Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kulukuri vai lisää valtion tukea – Venäjällä etsitään ulospääsyä talouskriisistä

Entinen valtiovarainministeri Aleksei Kudrin esittää keinoksi oikeuslaitoksen perinpohjaista uudistamista.

Talous
 
Aleksei Družinin / Sputnik
Vladimir Putin johti talousneuvoston kokousta Kremlissä keskiviikkona.
Vladimir Putin johti talousneuvoston kokousta Kremlissä keskiviikkona. Kuva: Aleksei Družinin / Sputnik

Pietari

Venäjän presidentti Vladimir Putin johti keskiviikkona talousneuvoston kokousta ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2013.

”Jos emme löydä uusia talouskasvun lähteitä, bruttokansantuotteen kasvu pysyy suurin piirtein nollassa”, Putin sanoi kokouksen aluksi uutistoimisto Tassin mukaan.

Henkiin herätetylle talousneuvostolle on kasattu etukäteen suuria paineita siihen nähden, että sillä ei ole päätösvaltaa.

Neuvoston tehtävänä on puida erilaisia Venäjän talouspolitiikan malleja vuoteen 2025 saakka.

Putin esitti, että neuvostossa keskusteltaisiin vuoden–puolentoista mittaan sosiaalipolitiikasta, terveydenhuollosta, koulutuksesta ja asumisesta. Kaikki ovat isoja huolia elintasostaan tinkimään joutuneille venäläisille.

Neuvoston kiinnostavuutta lisää se, että Venäjän entinen valtiovarainministeri Aleksei Kudrin nimettiin neuvoston varapuheenjohtajaksi. Keskiviikkona paikalla oli hänen lisäkseen paikalla lähes koko talouseliitti.

Julkisuudessa on etukäteen esitelty keskeisiä vaihtoehtoja talouden pelastamiseksi.

Kudrin puoltaa kulukuria, maltillista talouskasvua, eläkeiän nostoa, inflaation hillitsemistä sekä oikeuslaitoksen, poliisilaitoksen ja turvallisuuselinten uudistamista. Tämä on nostanut keskusteluun ongelman, että Venäjällä yritykset kokevat liiketoimintansa uhkaksi juuri lainvalvojat ja turvallisuuspalvelut.

Uudistukset iskisivät turvallisuuselinten vallan ytimeen, joten tutkijat suhtautuvat epäillen uudistusten toteutumiseen.

Korjatakseen kassavajettaan Venäjä myi alkuviikosta valtion joukkovelkakirjoja läntisille sijoittajille ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2013. Kudrin kutsui myyntiä keskiviikkona ”kiinnostavaksi kokeiluksi, joka onnistui”. Uutistoimisto Reutersin mukaan ei kuitenkaan ollut merkkejä siitä, että isot ulkomaiset investoijat olisivat ostaneet joukkovelkakirjoja.

Presidentin neuvonantaja Sergei Glazev ja talouselämän oikeusvaltuutettu Boris Titov ajavat ripeää talouskasvua ja elvytystä myöntämällä valtion rahoitusta tietyille tärkeimmille aloille.

Myös talouskehitysministeri Aleksei Uljukajev ja Putinin neuvonantaja Andrei Belousov tähtäävät neljän prosentin talouskasvuun vuoden 2018 jälkeen, mutta sanomalehti Vedomostin mukaan keinona olisi investointien helpottaminen ja keskuspankin myöntämä hankerahoitus.

Taloustuntijoissa elvytysehdotukset ovat herättäneet epäilystä, koska rahat voivat valua puolustusteollisuuteen ja tehottomiin suurhankkeisiin.

Putinin pitää päättää, tarvitseeko hän kannatuksensa tueksi talouskasvua, arvioi arvopaperivälittäjä BKS:n ekonomisti Vladimir Tihomirov sanomalehti Vedomostille. Venäjällä järjestetään presidentinvaalit vuonna 2018.

”Jos hän valitsee uudistukset, konflikti puhkeaa joko eliitin tai kansan kanssa. Jos hän valitsee taloudellisen pysähtyneisyyden, rahaa ei riitä sosiaalimenoihin ja ennemmin tai myöhemmin ihmiset lähtevät kaduille”, Tihomirov sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat