Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Microsoftista työpaikkansa menettävillä on toivoa saada uutta työtä

Myös Talvivaaran mahdollisesti suljettavan kaivoksen työntekijöille on tarjolla ”muutakin kuin synkkyyttä”.

Talous
 
Rio Gandara / HS
Microsoftin työtekijöitä palaamassa keskiviikkona työpaikoilleen Espoon Metro-areenalta, jossa heille kerrottiin työpaikkojen vähennyksistä
Microsoftin työtekijöitä palaamassa keskiviikkona työpaikoilleen Espoon Metro-areenalta, jossa heille kerrottiin työpaikkojen vähennyksistä Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Odotettuja päätöksiä

 Microsoft lakkauttaa tappiollisen puhelimiensa suunnittelun ja valmistuksen. Yhtiö karsii Suomesta enintään 1 350 työpaikkaa ja ulkomailta 500 työpaikkaa.

 Talvivaaran entisen kaivoksen taloudelliset ongelmat kärjistyivät vedenpaisumukseen vuosina 2012–2013. Kaivostoiminnasta vastannut Talvivaara Sotkamo asetettiin konkurssiin syksyllä 2014.

 Valtionyhtiö Terrafame osti elokuussa 2015 kaivoksen liiketoiminnan Talvivaara Sotkamon konkurssipesältä yhdellä eurolla.

Keskiviikko oli raskas päivä monille suomalaisille ja Suomen taloudelle.

Ohjelmistoyhtiö Microsoft ilmoitti vähentävänsä noin 1 350 työpaikkaa. Valtio puolestaan kertoi valmistautuvansa Talvivaaran entisen kaivoksen lakkauttamiseen. Surullisten uutisten takia turvattomuus monissa kotitalouksissa lisääntyi.

Kansantaloutta synkät uutiset eivät tosiasiassa sen sijaan horjuta. Tilastokeskuksen mukaan työllisiä oli Suomessa huhtikuussa 2,4 miljoonaa ja työttömiä 264 000. Alkuvuonna talouskasvua ovat pitäneet yllä etenkin rakennusteollisuus ja yksityinen kotimainen kysyntä. Siitä huolimatta talouskasvu on hidasta.

Suuri kysymys on, miten työpaikkansa menettävät työllistyvät tulevaisuudessa.

”Kun otetaan huomioon Suomen talouden tila, ajankohta Microsoftin työpaikkojen vähennyksille ei ole kovin hyvä. Toisaalta niiden työntekijöiden tilanne, joilla on osaamista ohjelmistoissa, pitäisi olla kohtalaisen hyvä. Ohjelmistoalalla on kysyntää”, sanoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö.

Microsoft lupaa auttaa työntekijöitään hankkimaan uuden työpaikan, kouluttautumaan uuteen ammattiin ja valmentautumaan yrittäjäksi.

Yhtiön arvion mukaan yli puolet niistä, jotka ovat menettäneet työpaikkansa viime heinäkuun jälkeen, on joko saanut uuden työpaikan tai ryhtynyt Polku-tukiohjelman kautta yrittäjiksi.

Paikallisesti työpaikkojen vähennyksillä voi kuitenkin olla suuri merkitys. Microsoft lakkauttaa toimipisteensä Tampereella, jossa työttömyysaste on liki 19 prosenttia. Yhtiöllä on Tampereella runsaat 600 työpaikkaa.

Teknologiateollisuuden pääekonomisti Jukka Palokangas kuvailee työttömyyttä järkyttäväksi.

”Tampereella koneteollisuus, metalliteollisuus ja elektroniikkateollisuus ovat aina olleet vahvoja toimialoja, mutta työpaikat ovat viime vuosina vähentyneet, mikä on luonnollisesti heijastunut myös palvelualoihin.”

Palokangas ennustaa, että työpaikkansa Microsoftilla menettäneillä on lyhyelläkin aikajänteellä ainakin kohtalainen mahdollisuus saada uusi työpaikka jostain päin Suomea. Paljon riippuu siitä, millainen valmius etenkin perheellisillä on muuttaa toiselle paikkakunnalle.

”Teknologiateollisuuden työmarkkinoilla on vähennyksistä huolimatta liikettä. Uskoisin, että kun korkeatasoista työvoimaa vapautuu työmarkkinoilla, sille on kysyntää. Paljon riippuu siitä, miten Suomen talous kokonaisuudessaan kehittyy.”

Teknologiateollisuudessa on Suomessa 280 000 työpaikkaa. Teknologiateollisuuteen kuuluu elektroniikka- ja sähköteollisuutta, kone- ja metallituoteteollisuutta, metallien jalostusta, tietotekniikkaa sekä suunnittelu- ja konsultointialaa.

”Alan yritykset ovat nettomääräisesti vähentäneet alkuvuonnakin hieman työpaikkoja, mutta samaan aikaan myös palkanneet uusia työntekijöitä. Viime vuonna teknologiateollisuuteen palkattiin 28 500 työntekijää”, Palokangas sanoo.

Alalta siirtyy eläkkeellä vuosittain noin 6 000 työntekijää. Vaihtuvuutta on muutenkin paljon.

”Sähkö- ja elektroniikkateollisuus ei ole Suomessa mikään auringonlaskun ala, koska työpaikkoja on myös tarjolla”, Palokangas arvioi.

Kainuussa ihmiset ovat tottuneet epävarmuuteen, sillä maakunnan taloudelle tärkeän kaivoksen tulevaisuus on ollut vaakalaudalla jo monta vuotta. Kaivoksella on viikoittain työssä noin tuhat henkeä.

Valtio päättää loppuvuoden aikana kaivoksen kohtalosta. Keskiviikkona hallitus ilmoitti esittävänsä 144 miljoonaa euroa kaivoksen omistavan Terrafamen pääomittamiseen. Varat käytetään kaivostoimintaan, kunnes lopullinen päätös tehdään.

Kainuussa työttömyysaste on myös poikkeuksellisen suuri eli noin 16 prosenttia. Jos hallitus päättää lakkauttaa kaivoksen, toimintaa ja työpaikkoja vähennetään vaiheittain usean vuoden kuluessa. Se lievittää osittain vaikutuksia Kainuun työllisyyteen.

”Kun ajatellaan kaikkia aikaisempia Kainuun suuria irtisanomisia, työllistymisnäkymät ovat kohtalaisen hyvät. Kaivoksella on paljon nuorta työvoimaa, jolla on hyvä koulutus. Lisäksi Kainuussa avautuu uusia työpaikkoja, kun työntekijöitä siirtyy eläkkeelle. Ei täällä pelkkää synkkyyttä ole tarjolla”, sanoo Kainuun työ- ja elinkeinotoimiston johtaja Tiina Veijola.

 

Oikaisu 27.5. kello 6.50: Työpaikkansa Microsoftilla heinäkuun jälkeen menettäneistä yli puolet on saanut uuden työpaikan tai ryhtynyt Polku-tukiohjelman kautta yrittäjiksi. Aiemmin uutisessa kerrottiin virheellisesti lukumääräksi 60 henkilöä. Lisäksi uutisen otsikosta saattoi saada aiemmin kuvan, että Talvivaara olisi jo irtisanonut työntekijöitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat