Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tullin sisäiset riidat vaikuttivat työhyvinvointikyselyssä: Henkilöstön luottamus johtoon heikko

Hallinnon ja johdon tulehtuneet suhteet eivät näytä heikentäneen työhyvinvointia.

Talous
 
Sari Gustafsson
Kuva: Sari Gustafsson
Tästä on kyse

Toistuvia moitteita

 VM antoi Hartikaiselle helmikuussa 2015 vakavan huomautuksen Tullin henkilöstöpäällikön julkisesta arvostelusta. VM:n mukaan Hartikainen oli toiminut sopimattomasti jo syksyllä 2012, kun hän osallistui puolisonsa palkkaamista koskevan asian käsittelyyn. Hartikaiselle annettiin erityiset menettelyohjeet.

 Apulaisoikeusasiamiehen mukaan Hartikainen rikkoi hallintolakia marraskuussa 2015 vaimonsa palkkaamista käsitelleessä kokouksessa.

Ristiriidat Tullin johdossa ja hallinnossa ovat heikentäneet henkilöstön luottamusta viraston ylimpään johtoon, henkilöstön työhyvinvointikysely osoittaa. Yleiseen työhyvinvointiin julkisuuteen päätyneet riidat eivät kuitenkaan ole vaikuttaneet, vaan henkilöstön tyytyväisyys on jopa hivenen parantunut viime vuosina.

Viimeisin työhyvinvointikysely Tullissa tehtiin joulukuussa 2014 valtiovarainministeriön käskystä. Samoihin aikoihin VM:n asettama työryhmä selvitti pääjohtaja Antti Hartikaisen toimintaa.

Työterveyslaitoksen (TTL) toteuttamassa kyselyssä työntekijöitä pyydettiin muun muassa kertomaan, luottaako se Tullin pääjohtajan ja johtoryhmän päätöksentekoon. Vastausten perusteella luottamus johtoon oli Tullissa heikentynyt ja oli selvästi keskimääräistä heikompaa.

TTL:n laajasti käyttämässä kyselymallissa henkilöstö arvioi luottamusta johtoon asteikolla 1–5. Koko Suomen keskiarvo on 3,3. Tullissa keskiarvo on 2,6.

Samaa viestiä kertovat muutkin johdon toimintaa kuvaavat mittarit. Tiedonkulku, johdon näyttämä esimerkki ja alaisilleen osoittama arvostus saavat heikommat arviot kuin Suomessa keskimäärin ja heikommat kuin vuonna 2013.

Vertailua vaikeuttaa se, että koko Suomen luvuissa korostuvat pk-yritykset. Valtionhallinnon organisaatioita mukana on vähän. Lisäksi vuoden 2013 kyselyssä henkilöstöä pyydettiin arvioimaan osastonsa johtoa, kun taas 2014 kohde oli Tullin ylin johto.

Tuloksista on myös luettavissa, etteivät hallinnon ja johdon tulehtuneet välit juurikaan vaikuta ilmapiiriin kentällä. Työyksikön toimivuutta ja lähiesimiestyötä kuvaavat mittarit ovat suomalaista keskitasoa. Tulokset ovat myös tasaisesti parantuneet vuodesta 2010.

”Tulokset eivät ole huonoja”, Tullin hallintojohtaja Hannu Lappi sanoo. ”Teemme varmasti keskimääräistä enemmän töitä työhyvinvoinnin eteen.”

”Työhyvinvointitutkimukset ovat ihan hyvää tasoa”, vahvistaa myös työntekijöiden suurimman edustajan Tulliliiton puheenjohtaja Markku Kosonen.

Hänen mukaansa toistuva negatiivinen julkisuus vaikuttaa silti myös henkilöstöön.

”Kaikki ihan järjestään toivovat, että tilanne rauhoittuisi ja saataisiin vain tehdä hyvää perusduunia. Se rassaa ihmisiä, kun muut kyselevät, että miten teillä Tullissa taas.”

Hartikainen palasi otsikoihin keskiviikkona, kun apulaisoikeusasiamies katsoi tämän rikkoneen lakia puolisonsa nimitystä koskevassa asiassa. Hartikainen jääväsi itsensä asiaa käsitelleessä johtoryhmän kokouksessa marraskuussa, mutta ei poistunut paikalta käsittelyn ajaksi, kuten hallintolaki edellyttää.

Apulaisoikeusasiamies antoi valtiovarainministeriölle syyskuun loppuun saakka aikaa kertoa, mihin toimiin se ryhtyy. Viime kädessä päätös on valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok). Hän ei tuoreeltaan halunnut kertoa, millaisia seuraamuksia on luvassa.

Kososen mukaan henkilöstö toivoo, että VM ryhtyisi toimenpiteisiin pian. Hän ei pidä hyvänä, että päätöstä lykättäisiin syyskuun loppuun.

”Kipeätkin päätökset olisi hyvä tehdä mahdollisimman nopeasti. Löysässä hirressä roikottaminen ei ole hyvä malli.”

Hartikainen sanoo HS:lle lähettämässään sähköpostissa ottaneensa tapahtuneesta opikseen.

”Yllättäen syntyneessä ja nopeassa tilanteessa minun voidaan asiaa tiukasti tulkiten arvioida tehneen menettelytapavirheen”, Hartikainen kirjoittaa.

HS yritti toistuvasti tavoittaa Hartikaista kommentoimaan Tullin viestintäjohtajan väitettä, jonka mukaan Hartikainen käski häntä valehtelemaan, kun HS:n toimittaja kysyi, miksi Hartikainen ei poistunut kokoushuoneesta johtoryhmän käsitellessä palkkausasiaa. Hartikainen ei vastannut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat