velkahuojennuksista sovitaan aikaisintaan vuonna 2018. Kuva: ERIC VIDAL

Myöhään keskiviikkoaamuun venynyt euroryhmä tuntui päättyvän Kreikan vuosia jatkuneelle kriisille tyypilliseen tapaan.

Ensin neuvotellaan yön pikkutunneille, sitten lyödään kasaan ratkaisu, joka yrittää venyä joka suuntaan. Lopputulos on epävarma ja epäselvä, mutta mikä tärkeintä, poliittisesti siedettävissä.

Kreikka tulee kaikella todennäköisyydellä saamaan tänä vuonna 10,3 miljardin euron lisälainansa, ehkä pienen kinastelun jälkeen. Eurovaltiot päättivät, että maa saa ensin 7,5 miljardia euroa heinäkuussa ja loput myöhemmin syksyllä. Ehtona on vielä se, että Kreikka vie läpi uudistuksia muun muassa yksityistämisten ja eläkejärjestelmän saralla.

Kaikista tärkein asia, eli Kreikan velkahuojennukset, potkittiin sen sijaan jälleen kerran eteenpäin. Eurovaltiot suostuivat vihdoin Kreikan velkahuojennuksiin, mutta vain periaatteessa.

Kreikalle myönnetyt lyhyen aikavälin huojennukset ovat mitättömiä, koska ne keventävät maan velanhoitorasitetta vain muutamalla sadalla miljoonalla eurolla. Varsinaisia huojennuksia, kuten korkojen leikkausta ja maksuaikojen pidennystä, voidaan euroryhmän päätöksellä harkita aikaisintaan vuonna 2018.

Toisin sanoen euroryhmä sopi, että velasta voidaan ehkä sopia muutaman vuoden päästä.

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble sai, mitä halusi. Poliittisesti tulenarka päätös velkahuojennuksista siirtyy maan ensi vuonna järjestettävien parlamenttivaalien yli.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF sen sijaan taipui, ainakin toistaiseksi. IMF on ajanut Kreikalle merkittäviä velkahuojennuksia, jotka lyötäisiin sitovasti lukkoon ennen nykyisen lainaohjelman päättymistä vuonna 2018.

Se ei saanut mitään tämän kaltaista. Sen lisäksi eurovaltiot pitävät edelleen kiinni Kreikalta vaadittavasta 3,5 prosentin perusylijäämästä vuodesta 2018 eteenpäin. Perusylijäämä tarkoittaa julkista ylijäämää ennen velanhoitokustannuksia, ja vaatimus 3,5 prosentista tarkoittaa käytännössä erittäin kireää finanssipolitiikkaa jopa kymmeniksi vuosiksi eteenpäin.

HS:n tietojen mukaan kriisirahasto Euroopan vakausmekanismi (EVM) kaavaili ainakin vielä ennen euroryhmää, että Kreikka kerryttäisi yli 3 prosentin perusylijäämää vuoteen 2040 asti.

IMF on toistuvasti ja täysin oikein pitänyt näin kireää finanssipolitiikkaa näin pitkään täysin epärealistisena vaatimuksena maalle, joka on ollut lamassa jo kuusi vuotta.

Ei ihme, että IMF:n Euroopan-johtaja Poul Thomsen, joka harvinaisesti osallistui euroryhmän myöhään yöllä järjestettyyn lehdistötilaisuuteen

Velkahuojennuksia tavallaan luvattiin, mutta kaikki on hyvin epävarmaa ja ehdollista. Käytännössä palloa potkittiin jälleen eteenpäin.

Se näyttää varsin selvältä, että Kreikka tulee saamaan kuluvan vuoden aikana 10,3 miljardia euroa lisärahoitusta.

Tämäkään ei toki ole vielä täysin selvää. Ensimmäinen, 7,5 miljardin euron lainaerä maksetaan heinäkuussa, ja se vaatii vielä Kreikalta toimia eläkejärjestelmän ja yksityistämisen suhteen. Jäljelle jäävä 2,8 miljardin euron lainaerä maksetaan myöhemmin syksyllä, ja sekin vaatii vielä Kreikalta toimia muun muassa energiasektorin, verohallinnon ja pankkialan suhteen.

Kreikan velkahuojennusten suhteen tilanne taas on hyvin epävarma. Brysselissä sovittiin, että huojennuksista sovitaan vuonna 2018, jos sovitaan.

Kyse oli erityisesti Saksan riemuvoitosta, koska Kansainvälinen valuuttarahasto IMF suostui ainakin alustavasti osallistumaan Kreikan rahoitukseen.

IMF on vaatinut Kreikalle todella merkittäviä velkahuojennuksia, jotka lyödään lukkoon vuoteen 2018 mennessä. Nyt sen Euroopan-johtaja Poul Thomsen, joka harvinaislaatuisesti osallistui euroryhmän lehdistötilaisuuteen myöhään yöllä, joutui taipumaan ja myöntämään, että rahasto on tehnyt ”myönnytyksiä”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat