Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stressistä voi olla apua – kuusi keinoa paineen kääntämiseen voitoksi

Hyvässä stressissä työnteon paine saa työskentelemään tehokkaammin. Kaikkea ei voi silti kääntää positiiviseksi.

Talous
 
Trond H. Trosdahl / Lehtikuva
Työperäinen stressi Euroopassa on toiseksi suurin työterveysongelma tuki- ja liikuntaelinsairauksien jälkeen.
Työperäinen stressi Euroopassa on toiseksi suurin työterveysongelma tuki- ja liikuntaelinsairauksien jälkeen. Kuva: Trond H. Trosdahl / Lehtikuva

Töissä stressaantuminen ei ole välttämättä pahasta, ja siitä voi olla jopa hyötyä, sanoo stressiin perehtynyt tutkija Päivi Heikkilä Teknologian tutkimuskeskuksesta VTT:stä.

Kaikki stressi ei ole Heikkilän mukaan kielteistä, vaan työnteon paineesta voi syntyä myös myönteistä stressiä. Kielteinen stressi tarkoittaa sitä, että työn paineet alkavat lamaannuttaa. Hyvässä stressissä puolestaan paine saa työskentelemään tehokkaammin.

”Stressi ja paine eivät ole pelkästään pahoja asioita, vaan ne voi kääntää myös voimavaraksi”, Heikkilä sanoo.

Hyvässä stressissä työnteosta voi nauttia paineesta huolimatta – tai juuri sen vuoksi.

Työhön liittyvä stressi on eittämättä myös iso ongelma. Euroopassa työperäinen stressi on toiseksi suurin työterveysongelma tuki- ja liikuntaelinsairauksien jälkeen.

Heikkilä haluaa tuoda esiin stressin mahdollisuudet, mutta hän sanoo, että kaikki stressi ei ole hyvästä.

”Kaikkea ei voi kääntää positiiviseksi omalla ajattelullaan”, hän kertoo.

Heikkilä vetää VTT:n ja Tampereen yliopiston tutkimusta, jossa on perehdytty hyvään stressiin.

Tutkimuksen pohjalta tehty opas julkaistaan tänään torstaina. Oppaaseen on koottu kuusi keinoa, joilla voi löytää stressin myönteisiä puolia.

Tutkimuksen kohteena olivat yrittäjät, mutta Heikkilän mukaan oppeja voivat hyödyntää sellaisetkin työntekijät, jotka pystyvät itse vaikuttamaan työnsä sisältöön ja aikatauluihin. Monet keinot ovat tuttuja, mutta ne unohtuvat helposti arjessa.

1. Kiireen keskellä pysähtyminen

Positiivisen stressin edistämisessä itsetuntemus on tärkeä työkalu.

Jos omat voimavaransa ja tapansa reagoida tuntee, stressaavissakin tilanteissa toimintakyky säilyy. Itsetuntemus lisääntyy, jos toimintaansa pysähtyy tarkastelemaan.

”Kaiken kiireen keskellä on hyvä pysähtyä”, Heikkilä sanoo.

2. Työn suunnittelu mielekkääksi

Kun työtä on paljon, tehtäviä kannattaa rajata ja palastella. Esimerkiksi työtehtävien näkyvä listaaminen tärkeysjärjestykseen helpottaa töiden suunnittelua.

”Työtä suunnitellaan ja aikataulutetaan mielekkääksi, ja tehdään itselle näkyviä ja järkeviä tavoitteita”, Heikkilä kuvailee.

3. Omien haasteiden luominen

Joskus asioita ei saa aikaiseksi, jos kukaan ei ole vaatimassa tuloksia. Tällöin painetta voi lisätä itse, esimerkiksi luomalla omia aikatauluja.

Töiden jättäminen viime tippaan voi olla jopa hyödyksi.

”Joskus voi olla tarvetta itse lisätä työpainetta jonkin verran. Itselleen voi luoda sopivankokoisia haasteita tai aikapainetta.”

4. Pienistä onnistumisista iloitseminen

Jotta stressi voi olla myönteistä, tekemisestä täytyy nauttia. Jos ilmapiiri on myönteinen, sekä omista että muiden onnistumisista voi nauttia, ja onnistumisia voi jakaa muille.

”Olosuhteita voi rakentaa mahdollisimman myönteisiksi, jotta työtä olisi kiva tehdä, ja pienistä onnistumisista voi nauttia.”

Lähtökohta perustuu positiivisen psykologian ajattelutapaan, jossa ongelmien sijaan keskitytään vahvuuksiin ja voimavaroihin.

5. Haasteisiin virittäytyminen

Huippu-urheilijoille on tuttua keskittyä ja valmistautua ennen tärkeää suoritusta.

Samaa voi hyödyntää työelämässä, jos edessä on vaikea tehtävä. Valmistautuminen ja rutiinit helpottavat itse tehtävässä onnistumista.

”Kun tilanne on päällä, pyrkii keskittymään ja olemaan tilanteessa läsnä, jotta saa itsestään mahdollisimman paljon irti haasteessa”, Heikkilä sanoo.

6. Riittävä palautuminen

Myönteisessä stressissä on sudenkuoppansa: kielteisen stressin lailla se on kuluttavaa. Työnteosta nauttiminen ei poista sitä seikkaa, että palautuminen ja vapaa-aika ovat tärkeitä.

”Myönteinenkin stressi vaatii sitä, että työstä palaudutaan ja irtaudutaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat