Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fortum ostaa jätteiden­käsittelijän Ekokemin

Fortum maksaa Ekokemista 700 miljoonaa euroa

Talous
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Ekokemin laitos Riihimäellä.
Ekokemin laitos Riihimäellä. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Fortum ostaa jätteiden käsittelyyn erikoistuneen Ekokemin 700 miljoonalla eurolla, yhtiöt tiedottivat perjantaina.

Ekokemin neljä suurinta omistajaa, eli Suomen valtio, Suomen kuntaliitto, eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen ja HSY-kuntayhtymä ovat allekirjoittaneet sopimuksen osakkeidensa myynnistä. Fortum kertoi kaksi viikkoa sitten tehneensä ostotarjouksen Ekokemista.

Neljän suurimman osuus yhtiön osakkeista on 81 prosenttia. Lopuille omistajille tehdään vastaavan suuruinen ostotarjous eli 165 miljoonaa euroa.

Yhtiöstä 34 prosenttia omistava Suomen valtio saa kaupasta 198 miljoonaa euroa. Yhteensä neljä suurinta omistajaa saa kaupasta 470.

700 miljoonan euron kauppahintaan on laskettu mukaan myös Ekokemin velat.

Ekokemia on trimmattu myyntikuntoon jo parin vuoden ajan.

Yhtiön toimitusjohtajaksi nimitettiin runsas vuosi sitten Outokummun pitkäaikainen varatoimitusjohtaja Karri Kaitue. Ekokemin arveltiin kuitenkin yleisesti listautuvan pörssiin, ennen kuin Fortum teki ostotarjouksensa.

Ongelmajätteiden käsittelijänä aloittanut Ekokem on laajentanut viime vuosina toimintaansa jätteidenkäsittelyyn muissa Pohjoismaissa. Se on myös kehittänyt yhdyskuntajätteiden kierrätystä. Yhtiön ydin on kuitenkin yhä erilaisten jätteiden polttaminen tehokkaasti.

”Ekokem on erinomainen yhtiö, jolla on kokenut johto ja henkilöstö. Fortumilla puolestaan on vahva taloudellinen asema ja osaamista jätteiden hyödyntämisessä energian tuotannossa. Yhdessä luomme todella vahvan pohjoismaisen kiertotalousyhtiön, jolla on erinomaiset kansainväliset kasvumahdollisuudet”, sanoo Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark tiedotteessa.

Ekokemin liikevaihto oli viime vuonna 258 miljoonaa euroa ja liikevoitto 17 miljoonaa euroa. Yhtiöllä on noin 630 työntekijää.

Valtio omistaa Fortumista 51 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat