Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apulaisprofessori Viitala: KHO:n uudet päätökset tukkivat verolainsäädännön porsaanreikiä

Korkein hallinto-oikeus katsoi viime viikon ennakkopäätöksissään veronkierroksi kaksi isoa kansainvälistä järjestelyä.

Talous
 

Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) viime viikon ennakkopäätökset puhuttivat asiantuntijoita ja kansanedustajia kolmen valiokunnan kuulemistilaisuudessa torstaina aamupäivällä. Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan, tarkastusvaliokunnan ja talousvaliokunnan kuulemisen aiheena olivat veroparatiisit, veronkierto ja kansainvälinen verosuunnittelu.

Korkein hallinto-oikeus katsoi viikko sitten torstaina veronkierroksi kaksi isoa kansainvälistä järjestelyä. Niissä olivat osallisina yhdysvaltalaisen ja tanskalaisen yhtiön tytäryhtiöt Suomessa.

Suomen-yhtiöt oli perustettu veronkiertotarkoituksessa, KHO katsoi.

Yritysjuridiikan apulaisprofessori Tomi Viitala Aalto-yliopistosta piti päätöksiä merkittävinä. Hänen mukaansa KHO:n päätökset osoittavat, että Suomen lainsäädännössä ei ollutkaan kaikkia luultuja porsaanreikiä.

Kansainväliset yritykset yrittivät välttää veroja velkaannuttamalla Suomen tytäryhtiöitä keinotekoisesti, KHO katsoi.

”Kotimaisessa lainsäädännössä on toki edelleen parannettavaa. Ei hyväksyttävän veronkierron ja hyväksyttävän verosuunnittelun rajaa pitää selventää”, Viitala sanoi.

Viitalan mukaan kansainvälistä läpinäkyvyyttä pitää lisätä ja sopia veronkierron estämisestä kansainvälisesti.

”Tätä ei voi jättää toiveiden ja yritysten moraalin varaan. Emme voi myöskään luottaa yksittäisten valtioiden toimintaan”, Viitala sanoi.

Aivan toisenlaisella linjalla oli asianajotoimisto Boreniuksen osakas, dosentti Janne Juusela. Hän arvosteli voimakkaasti KHO:n ratkaisuja.

”Viimeisten oikeustapausten perusteella Suomi ei ole oikeusvaltio”, Juusela arvosteli.

Juuselan mukaan korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisut ovat johtaneet ”huolestuttavalla tavalla yritysten oikeusturvan ja verotusjärjestelmän ennustettavuuden heikentymiseen”. Hänen mielestään KHO tuomitsi veronkierroksi tapaukset, jotka ovat perinteisesti olleet normaalia verosuunnittelua.

”Missään muussa länsimaisessa oikeusvaltiossa ei liene niin laajaa veronkiertosäännöksen soveltamiskäytäntöä kuin mihin Suomessa on päädytty”, Juusela arvosteli.

Juuselan tietojen mukaan Suomen oikeusasteissa on edelleen kesken veroriitoja, joissa kyse on miljardeista euroista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat