Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Konecranesin kauppa yhdyvaltalaisen Terexin kanssa varmistui

Konecranesin toimitusjohtaja Panu Routila: Toimipisteitä ja tehdastoimintoja karsitaan, tehtaiden ja tuotekehityksen läheisyys tärkeää.

Talous
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Konecranesin nosturi Munkkisaaren telakalla.
Konecranesin nosturi Munkkisaaren telakalla. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Suomalainen nostokonevalmistaja Konecranes on saanut päätökseen toukokuun puolivälissä solmimansa kaupan, jossa se osti osan yhdysvaltalaisen Terexin liiketoiminnoista.

Konecranesin toimitusjohtaja Panu Routila kertoo saaneensa aikaisin perjantaiaamuna soiton Terexiltä, jossa hänelle oli kerrottu Terexin ja kiinalaisen Zoomlionin kauppaneuvottelujen kariutuneen lopullisesti.

”Kertoivat molempien yhtiöiden ilmoittavan asiasta pörssitiedotteella ja soittivat meille, että ehdimme tehdä tiedotteen ennen [Helsingin] pörssin aukeamista.”

Konecranes oli ensin fuusioitumassa Terexin kanssa. Yhdistymisneuvotteluja käytiin pitkin syksyä, kunnes Zoomlion kiinnostui vuodenvaihteessa Terexin ostamisesta.

Monimutkaisessa prosessissa Terex päätyi myymään vain osan liiketoiminnoistaan Konecranesille. Konecranes osti Terexin satama- ja teollisuusnostolaitteiden liiketoiminnan 1,1 miljardilla dollarilla.

Sijoittajat pitivät kauppaa Konecranesin kannalta hyvänä, koska se sai kaupassa juuri liiketoimintaansa luontevimmin sopivat osat.

Terexillä oli kuitenkin määräaikaan 31. toukokuuta saakka mahdollisuus irtisanoa liiketoimintojensa myyntisopimus, jos se ennakoi tekevänsä yhdistymissopimuksen Zoomlionin kanssa.

Tässä tapauksessa Terexin olisi täytynyt maksaa Konecranesille 37 miljoonan dollarin korvaus.

Satama- ja teollisuusnostolaitteiden liiketoimintojen osto teki Konecranesista maailman suurimman toimijan näillä toimialueilla.

Toimitusjohtaja Panu Routila, oliko Konecranesin kannalta lopulta parempi, että saitte Terexistä vain teille parhaiten sopivat osat?

”Me olemme tähän tilanteeseen erittäin tyytyväisiä. Mutta se on kuin omenoita ja päärynöitä vertaisi. Olisimme olleet molemmista vaihtoehdoista tyytyväisiä, mutta erityisen tyytyväisiä tähän lopputulokseen.”

Routilan mukaan liiketoimintakaupan varsinainen synergia syntyy huoltotoimintojen yhdistämisestä.

”Se on strategisesti tärkeää.”

Routilan mukaan kaupan toteutumisen jälkeen edessä on ensin tiukkoja päätöksiä päällekkäisyyksien purkamisesta.

Hänen mukaansa edessä on ”helppoa karsintaa” tilanteissa, joissa yhtiöllä on esimerkiksi kaksi toimipistettä samassa satamassa. Tällöin vain toisesta paikasta luovutaan, mutta huoltomiesten työt jatkuvat.

Tavoitteena on lisätä huoltomiesten määrää sadoilla, Routila kertoo.

Sen sijaan tehtaiden rakenteissa muutoksia on odotettavissa, vaikka yhtiön päätavoite on kasvaa.

Routila kuvaa nostolaitemarkkinaa elämäksi jälkiteollisessa maailmassa, jossa asiakkaita kiinnostavat työturvallisuus, tehokkuus ja erilaisten pullonkaulaongelmien ratkaiseminen.

Kasvu on tällöin etsittävä näitä tarpeita palvelemalla erilaisiin elinkaari-, käytettävyys ja luotettavuusargumentteihin nojaten.

Routilan mukaan kustannuskilpailukykyisten tehtaiden on sijaittava tuotekehityksen lähellä.

”Suomalaisuus on meille tärkeää. Me olemme suomalainen pörssiyhtiö”, Routila linjaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat