Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antti Hartikaisen asema Tullin pääjohtajana horjuu

Keskustelut ulkomaille siirtymisestä alkoivat jo aikaa sitten

Talous
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Antti Hartikainen syyskuussa 2012 muutama kuukausi Tullin pääjohtajaksi nimittämisensä jälkeen.
Antti Hartikainen syyskuussa 2012 muutama kuukausi Tullin pääjohtajaksi nimittämisensä jälkeen. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva
Mistä on kyse?

Ristiriitainen kausi

 Antti Hartikainen tuli Tullin pääjohtajaksi toukokuussa 2012.

 Hänen katsottiin toimineen sopimattomalla tavalla vaimonsa palkkaamista koskevassa asiassa jo syksyllä 2012.

 Ministeriö antoi Hartikaiselle vakavan huomautuksen, kun tämä oli arvostellut alaistaan julkisesti.

 Kun Hartikainen palasi virkavapaalta, hänen sijaisensa kirjelmöi VM:lle ja arvosteli Hartikasta rajusti.

Tullin pääjohtajan Antti Hartikaisen kausi viraston johdossa voi hyvin päättyä ennenaikaisesti. Hänen esimiehensä, valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki kertoi jo julkisuuteen, että neuvotteluja ulkomaille siirtymisestä on käyty.

Vaikka Hartikainen sanoo yhä harkitsevansa päätöstään ja katsoo voivansa jatkaa myös pääjohtajan tehtävässä, keskusteluista kertominen on jo niin vahva viesti, että hänen olisi hyvin vaikea hoitaa vuonna 2019 päättyvä kautensa loppuun.

Hetemäen mukaan päätös asiassa saadaan ”toivottavasti mahdollisimman pian”.

Kausi on ollut täynnä ristiriitoja, ja Hartikaisen asema heikkeni entisestään keskiviikkona, kun apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin antoi päätöksen, jossa katsoi hänen rikkoneen hallintolakia marraskuussa 2015. Pääjohtaja jääväsi itsensä kokouksessa, jossa käsiteltiin tämän vaimon työsuhteeseen liittyvää asiaa, mutta ei poistunut tilasta, kuten hallintolaki edellyttää.

Korkea-arvoisen virkamiehen on huolehdittava erityisellä tarkkuudella siitä, ettei toiminta aiheuta epäilyksiä. Lähipiiriin liittyvät asiat ovat epäilyille herkkiä.

Silti toiminta ei ollut erityisen räikeää, ja Hartikainen olisi selvinnyt siitä vähällä, ellei moitteita olisi tullut aiemminkin. Hänen katsottiin toimineen sopimattomasti vaimon työsuhdetta koskevassa asiassa jo vuonna 2012. Viime vuonna, Hartikaisen palatessa virkavapaalta, VM varoitti häntä sotkeutumasta millään tavoin puolison työsuhteeseen liittyviin asioihin.

Lisäksi johdon ja hallinnon välit ovat tulehtuneet. Hartikainen on saanut huomautuksen alaisen julkisesta kritisoinnista. Riidat ovat löytäneet tiensä julkisuuteen ja poliisin pöydälle.

Keskustelut pääjohtajan paikan jättämisestä alkoivatkin jo hyvän aikaa sitten.

Mihinkään sopimattomaan käytökseen ei kuitenkaan viitata VM:n viestintäjohtajan välittämässä sähköpostissa.

”Hartikaista ollaan ehdottamassa näihin erityistehtäviin, koska hänellä on pitkä kokemus kansainvälisistä erityistehtävistä”, kirjoittaa Hetemäki.

Toki tämä on yritys hoitaa asia herrasmiesmäisesti. Erityis- tai kehitystehtäviin siirtäminen on tuttu kiertoilmaisu.

Silti lausunto kuulostaa erikoiselta. VM:llä olisi tilaisuus linjata, millaista käytöstä se odottaa vastuullaan olevan viraston johdolta. Nyt kuulostaa siltä kuin Hartikainen saisi palkinnon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat