Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

TVO ja Areva eivät löytäneet sopua Olkiluoto-korvauksista – miljardien eurojen riita jatkuu

Teollisuuden Voiman mukaan neuvottelut loppuivat Arevan haluttomuuteen.

Talous
 
Vesa-Matti Väärä
Olkiluodon kolmannen ydinreaktorin rakennusprojekti on myöhästynyt vuosilla.
Olkiluodon kolmannen ydinreaktorin rakennusprojekti on myöhästynyt vuosilla. Kuva: Vesa-Matti Väärä
Fakta

Yhdeksän vuoden viivästys

 Olkiluodon kolmannen ydinreaktorin piti alun perin valmistua vuonna 2009.

 Nykyisen arvion mukaan se valmistuu vuonna 2018.

 Neuvottelut viivästyksen korvauksista aloitettiin 2008 Arevan aloitteesta.

 Teollisuuden Voima esitti korvausvaatimuksensa välimiesoikeudelle 2012.

Energiayhtiö Teollisuuden Voima (TVO) ja ranskalainen ydinvoimayhtiö Areva ovat lopettaneet sovintoneuvottelut Olkiluodon kolmannen reaktorin myöhästymistä koskevista korvausriidoista, kertoo uutistoimisto Reuters.

Teollisuuden Voima vahvistaa tiedon ja korostaa, että neuvottelut loppuivat Arevan haluttomuuden takia.

Teollisuuden Voima vaatii Arevalta 2,3 miljardin euron korvauksia ja Areva Teollisuuden Voimalta 3,5 miljardin euron korvauksia. Neuvotteluiden päättymisen takia korvausvaatimuksista päättää kansainvälinen välimiesoikeus, jossa asian käsittely on jo aloitettu.

Areva sopi vuonna 2003 rakentavansa Teollisuuden Voimalle Olkiluodon kolmannen ydinreaktorin kolmella miljardilla eurolla. Areva on arvioinut ydinvoimalan lopulliseksi hinnaksi myöhästymisen takia 8,5 miljardia euroa. Viivästysten takia ydinvoimala valmistuu nykyisen arvion mukaan yhdeksän vuotta myöhässä vuonna 2018.

Areva perustelee korvausvaatimustaan sillä, että Teollisuuden Voima ei ole täyttänyt velvollisuuksiaan tilaajana ja on siten aiheuttanut viivästykset. Teollisuuden Voiman korvausvaatimukset perustuvat tappioihin, joita yhtiölle on aiheutunut myöhästymisen takia saamatta jääneestä sähköenergiasta ja ylimääräisistä kustannuksista.

Kiistan taustalla vaikuttaa Ranskan valtion suunnittelema ydinvoimayhtiöiden yhdistäminen. Valtio haluaa yhdistää tappiollisen Arevan suurempaan ydinvoimayhtiö EDF:ään. EDF ei puolestaan halua ottaa Olkiluodon kolmannen ydinreaktorin myöhästymisestä mahdollisesti maksettavia korvauksia vastuulleen.

Teollisuuden Voiman mukaan sovintoneuvotteluissa oli kysymys myös siitä, että alkuperäinen sopimus ydinvoimalan rakentamisesta olisi siirretty Arevan emoyhtiölle. Siinä tapauksessa korvausvastuut eivät olisi siirtyneet EDF:lle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat